ALTERNATİF BİR ERGİTİCİ OLARAK İNCE MİKROGRANİT MALZEMESİNİN PORSELEN KARO ÜRETİMİNDE KULLANIMI

Bu çalışma porselen karo komposizyonunda ince boyutlu mikrogranit hammaddesi kullanımının etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Porselen karolar düşük su emmeli, yüksek mekanik mukavemet gösteren, az leke tutan, sırlı ve sırsız olarak iç ve dış mekanlarda kullanılan ürünlerdir. İstenen bu özelliklerin sağlanabilmesi için son zamanlarda ekonomik nedenlerden dolayı geleneksel hammaddelerin yanında alternatif hammadde kaynakların kullanılması da gündemdedir. Bu çalışmada ilk olarak mikrogranit malzemesi farklı tane boyutlarına getirilerek inceltilmiş ve bu malzemenin fiziksel ve termal özellikleri incelenmiştir. Daha sonra standart bir komposizyonda ergitici olarak kullanılan sodyum feldspat yerine reçeteye ince mikrogranit malzemesi % 8 ile %20 arasında değişen oranlarda katılmıştır. Farklı oranlardaki bu katkıların son ürüne olan etkisini görmek amacıyla elde edilen nihai ürünlere su emme, pişme küçülmesi, mukavemet ve renk “L a b” testleri uygulanmıştır. Ayrıca, mikroyapıyı incelemek amacıyla da XRD ve SEM çalışmaları yapılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ince mikrogranit malzemesinin komposizyona ilavesinin camsı fazın viskozitesini düşürdüğü, sinterleme sıcaklığı ve maksimum sıcaklıkta bekleme süresini azalttığı belirlenmiştir

The Use Of Fıne Mıcrogranıtıc Materıal As A Alternatıve Fluxıng Agent In Porcelaın Tıle Productıon

Keywords:

-,

___

  • Zanelli, C., Raimado, M., Dondi, M., Guarini, G. and Teneri Cavalcente, P.M., Sintering Mechanisms of Porcelain Stoneware Tiles, Qualicer 2004, Pages 247-259, 2004.
  • Fiori, M., Turkey continues its rapid growth, Ceramic World Rewiew, 63, Pages 140-142, 2005.
  • Dondi, M., Compositional parameters to evaluate feldspathic fluxes for ceramic tiles, Tile & Brick International, 10, Pages 77-84, 1994.
  • Esposito, L., Salem, A., Tucci, A., Gualtieri, A. ve Jazayeri, S.H., The use of nepheline-syenite in a body mix for porcelain stoneware tiles, Ceramics International, 31, Pages 233-240, 2005.
  • Grosjean, P., CV3 piedra and ssb 60: two white and extra white talcs to reduce firing cost of porcelain stoneware tiles, International Ceramic Journal, April, Pages 63-66, 2001.
  • Dondi, M., Biasini, V., Guarini, G., Raimondo, M., Argnani, A., ve Di Primio, S., The influence of magnesium silicates on technological behaviour of porcelain stoneware tiles, Key Engineering Materials, 206-213, Pages 1795-1798, 2002.
  • Moreno, A., Garcia-Ten, J., Bou, E., Gozalbo, A., Simon, J., Cook, S. ve Galindo, M., Using boron as an auxiliary flux in porcelain tile compositions, In proceedings of 4th World Congress on Ceramic Tile Quality-QUALICER, Pages 77-91, 2000a.
  • Manfredini, T., Romagnoli, M. ve Hanuskova, M. Wollastonite as sintering aid for porcelain tile bodies, International Ceramic Journal, 16, Pages 61-67, 2000.
  • Moreno, A., Garcia-Ten, J., Sanz, V., Gozalbo, A., Cabedo, J., Berge, R., Colom, J. ve Carmena, S., Feasibility of using frits as raw materials in porcelain tile compositions, In proceedings of 4th World Congress on Ceramic Tile Quality-QUALICER, Pages 237-251, 2000b.
  • Baldi, G., Generali, E., Rovatti, L. ve Settembre B.D. Synthetic raw materials for bodies with a high whiteness index, Ceramic World Review, 11, Pages 72-80, 2001.
  • Kayacı, K., Karaköy (Bilecik) Yöresi Mikrogranitinin Jeolojisi ve Seramik Bünyelerde Kullanım Olanaklarının Araştırılması, İstanbul Teknik Üniv., Fen Bil. Ens., Doktora Tezi, İstanbul, 223 s., 2008.
  • Rogers, W.Z., Feldspar& Nepheline Syenite, Ceramic Engineering Science Processing, 24, Pages 272-283, 2003.