Erzurum İlinde Faaliyet Gösteren Bayan ve Erkek Kuaförlerinin, Ergonomik Çalışma Koşulları, Mesleki Rahatsızlıklar ve İş Memnuniyeti Yönünden İncelenmesi

Kuaförler; saçı, günün modasına ve kişinin zevkine göre; kesen, biçimlendiren, boyayan ve saç bakımını yapan kişidir. Günümüzde insanların gelir düzeylerinin artış göstermesi, insanların dış görünüşlerine geçmişe oranla daha fazla önem göstermeleri ve son zamanlarda kuaförlerin sadece saç tasarımı değil diğer alanlarda da hizmet vermeye başlamaları kuaförlük mesleğinin önem kazanmasına sebep olmuştur. Bu çalışmada, Erzurum ilinde faaliyet gösteren bayan ve erkek kuaförlerinin ergonomik çalışma koşulları, bu mesleğin meydana getirdiği rahatsızlıklar ve bu işte ki memnuniyet düzeyleri belirlemeye çalışılmıştır. Bunun için Aralık 2012 tarihi itibari ile esnaf ve sanatkârlar odasına bağlı 344 işletme sahibine birebir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 13.0 paket programı kullanılarak frekans analizi, t testi, ANOVA, korelasyon analizi yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır.

Hairdressers cut, shape, dye and apply nourishments to hair due to the recent fashion and desires of the customers. Hairdressing profession has become more and more important since the general income of the population increased; people pay much more attention to their physical appearance than the past, and hairdressers may serve on other aspects rather than just only hair design. In this work; the ergonomically working conditions, ailments dependent on the job itself and customer satisfaction levels are investigated. In order to achieve this purpose, interviews are conducted with 344 proprietor who registered on The Chamber of Tradesman and Artisan of Erzurum at December 2012. Gathered data is performed frequency analysis, t-test, ANOVA, correlation analysis using SPSS 13.0 software and comments on the results are given

___

  • Akçadağ, S., Özdemir, E. (2005). “İnsan Kaynakları Kapsamında 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde İş Tatmini: İstanbul’da Yapılan Ampirik Bir Çalışma”. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,10 (2),167-193
  • Akürek, Ç. E., Toygar, Ş. A., Eriş, H., Top, M. (2011). “Buzdağının Görünmeyen Kısmı: İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının Yönetsel Yansımaları”. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 14(2).
  • Dul, J., Weerdmeester, B. (2008). Ergonomics for Beginners, A Quick Reference Guide. Third Edition. U.S., CRC Press.
  • Erkal, S., Coşkuner, S. (2010). “Bir Hastanede Çalışan Ev İdaresi Personelinin İş Kazası Geçirme Durumunun ve Kazalardan Korunmak İçin Aldıkları Önlemlerin İncelenmesi”. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 13(1).
  • İçbay, E. (2011). Gaziantep İl Merkezindeki Kadın Kuaförlerinin Fiziksel Koşullarının, Çalışanlarının Sağlıkla İlgili Yakınmalarının ve Bulaşıcı Hastalıklarla İlgili Bilgi ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Tıp Fakültesi Uzmanlık Tezi). Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • İlhan, M. N., Kurtcebe, Z. Ö., Durukan, E., Koşar, L. (2006). “Temizlik İşçilerinin Sosyo- demografik Özellikleri ve Çalışma Koşulları İle İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sıklığı”. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 20(6), 433-439
  • Kaya, D., Güzel, D., Çubukçu, B. (2011). “Ilıca Şeker Fabrikası Çalışanlarının İş Memnuniyeti Ergonomik Çalışma Koşulları ve İş Stresi Yönünden İncelenmesi”. Atatürk Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 25(2), 51-60.
  • Sabancı, A., Sümer, S. K. (2011). Ergonomi. Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Sekulova, K., Simon, M. (2010). “The Link Between Ergonomics and Occupational Diseases, World Academy of Science”, Engineering and Technology, 46, 462- 465.
  • SGK. (2012). İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu.
  • Shikdara, A., Sawaqedb N. (2004). “Ergonomics, and Occupational Health and Safety in the oil Industry: A Managers’ Response”. Computers & Industrial Engine- ering, 47, 223-232.
  • Yaşan, A., Eşsizoğlu, A., Yalçın, M., Özkan, M. (2008). “Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Araştırma Görevlilerinde iş Memnuniyeti, Anksiyete Düzeyi ve ilişkili Etmenler”, Dicle Tıp Dergisi, 35(4), 228-233.
  • Yılmaz, F. (2010). “Türkiyede Kadın Çalışanların Mesleki Sağlık ve Güvenlik Koşulları”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(1), 268-282.
  • İnternet Kaynakları
  • http://www.hairist.com.tr/Haber/SEKToRDEN/Kuaforluge-iliskin-saglik-istatistikleri. aspx Erişim Tarihi:19.4.2013
  • http://www.hakkinda-bilgi-nedir.com/bayan-kuaforu-meslegi-ve-ozellikleri- nedir+bayankuaforu-meslegi-ve-ozellikleri-hakkinda-bilgi Erişim Tarihi:20.6.2013
  • www.esteticamalatya.blogcu.com Erişim Tarihi:1.5.2013
  • http://esteticamalatya.blogcu.com/kuaforlugun-tanimi-ve-tarihcesi/844819) Erişim Tarihi:1.5.2013