Cafer Remzi İsmailzade`nin Sanatının Aşamaları ve Temel Yönleri

Makalede edebi eleştirmen-bilim adamı Cafer Remzi İsmailzade`nin yaratıcılığı genel olarak gözden geçirilmiş, yaratıcılığının aşamaları ve temel yönleri belirlenmiştir. Bu yönde Cafer Remzi`nin yaratıcılığının üç aşaması tespit edilmiştir.C. Remzinin gençlik yıllarında yazdıklarından örnekler az olmuş, şiirlerini yazıya alamamış, buna rağmen sanatla uğraştığı için gençlik yıllarından 1956 yılına - beraat aldığı zamana kadarki dönemi de C.Remzi yaratıcılığının nisbi bir aşaması olarak düşünülebiliriz.1956 yılından 80'li yılların sonuna kadarki dönemi, yani Azerbaycan'ın bağımsızlığının sağlanması için mücadeleye başladığı dönemi C.Remzi yaratıcılığının ikinci ve en verimli dönemidir. Cafer Remzinin yaratıcılığının üçüncü aşaması 1990 yılından sonraki dönemi - bağımsızlık dönemini kapsıyor. Bu yıllarda o, daha çok şiir yaratıcılğı ile ilgilenmiştir. Makalede aynı zamanda Cafer Remzi`nin edebi-bilimsel yaratıcılığı genelleştirilmiş, sözcülük faaliyetleri hakkında geniş bilgi verilmiştir.Makalenin sonuç bölümünde de belirttiğimiz gibi Cafer Remzi sözlükcülük ve folklor örneklerinin toplanması ve çevirisi alanında da etkin faaliyet göstermiş, imkanları dahilinde okurlarının bakış açısının ve edebi zevkinin biçimlenmesinde gücünü esirgememiştir.Araştırmada tarihi-karşılaştırmalı metot kullanılmış, araştırmanın nesnesi olarak seçilen örnekler ve onlara ithaf edilen araştırmaların ortaya çıktığı ortam dikkate alınmıştır. Çalışma yazarin eserleri ve literatür kaynaklarindan yararlanılarak ortaya konulmuştur.

Stages and Basic Aspects of Jafar Ramzi Ismailzade's Art

In the article, the creativity of the literary critic-scientist Jafar Ramzi Ismayilzadeh was generally reviewed and the stages and basic aspects of his creativity were determined. Thus, three stages of J.Ramzi's creativity were identifed. There were few examples of what he wrote in his youth, J.Ramzi could not get his poems written, yet, since he was engaged in art, the period of his youth to 1956-When he was acquitted- can be considered as a relative step of J. Ramzi’s creativity. The period from 1956 to the end of the 1980s, when Azerbaijan began to struggle for independence, can be considered as the second and most productive period of J. Ramzi’s activity.The third stage of J. Ramzi's creative activity covers the period after the 1990s, the independence period. In the article also Jafar Ramzi's literary-scientific creativity was generalized, and given extensive information about his lexicography activities.As we mentioned in the concluding part of the article, Jafar Ramzi has also been active in the collection and translation of lexicography and folklore examples, did not spare his power in shaping the perspective and literary taste of his readers with his means. 

___

  • Author, Seferova Günel. Title of the article: Cafer Ramzi İsmailzade`nin yaraticiliğinin aşamalari ve temel yönleri. Title of the journal: Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi. Name of Institution: Azerbaycan Devlet Pedaqoji Üniversitesi, Fakülte: "Edebiyat", Bölüm: "Azerbaycan edebiyatı" Doktora öyrencisi. The article consists of eight pages.