Mermer Kesim Ve Frit Atıklarının Porselen Karo Bünyelerinde Beraber Kullanımı

Endüstriyel atıklar ve fabrika üretim atıkları yaratmış oldukları çevresel sorunlar haricinde birçok durumda depolanma zorunluluğundan dolayı ilave bir maliyet getirmektedir. Bu çalışmada, mermer blok ve plakalarının kesilmesi ve parlatılması işlemleri sırasında ortaya çıkan mermer kesim atığının ve kaplama malzemesi üretimi yapmakta olan bölgesel bir firmanın frit üretimi sürecinde oluşan atıkların porselen karo bünyesinde uygun oranlarda birlikte kullanımı araştırılmıştır. Mermer kesim atığının ağırlıkça %3−6 ve frit atığının ağırlıkça %3−5 oranlarında değişen miktarlarda kullanılmasıyla bünyelerin teknolojik özelliklerinde, faz ve mikroyapı gelişiminde meydana gelen değişimler incelenmiştir. Bölgesel hammaddelerin kimyasal kompozisyonları XRF ile karakterize edilmiş, ardından farklı bünye reçeteleri değişik miktarda mermer atığı ve sır atığı kullanılarak geliştirilmiştir. Hammaddelerin ergime davranışları ısı mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Pişirim sonrası bünyelerin su emme, pişme küçülmesi, beyazlık ve kırılma mukavemeti gibi teknolojik özellikleri ölçülmüştür. Karoların faz ve mikroyapı gelişimleri XRD ve SEM kullanılarak incelenmiştir. Bu çalışma ile mermer kesim ve frit üretimi sırasında oluşan atıkların porselen karo bünyelerinde kullanılarak değerlendirilebileceği belirlenmiştir

Combined Use Of Marble Sludge And Waste Frit In Porcelain Tile Formulations

Keywords:

-,

___

  • Segades, A.M., Carvalho, M.A., ve Acchar, W., Using Marble And Granite Rejects to Enhance The Processing of Clay Product, Applied Clay Science, 30, 42-52, 2005.
  • Torres, P., Fernandes, H.R., Agathopoulas, S., Tulyaganov, D.U ve Ferreira, J.M.F., Incorporation Of Granite Cutting Sludge In Industrial Porcelain Tile Formulations, Journal of European Ceramic Society., 24, 3177- 3185, 2004.
  • Monfort, E., Garcia, T.J., Monro, M. ve Bou,E., Feasibility of Recycling Fired Tile Waste, Qualicer, pos, 99- 101, 2002.
  • Matteucci, F.,Dondi, M. ve Guarini, G., Effect of Soda-Lime Glass On sintering An Technological Properties Of Porcelain Stoneware Tiles, Ceramics International, 28, 873-880, 2002.
  • Youssef, N.F., Abadir, M.F.ve Shater, M.A.O., Utilization of Soda Glass (Cullet) in the Manufacture of Wall and Floor Tiles, Journal of European Ceramic Society., 18, 1721-1727, 1998.
  • Kayacı K., Kaya G., Küçüker A. S. ve Kara A., Mermer Kesim Atığının Yer Karosu Yarı Mat Sırlarında Kullanımı, IV. Uluslararası Katılımlı Seramik, Cam, Emaye ve Boya Senineri Bildiriler Kitabı, Sayfa 965- 973, 2007.
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Mermer
  • http://www.byegm.gov.tr/yayinlarimiz/anadolununsesi/202/and11.htm
  • Alcantara A.C.S., Beltrao M.S.S., Oliveira H.A., Gimenez I.F., Barreto L.S., Characterization of Ceramic Tiles Prepared From Two Clays From Sergipe – Brazil, Applied Clay Science, 39, 160–165, 2008.
  • Montorsi M., Reginelli M., Rovini A., Settembre D., Siligardi C., Lugli C., Reactivities of Carbonates with Illite and Kaolinite in Monoporosa Bodies, Ceramic World Review,n. 69, 110−120, 2006.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ