Sultanahmet Mahallesi’ndeki Tarihi Doku İçinde Yer Alan Sivil Mimarlık Yapılarının Birinci Kademe Sokak Tarama Yöntemi ile İrdelenmesi

Bölgelerin tarihi dokusu onun tarihselliğini içerir. Bu tarihsellik çevrede yer alan insan eserleri ile ortaya çıkar ve çevrenin görünümüne büyük katkı sağlar. Bu çalışma Sultanahmet Mahallesinde eserlerin hem tarihi doku içinde hem de mikro çevre ile ilişkisini incelemek için yapılmıştır. Bölgenin tarihi ile iç içe geçmiş mimari eserlerin sokak tarama yöntemi ile taranması, kentsel yapı ve dönüşüm sistematiğinde incelenmiş ve insan açısından önemi ve tesirleri ortaya konulmuştur. Değerlendirme yapılırken ayrıca Sultanahmet Mahallesi’ndeki bulunan mimari eserler incelenmiş ve yapıların tarihi doku içindeki yeri ile kendi yapı tasarımları içinde durumları ele alınmıştır. Yine kentsel gelişme ve yapılaşmada insan hayatının öneminin ortaya konulması ve daha bilimsel hareket edilmesi de önemli olup, söz konusu çalışma bu eksende yapılacak araştırmalara katkı sağlayacaktır.

Invesitgation of Civil Structures in The Historical Texture in Sultanahmet District with First Level Strees Scanning Method

The historical texture of th regions includes its historicity. This historicity is come out by the human works in the environment and it makes significant contributions to the environmental aspects. This study was carried out to examine the relationship of the artifacts in the historical texture of Sultanahmet District with both the region and micro-environment.The scanning of architectural works that intertwined with the history of the area with the street scanning method was investigated in the urban structure and transformation systematics, ıt revealed its impartance and effects in terms of people. While making the evaluation, the architectural works in the Sultanahmet District were examined, and the place of the buildings in the historical texture and their situation in their building designs were discussed. It is also important to reveal the importance of human life in urban development and construction and to act more scientifically, and this study will contribute to the research to be done on this axis.

___

  • Kaynaklar [1] Bal, İ. E., (2005). “Deprem Etkisindeki Betonarme Binaların Göçme Riskinin Hızlı Değerlendirme Yöntemleri ile Belirlenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • [2] Başaran, V., (2006). “Mevcut Betonarme Yapıların İtme Analizi ile Hesabı ve Japon Sismik İndis Yontemi ile Karşılaştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • [3] Baysan, F.F., (2002). “Mevcut Bir Binanın Deprem Güvenliğinin Yapısal Çözümleme ve Japon Sismik İndeks Yöntemi ile İncelenmesi”, Bitirme Ödevi, İTÜ İnşaat Fakültesi, İstanbul, 2002
  • [4] Boduroğlu, H., Ozdemir, P., İlki, A., Şirin, S., Demir, C. ve Baysan, F., (2004). Towards a Modified Rapid Screening Method for Existing Medium Rise RC Buildings in Turkey, 13th World Conference on Earthquake Engineering, August 2004. Vancouver - Canada, 1452.
  • [5] Boğaziçi Üniv., İTÜ, ODTÜ, YTÜ, (2003). İstanbul için Deprem Master Planı - İDMP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Dairesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, İstanbul
  • [6] Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Ensitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi. (2019). Türkiye ve Yakın Çevresi Deprem Etkiliği Haritası
  • [7] DBYBHY (Deprem yönetmeliği), (2007). Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi, Bölüm 7, 107-129
  • [8] Gulkan P. ve Sozen M.A., (1997). Binaların Deprem Hesabında Yerdeğiştirme Kriterinin Uygulanması, Prof. Dr. A. Rifat Yarar Sempozyumu, İstanbul.
  • [9] Gülay, F. G., Bal, I.E. ve Tezcan, S. S., (2007). Betonarme Binaların Göçme Riskinin Belirlenmesi İçin P25 Hızlı Değerlendirme Yöntemi, 6.Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, Ekim, İstanbul, Bildiriler Kitabı: 661-672
  • [10] Gürsoy, G., Yıldızlar, B., Öztorun, N. K., Çelik, T., (2003b). “Mevcut Yapı Stoğunun Deprem Riski Açısından Durum Tespiti İçin Önerilen Yöntem ile Bakırköy İlçesi Verileri”, Mühendislik Bilimleri Genç Araştırmacılar I. Kongresi MBGAK’2003, İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü, İstanbul.
  • [11] Işık, E., (2013). “Bitlis İli Yapı Stoğunun Birinci Kademe (Sokak Tarama Yöntemi İle) Değerlendirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 17(1), s. 173 - 178.
  • [12] İBB (2007), Istanbul Mikro Bölgeleme Projesi, Avrupa Yakası. İstanbul Büyükşehir Belediyesi
  • [13] İBB (2009). İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminleri
  • [14] İBB (2020), Fatih Tsunami Risk Analizi ve Eylem Planı Kitapçığı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi
  • [15] Temur, R. (2006). Hızlı Durum Tespit (DURTES)Yöntemi ve Bilgisayar Programının Geliştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.