İnci Kefalinin (Alburnus tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) Van Gölü Havzası Su Kaynaklarındaki Yayılım Bölgeleri

Bu çalışma Van Gölü Havzası su kaynakları için endemik olan inci kefalinin (Alburnus tarichi(Guldenstaedtii, 1814)) yayılım bölgelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanını Van Gölü Havzasında yer alan akarsu ve göller oluşturmuştur. İnci kefalinin Nazik, Van, Erçek ve Aygır Gölleri ile Koçköprü Baraj Göllerinde populasyonlara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca üreme dönemi olan Mayıs–Haziran aylarında adı geçen göller ve baraj gölünü besleyen su kaynaklarına giriş yaptığı saptanmıştır. 

The Distribution Area of Tarek (Alburnus Tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) in the Van Lake Basin, Turkey

This study was conducted to determine the distribution area of tarek (Alburnus tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) endemic to the Van Lake Basin. The study areas are the rivers and lakes located in the Van Lake Basin. It was determined that, tarek has populations in Nazik, Van, Erçek and Aygır lakes and Koçköprü Dam Lake. Furthermore it was determined that tarek was distributed in the inlets of the reservoir and Lakes in reproductive period in May-June.

___

  • Anonim (1989). Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü 1989 Yılı Çalışmaları, 28 s. (yayınlanmamış).
  • Anonim (2014). Su Ürünleri istatistiklerini Avlanan Tatlısu Ürünleri Miktarı (2003-2012). http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005 (Erişim tarihi: 15.05.2014).
  • Çetinkaya O (1996). Van Gölü Havzası Su Kaynakları ve Balıkçılık Potansiyeli. Doğu Anadolu I. ve II. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, Turkey, pp. 71-83.
  • Çetinkaya O (1999). Suyla Gelen Kültür: Ahlat’ın Su Kaynakları ve Balıkçılığı. In: IX. Ahlat kültür Haftası, Müze Şehir Ahlat’ın Dünü, Bugünü ve Yarını Sempozyumu, Ahlat-Bitlis, Turkey, pp. 1- 9.
  • Çetinkaya, O., Sarı, M., Şen, F., Arabacı M., Duyar, H. A (1994). Van Gölüne Dökülen Karasu Çayının Limnolojik Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4, 151-168.
  • Çetinkaya, O., Sarı, M., Arabacı M., Şen, F., Duyar, H. A (1995). Van Gölü Havzası Karasu Çayı Balık Populasyonları Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2), 189-202
  • Çetinkaya O (2000). Doğu Anadolu Su Kaynaklarının Doğal ve Balıkçılık Tarihi Üzerinde İncelemeler. IV. Doğu Anadolu Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, Turkey, pp. 403-422.
  • Elp M (1996). İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi Palas, 1811)’nin Üreme Biyolojisi Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri ABD. Yüksek Lisans Tezi, VAN.
  • Elp M (2002). Koçköprü Baraj Gölü’nde (Van) Yaşayan Siraz (Capoeta capoeta, Guldenstaedt, 1772) ve İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi, Pallas, 1811) Populasyonları Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü İçsular ABD, İstanbul.
  • Elp M, Şen F, Çetinkaya O (2006). Van Gölü Havzası Su Kaynaklarında Yaşayan Balık Populasyonlarının Karşılaştığı Problemler ve Çözüm Yolları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(Ek 1/3): 407-412
  • Elp M, Çetinkaya O (2000). İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811)’nin Üreme Biyolojisi Üzerine Bir Araştırma. IV. Doğu Anadolu Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, Turkey, pp. 51- 66.
  • Geldiay R, Balık S (2002). Türkiye Tatlısu Balıkları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, 46, Ege Universitesi Basımevi, İzmir.
  • Kocabaş, M. 1999. Nazik Gölü (Ahlat Bitlis) İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811) Populasyonunun Yapısı, Büyüme, Üreme ve Beslenme Özellikleri Üzerine Araştırmalar. YYÜ Fen Bil. Enst. Su Ürünleri ABD, Van.
  • Kuru, M., 1975. Dicle-Fırat, Kura-Aras, Van Gölü ve Karadeniz Havzası Tatlısularında Yaşayan Balıkların (Pisces) Sistematik ve Zoocoğrafik Yönden İncelenmesi (Doçentlik Tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Fak. Zooloji Kürsüsü, Erzurum.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-7576
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzurum İli Meralarında Doğal Olarak Yetişen Bazı Buğdaygil Yem Bitkilerinin In Vitro Gaz Üretim Değerlerinin Belirlenmesi

Esra GÜRSOY, Muhlis MACİT

Orta Kızılırmak Havzası Ekolojik Koşullarında Bazı Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinin Tane Mısır Özelliklerinin Belirlenmesi

Alpaslan KUŞVURAN, Recep NAZLI

Çift-Melez F1 Döl Kuşağında Lif Kalite Özelliklerinin Genetik Yapısının Belirlenmesi

Remzi EKİNCİ, Oktay GENÇER

Yüksek Sıcaklık Koşullarında ve Farklı Su Seviyesinde Gibberellik Asidin (GA3) Sanayi Domatesinde Meyve Tutumuna Etkisi

Nuray ÇÖMLEKÇİOĞLU, Mehmet ŞİMŞEK

Türkiye’de Tescil Edilmiş Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Mardin - Kızıltepe Koşullarında Verim ve Bazı Verim Özelliklerinin Belirlenmesi

Yusuf DOĞAN, Yeşim TOĞAY, Necat TOĞAY

Revealed comparative advantage and competitiveness: Turkey agriculture sector

Mehmet Arif ŞAHİNLİ

İnci Kefalinin (Alburnus tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) Van Gölü Havzası Su Kaynaklarındaki Yayılım Bölgeleri

Mahmut ELP, Fazıl ŞEN, Ataman ATICI

TARHUN (Artemisia dracunculus L.) BİTKİSİNİN DOKU KÜLTÜRÜ YOLUYLA ÇOĞALTILMASI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR

Didem TÜRKÖZÜ, Fikret Yaşar, Ş. ELLİALTIOĞLU, Bünyamin YILDIRIM

Damla Sulama ile Sulanan Elma Ağaçlarında Farklı Malç Uygulamaları ve Sulama Programlarının Vejetatif Gelişim ve Su Tüketimine Etkisi

Cenk KÜÇÜKYUMUK, Halit YILDIZ, Emel KAÇAL, Hakkı KOÇAL, ÖMER KARAMÜRSEL, RECEP EMRE

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Farklı Lokasyonlarda Yetiştirilen ‛Katırbaşı’ Nar (Punica granatum L.) Çeşidinin Depolanma Süresince Bazı Fiziksel ve Biyokimyasal İçeriklerindeki Değişimlerin Belirlenmesi

Halil OĞUZ, Fatih ŞEN, Deniz EROĞUL