ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÜÇGENLER KONUSUNDA TANIM OLUŞTURMA SÜRECİNDEKİ ÖĞRENMELERİ

Bu çalışmanın amacı ortaokul matematik öğretmeni adaylarının üçgenlerle ilgili yaptıkları tanımları ve doğru üçgen tanımını oluşturmak için yaptıkları tartışmaları incelemektir. Adayların üçgenleri etkili bir şekilde anlamaları ve öğrenmelerinde başlangıç adımı olan ürettikleri üçgenlerin tanımlarını incelemeleri ve eksiklerini giderilerek doğru tanımı oluşturmaları sağlanmalıdır Böylelikle, üçgen tanımının anlaşılması üçgenlere ait özelliklerin ve teoremlerin öğrenilmesine katkıda bulunabilir. Bu amaçla, çalışmanın katılımcılarını amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen İlköğretim Matematik Öğretmenliği programına kayıtlı üçüncü sınıf 22 ortaokul matematik öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Veri toplama süreci, yazılı dokümanların toplanması ve toplu sınıf tartışmalarının metin haline dönüştürülmesinden oluşmaktadır. Bu verilerin analizinde de içerik analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, katılımcıların oluşturdukları tanımların kritik özelliklerin tamamını içermediği ve bazen de bu özelliklerin doğru bir şekilde ilişkilendirilemediği görülmüştür. Fakat tartışma sürecindeki bu eksiklik ve hataların fark edildiği ve istenilen doğru üçgen tanımının oluşturulabildiği gözlemlenmiştir. 

PRESERVICE MIDDLE SCHOOL MATHEMATICS TEACHERS’ LEARNING OF COMPOSITION OF DEFINITIONS OF TRIANGLES

The purpose of this study was to examine the definitions of triangles made by preservice middle school mathematics teachers (PMSMT) and whole class discussion in which they engage in to form correct triangle definition. In this respect, the initial effort of examination of definitions of triangles produced by them and composition of correct triangle definition removing the errors in order to understand and learn the concept of triangles should be provided. Hence, learning the properties of and theorems about triangles might be encouraged by understanding triangle definitions. Based on the purpose of this study, the participants were composed of 22 junior PMSMT enrolling the department of elementary mathematics education selected by purposive sampling strategy. The data collection process included artifact collection and transcripts of whole class discussions. The data were analyzed by content and descriptive analysis techniques. According to the findings of this study, it was observed that the triangle definitions produced by PMSMT did not state all of the critical attributes of triangles by relating them appropriately. However, it could be stated that they formed correct triangle definition sufficiently in whole class discussion period by emphasizing correct parts, identifying their errors and modifying them. 
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ABD’DE BULUNAN TÜRK ÖĞRENCİLERİN KÜLTÜRLENME TUTUMLARI VE İNGİLİZCE BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Emre GÜVENDİR

GEÇERLİK KAVRAMININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE GÜVENİRLİKTE EN ÇOK TERCİH EDİLEN YÖNTEM: CRONBACH ALFA KATSAYISI

Ezgi MOR DİRLİK, Seval KULA KARTAL

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ "ÇOCUK" VE "OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ" KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

Ege AKGÜN

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARIN ANNELERİNE VERİLEN AİLE EĞİTİMİNİN ANNELERİN BİLGİ DÜZEYLERİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Ender DURUALP, Nazan KAYTEZ, Gül KADAN

5-6 YAŞ ÇOCUKLARIN SOSYAL BECERİLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ *

Serpil PEKDOĞAN

YAZMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÜREGELEN UYGULAMALARIN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (2006) ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Başak KARAKOÇ ÖZTÜRK

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME YETERLİKLERİNE YÖNELİK ALGILARI

Özge PINARCIK, Miray ÖZÖZEN DANACI, Nuray ERAN, Mehmet Engin DENİZ

PSİKOLOJİK DANIŞMADA SÜPERVİZÖR EĞİTİMİ

Melike KOÇYİĞİT ÖZYİĞİT, Fatma İŞLEYEN

ORTAÖĞRETİM 9. SINIF FİZİK ÖĞRETİM PROGRAMININ TYLER'IN HEDEFE DAYALI DEĞERLENDİRME MODELİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Nihat KOTLUK, Ahmet YAYLA

ORTAÖĞRETİM 9. SINIF FİZİK ÖĞRETİM PROGRAMININ TYLER'IN HEDEFE DAYALI DEĞERLENDİRME MODELİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Ahmet YAYLA, Nihat KOTLUK