YAZMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÜREGELEN UYGULAMALARIN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (2006) ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmanın8 amacı, 2006 tarihli Türkçe dersi öğretim programında yazma becerisine yönelik olarak belirlenen amaç ve kazanımlar, önerilen etkinlikler, yöntem ve teknikler, araç-gereçler ileölçme değerlendirme boyutlarına ilişkin uygulamaları ve eğilimleri Türkçe öğretmenlerinin görüşlerinden hareketle değerlendirmektir. Nitel olarak desenlenen araştırmada durum çalışması yöntemi kullanılmış, çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu doğrultuda Adana ilinin dört ilçesindeki sekiz okuldan seçilen 24 Türkçe öğretmeni ile araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmış, veriler içerik analizi yapılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin çoğunun planlı yazma, kendi yazdıklarını değerlendirme ve kendini yazılı olarak ifade etme alışkanlığı kazanma amaçlarına çok az ulaşıldığını düşündükleri, öğrenci çalışma kitabındaki etkinliklerin dışında farklı etkinlikler geliştirmedikleri, öğrencilerin metin türü olarak daha çok hikâye yazmaya yönelik etkinlikleri ilgi çekici buldukları saptanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin çoğu uyguladıkları etkinlikleri olumlu bulduğunu belirtmiş, olumsuz etkisinin olduğunu söyleyen bazı öğretmenler ise buna gerekçe olarak etkinliklerin fazla olmasının öğrencilerin yazdıkları metinlere geri bildirim vermeyi engellediğini ve yazma kaygısını arttırdığını söylemişlerdir.

EVALUATING THE FOLLOWING WRITING SKILL ON PRACTICES FROM THE PERSPECIVE OF THE TURKISH LANGUAGE CURRICULUM (2006)

The aim of this study is to evaluate The Turkish Language Curriculum dated 2006 evaluates the objectives, suggested activities, methods and techniques, materials and equipments and testing and assessment practices from the perspective of Turkish teacher. The study is a qualitative case study, and criteria sampling is used to choose the participants. The data were collected through semistructured interview with 24 Turkish teachers from 8 schools in four districts of the province of Adana. Content analysis was used to analyze the qualitative data. Results of the study show thatmajority of the teachers think guided writing, self-evaluation of the written product, and expressing oneself in writing as the objectives of the courses are less achieved, and they do not develop any material except for the activities in the coursebook. It is also found out that students find activities of story writing more interesting as a literary genre. Additionally, while most of the teachers find the activities appropriate, some teachers mention the excessive number of the activities as a negative effect on giving feedback to students about their written production and thus increasing their writing anxiety. 
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARIN ANNELERİNE VERİLEN AİLE EĞİTİMİNİN ANNELERİN BİLGİ DÜZEYLERİ İLE ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNE OLAN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Ender DURUALP, Nazan KAYTEZ, Gül KADAN

YAZMA BECERİSİNE İLİŞKİN SÜREGELEN UYGULAMALARIN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (2006) ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Başak KARAKOÇ ÖZTÜRK

ABD’DE BULUNAN TÜRK ÖĞRENCİLERİN KÜLTÜRLENME TUTUMLARI VE İNGİLİZCE BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Emre GÜVENDİR

AZ GÖREN ÖĞRENCİLERİN GÖRME BECERİLERİ İLE İLGİLİ FARKINDALIK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

Salih ÇAKMAK, Pınar ŞAFAK, Tamer KARAKOÇ

Geliş Tarihi: 16/11/2016 Kabul Tarihi: 25/11/2016 ALTIN YAPRAK DERGİSİ (1925): AHMET İZZET VE MEHMET ZEKÂİ BEY'İN KALEMİNDEN "TERBİYE NOTLARI"

Mehmet SOLAK, Murat TARHAN, Fahri KILIÇ

ORTAÖĞRETİM 9. SINIF FİZİK ÖĞRETİM PROGRAMININ TYLER'IN HEDEFE DAYALI DEĞERLENDİRME MODELİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Nihat KOTLUK, Ahmet YAYLA

BİR MESLEKİ GELİŞİM PROGRAMININ SINIF ÖĞRETMENLERİNİN SÖYLEM BİÇİMİNE ETKİSİ

Sedat KANADLI, Yılmaz SAĞLAM

GÜZEL SANATLAR LİSELERİ RESİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÖZGÜN BASKI RESİM UYGULAMALARINA İLİŞKİN TUTUMLARI

Elif MAMUR YILMAZ

ÖZEL EĞİTİM SINIFLARINDA GÖREV YAPAN ÖZEL EĞİTİM MEZUNU OLAN VE OLMAYAN ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETİM SÜRECİYLE İLGİLİ GEREKSİNİMLERİ

Ahmet YIKMIŞ, Tuğba SİVRİKAYA

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YABANCI DİL ÖĞRENME SÜRECİNDE KARŞILAŞTIKLARI İLETİŞİM ENGELLERİ

Orhan KOCAMAN