Gelendost Abdulgaffar Camii Planı ve Süsleme Proramı Hakkında Bir Değerlendirme

Bu çalışmada Isparta İli Gelendost İlçe merkezinde bulunan Abdulgaffar Camiinin plan ve süsleme özellikleri incelenmiştir. İnşa kitabesi bulunmayan caminin yapımı minare üzerinde yer alan kitabedeki tarihe göre değerlendirilmektedir. Cami taş malzemeyle yapılmış beden duvarları üzerine kiremit çatı ile örtülü kareye yakın dikdörtgen planlı bir yapıdır. Harimin ortasında birbirine kemerlerle bağlanan dört ahşap ayağın taşıdığı bir bağdadi kubbe yer almaktadır. Diğer bölümler ise düz tavan şeklindedir. Caminin en önemli özelliği hariminin çeşitli yüzeylerinde yoğun şekilde görülen yazı pano ve kuşaklarıdır. Hat sanatından örnekler olan bu yazılar mihrap yüzeyinde, mihrap seviyesinin üzerinde, kubbe etekleri ve göbeğinde kuşak şeklinde, kemer aralıklarında ve duvar yüzeylerinde pano şeklinde düzenlenmiştir. Pano şeklinde düzenlenenler aynı zamanda cami, sandal, pabuç, armut, bayrak gibi şekilleri de içermektedir. Plan ve kütle özellikleri ile yerel örneklerle benzerlikler taşıyan cami yoğun hat süslemeleriyle önemli bir yere sahiptir. Sayılarının giderek azaldığı bu dönemde bütün bu özellikleriyle cami korunması ve geleceğe taşınması gereken bir örnektir.

Evaluation of Distance Education in Terms of Academicians: Covid-19 Pandemic Process

This study aimed to reveal the views of the faculty of education lecturers, who continued their lessons through distance education during the Covid-19 pandemic, regarding distance education. Descriptive research design was preferred in this study. The lecturers included in the study were determined by convenience sampling, one of the non-random sampling methods. An online questionnaire prepared by the researchers was utilized to collect data from academic staff. Data was analyzed by descriptive statistics and results are reported as percentage and frequency. According to the results; it was found that the majority of the lecturers have mastered the Adobe Connect program, the use of the Adobe Connect program in distance education is partially sufficient, the biggest obstacle in the implementation of distance education is the infrastructure inadequacies, the application of distance education is partially efficient for the student, and the majority of the teaching methods and techniques used in the lessons are verbal expressions. The duration of the distance education lessons is sufficient, the lecturers do not want to share the course contents because they think they may experience ethical violations with the students, students are given the right to speak during the lessons, supplementary education can be done after compulsory distance education, lecturers think that the measurement and evaluations in distance education partially reflect the reality and they preferred to evaluate the students by homeworks. Based on the results, suggestions such as providing education to lecturers and students for distance education platforms, and making more use of alternative assessment and evaluation techniques were made.

___

  • Aslan, H. H. (2012). Isparta İli Gelendost İlçesi Abdulgaffar Camii Hat Bezemeleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi,Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Çok, B. (2010). Isparta ve İlçeleri Camii Süslemeleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Demirci, D. (2011). Isparta Evleri. Isparta: Isparta Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları:7.
  • Doğan, N. Ş. (2009). “Selçuklu ve Hamidoğulları döneminde Isparta: Kültürel Ortam”. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22, 69 – 90.
  • Duymaz, A. Ş. (2010). “Uluborlu Alaeddin Camii”, Vakıflar Dergisi, 32, 65–90.
  • Isparta il yıllığı, 2003.
  • Kayalı, B. (2005). Isparta Kent Merkezinde Bulunan Sivil Mimarlık Örneklerinin Günümüzdeki Durumları, Koruma Sorunları ve Değerlendirme Önerileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Muşmal, H. ve Çetinaslan, M. (2009). “Bir keşif defteri ışığında Konya Kapı Camii’nin inşa süreci ve mimari özellikleri”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (6), 446 - 480.
  • Özsayıner, Z. Cihan (2012). “Nuruosmaniye Camiinin hat düzeni”. Vakıf Restorasyon Yıllığı, 5, 115-126.
  • Pektaş, T. (2017). Gelendost Ağzı (Giriş – İnceleme – Metinler – Dizin). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Seren, S. (Çev.)(1983). Böcüzade Süleyman Sami, Kuruluşundan Bugüne Kadar Isparta Tarihi, İstanbul: Serenler Yayınları.
  • Şahin, M. (2016). Giresun ve Trabzon İllerindeki Bağdadi Kubbeli Camiler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Tay, L. (2017). “Akseki - Sarıhacılar köyü camii”. Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, 10 (20), 691- 729.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi.
  • Vakıflar Antalya Bölge Müdürlüğü Arşivi.
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uzaktan Eğitim Sürecinde Öğretmenlerin Örgütsel Muhalefet ve Örgütsel Yalnızlık Algı Düzeylerinin İncelenmesi

Yalçın Varol YILDIZBAŞ, Ramazan ÖZKUL, Seyfettin ABDURREZZAK, Ümit DOĞAN

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Sosyokültürel ve Akademik Uyumu Üzerinde Ulusal ve Örgütsel Kültürün Etkisi

Gökhan KARADİREK, Mehmet Akif KARA

Yaşam Döngüsü Maliyet Analizi Yoluyla Enerji Maliyeti Yükünün Belirlenmesi: Toplu Konutlar Üzerine Bir Araştırma

Şeyda EMEKCİ

Aziz Nesin’in Yazmış Olduğu “Helal Olsun” İsimli Hikâyenin Benlik Kavramı Açısından Değerlendirilmesi

Mustafa TATAR

Teknoloji Destekli Türkçe Öğretimi Üzerine Yayınlanan Makalelerin İçerik Analizi: ULAKBİM-TR Dizin Örneği

Berrin GENÇ ERSOY, Mehmet ERSOY

İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi

Süleyman Erkam SULAK, Alperen Şükrü ÇAPANOĞLU

Motivasyon ile Yaratıcılığın Ortaokul Öğrencilerinde Bilişsel Beceriler Çerçevesinde İncelenmesi

Gülten ÜNAL, Hüseyin Zahid CAMBAZ, Ece Ceren AKKAYA

Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitaplarındaki Metinlerin Okunabilirlik Düzeyleri

Ömer KEMİKSİZ

Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrencilere Yönelik Yapılan Öğretimsel Uyarlamalara İlişkin Öğretmen Görüşleri

Hanifi SANIR, Emine Rüya ÖZMEN, Ufuk ÖZKUBAT

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programlarının Ders Çeşitliliğinin Analizi

İbrahim TÜRKMEN, Ramazan Rüçhan KAYA, Hale ERSAN