Türkiye’de Eğitim Alanındaki Eylem Araştırması Makaleleri: Bir İçerik Analizi

Bu araştırma, SSCI ve ULAKBİM veri tabanları tarafından dizinlenen Türkiye adresli dergilerde yayımlanmış eğitim alanındaki eylem araştırması makalelerinin bir içerik analizidir. Bu amaçla ulaşılan 80 makale incelenmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen bir form ile toplanmıştır. Makaleler formda yer alan tema ve kod listesine göre analiz edilmiştir. Çalışma kapsamındaki temalar: makalelerin yayımlandığı yıl, dergi adı, dergi türü, tarandığı indeks, yayın dili, kaynağı; yazarlarının sayısı, cinsiyeti, milliyeti, mesleği, araştırmadaki rolü; yapıldığı yer, konu alanı, konusu; araştırma yöntemi, eylem araştırması türü ve döngüsü; örneklem düzeyi, büyüklüğü ve yöntemi; uygulama süresi, veri toplama ve analiz yöntemi; geçerlik ve güvenirlik yöntemi, ve atıf sayısıdır. Çalışmada elde edilen veriler, yüzde ve frekansa dayalı bir şekilde yorumlanmıştır. Türkiye’de eylem araştırmasının az tercih edilen bir araştırma türü olması, çoğunlukla akademisyenler tarafından yapılması, ve öğretmen araştırmacıların çok az olması çalışmanın dikkat çeken sonuçlarıdır. Ayrıca, eylem araştırması yöntemi, türleri, döngüsü, araştırmacı rolü gibi eylem araştırmasının temel özellikleri konusunda daha çok bilgi ve tecrübe kazanılması gerektiği araştırmanın bir diğer önemli sonucu olarak değerlendirilebilir. Son olarak, çalışmanın eylem araştırmasına yönelik ilgiyi artırması ve araştırmacılara katkı sağlaması umulmaktadır.

Action Research Articles on Education in Turkey: A Content Analysis

This study is a content analysis of action research articles in the field of education which were published in Turkish journals and indexed by SSCI and ULAKBIM databases. Therefore, 80 articles were examined. The data was collected through a form developed by the researchers. The articles were analyzed according to the theme and code list provided on the form. The themes included the publication date, journal title, journal type, index, language, source of the articles; the number, gender, nationality, occupation, role of the authors; location, field, topic of the studies; research design, action research type and cycle of the studies; sampling level, size and method; duration, data collection and analysis method; validity and reliability method, and citation count of the studies. The data obtained was interpreted in terms of the percentage and frequency. The most remarkable results of the study are that action research is a less preferred type of research in Turkey, mostly conducted by academicians, and the teacher researchers are very few. In addition, the need to acquire more knowledge and experience on the main features of action research such as its methodology, types and cycle, and the role of the researcher can be considered as another important result derived from the study. Finally, it is hoped that the study will increase the interest in action research and contribute to the researchers.

___

Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKUL MÜDÜRLERİNİN EĞİTİMSEL LİDERLİK STANDARTLARINI KARŞILAMA DÜZEYİ: ÖLÇEK GELİŞTİRME VE UYGULAMA ÇALIŞMASI

Şenol SEZER

Öğretmen Eğitiminde Film: Öğretmen Adaylarının ‘Her Çocuk Özeldir’ Filmini Değerlendirmesi

Sadık Yüksel SIVACI

FARKLI ÜLKELERİN SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLER EĞİTİMİ BOYUTUNDA KARŞILAŞTIRILMASI

Tuğba KAFADAR, Cemil ÖZTÜRK, Ahmet KATILMIŞ

ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM ARAŞTIRMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Osman ÇEKİÇ, Halime ÖZTÜRK, Sezen APAYDIN

İKİLİ KODLAMA KURAMINA GÖRE HAZIRLANAN ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN BİLİŞSEL ŞEMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ: BİR KARMA ARAŞTIRMA

Durmuş BURAK

Türkiye’de Eğitim Alanındaki Eylem Araştırması Makaleleri: Bir İçerik Analizi

Muhittin ÇALIŞKAN, Hüseyin SERÇE

Suriyeli Çocukların Suriye’ye Bakış Açılarına İlişkin Resimlerinin Analizi

Derya Aysun CANCAN, Sevil BÜYÜKALAN FİLİZ, Filiz Kansu ÇELİK

PİSA SONUÇLARININ 2003-2015 EĞİTİM SİSTEMİ VE EKONOMİK GÖSTERGELER KAPSAMINDA İNCELENMESİ: TÜRKİYE VE GÜNEY KORE ÖRNEĞİ

Neşe (ışık) TERTEMİZ, Güner KOÇ AYTEKİN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI DESTEK, AİDİYET DUYGUSU VE ÖĞRETMEN ÖZ-YETERLİK İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Muhammmet MUSTAFA, Alpaslan Özgür ULUBEY, Kasım YILDIRIM

Ortaöğretim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Performans Değerlendirme Uygulamalarına İlişkin Görüş ve Önerileri

Seval KOÇAK, Selçuk Yusuf ARSLAN