İngilizce Öğretmenlik Sertifika Gruplarında Yürütülen Ölçme ve Değerlendirme Dersinin Etkililiğinin Değerlendirilmesi (ss. 111-125)

Bu araştırmanın amacı Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde yürütülen İngilizce sertifika gruplarına verilen ölçme ve değerlendirme dersinin etkililiğini belirlemektir. Araştırma, geliştirilmiş olan başarı testine ilişkin bir ön deneme uygulaması ve aynı zamanda “eğitimin etkililiği” için bir örnek çalışma özelliği de taşımaktadır. Bu çalışma, 2008-2009 öğretim yılı güz döneminde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dil Bilimi ve Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümlerinin 4. sınıfında okuyan 97 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada öğrencilerin ölçme ve değerlendirme dersinde edindikleri bilgileri yoklamayı amaçlayan 45 maddelik bir bilgi testi ile veri toplanmıştır. Bilgi testi ile toplanan verilere madde analizi uygulanarak, öntest ve sontest uygulamalarından elde edilen madde istatistikleri değerlendirilmiştir. Bunun yanında, bilgi testi ile elde edilen veriler bağımlı gruplar için t-testi istatistiği tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Bağımlı gruplar için t- testi sonuçlarına göre bu gruplara verilen ölçme ve değerlendirme dersinin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular tartışılarak, önerilerde bulunulmuştur

The Evaluation of The Effectiveness of Measurement and Evaluation Course Conducting on English Language Teaching Certification Groups (pp.111-125)

___

Barchard, K. A. ve Pace, L. A. (2009). Prevent data entry catastrophes: Use double entry. Paper Presented at the Western Psychological Association Conference, Portland, Oregon.

Bay, E. ve Karakaya, Ş. (2009). Öğretmen eğitiminde yapılandırmacı yaklaşıma dayalı uygulamaların etkililiğinin değerlendirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 40-55.

Baykul, Y. (1992). Productivity and evaluation in education, Education, 113(2), 307- 311.

Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme: Klasik test teorisi ve uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları.

Berberoğlu, G. ve Kalender, İ. (2005). Öğrenci başarısının yıllara, okul türlerine, bölgelere göre incelenmesi: ÖSS ve PISA analizi. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 22(4), 21-35.

Butakın, V. ve Özgen, K. (2007). Yeni ilköğretim matematik dersi öğretim programının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi (Diyarbakır İli Örneği), Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1).

Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegema Yayıncılık.

Coşgun, S. ve Ilgar, Z. (2004). Rehberlik ve psikolojik danışmanlık deneyimi çalışmalarının adayların özyeterlilik algılarına etkisi. 13. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Malatya.

Crocker, L. ve Algina, J. (1986). Introduction to classical and modern test theory. Orlando: Harcourt Brace Jovanovich Inc.

Doyle, G. (2003). Media ownership: The economics and politics of convergence and concentration in the U.K. and european media. Journal of Cultural Economics. 27(3-4), 290-293.

Ertürk, S. (1986). Eğitimde program geliştirme. Yelkentepe Yayınları, Ankara.

Haladyna, T. M. (1997). Writing test items to evaluate higher order thinking, USA: Allyn & Bacon.

Karasar, N. (2004). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kelecioğlu, H. (1989). İlkokul ikinci sınıf matematik programının hedef davranışlarının ulaşılabilirlik ve tutarlılık yönünden değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Kimberly, A. B. ve Larry, A. P. (2009). Evaluating the effectiveness of collaborative computer-intensive projects in an undergraduate psychometrics course. Interactive Learning Environments, 1744-5191.

Kline, P. (1986). A Handbook of Test Construction: Introduction to Psychometric Design. Methuen, New York.

Kutlu, Ö. (1998). Eğitimde verimliliğin ölçülmesi üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Kutlu, Ö. ve Çok, F. (Ocak-2002a). 12-14 yaş grubu ergenler için hazırlanmış olan

cinsel eğitim programına dayalı cinsel bilgi testinin geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim

Dergisi, Cilt 27(123), 3-12.

Kutlu, Ö. (2002b). Yapılandırılmış öğretim programlarının verimlilik ve etkililik

düzeyinin saptanması. XI. Eğitim Bilimleri Kongresi, 23-26 Ekim, Yakın Doğu

Üniversitesi, Lefkoşa, KKTC.

Kutlu, Ö. (2003). 12-14 yaş grubu ergenlere yönelik cinsel eğitim programının değerlendirme modeli. (3. Bölüm), Figen Çok, Ergenlerin cinsel eğitimi: Bir program denemesi. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Kutlu, Ö. ve Vefikuluçay, D. (Ekim-Kasım-Aralık 2003). Üreme bilgi testinin

geliştirilmesi. HIV/AIDS Dergisi, HATAM Yayınları, Cilt 5, Sayı 4.

Linn, R. L. (1989). Educational measurement (Third Edition), American Council on Education, NewYork: Macmillan Publishing Company.

Linn, R. L. ve Gronlund, N. E. (1995). Measurement assessment in teaching. (7th Edition). New Jersey: Prentice-Hall Inc.

Mink, D. ve Fraser, B. (2002). Evaluation of a K-5 mathematics program which integrates children's literature: classroom environment, achievement and attitudes. Paper presented at the Annual Meeting of the American Educational Research Association, New Orleans, LA.

Özçelik, D. A. (1989). Eğitim programları ve öğretim. Ankara: ÖSYM Yayınları.

Stevens, J. (1992). Applied multivariate statistics for the social sciences. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

Tabachnick, B. G. ve Fidell, L. S. (1996). Using multivariate statistics. NewYork: Harper Collins College Publishers.

Tekin, H. (1987). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınevi.

Thorndike, R. L. (1982). Applied psychometrics. Boston: Houghton Mifflin Company.

Turgut, M. F. (1997). Eğitimde ölçme ve değerlendirme metodları. Ankara: Saydam Matbaacılık.

Uğur, A. ve Kutlu, Ö. (2010). Hizmetiçi eğitimde verimliliğin ölçülmesi, Milli Prodüktivite Merkezi Verimlilik Dergisi, 1, 95-107.

Walsh, W. B. ve Betz, N. E. (1995). Test and assessment. (Third Edition), New Jersey: Prentice Hall, Englewood Cliffs.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eğitimde Program Değerlendirme ve Türkiye’de Eğitim Programlarını Değerlendirme Çalışmalarının İncelenmesi (ss.126-149)

Yrd. Doç. Dr. Soner Mehmet ÖZDEMİR

Sınıf Öğretmenlerinin Öğrenme Etkinliklerini Düzenleme ve Gerçekleştirme Çabalarında Zorlanma Düzeyleri (ss. 89-110)

Yrd. Doç. Dr. Abdullah ADIGÜZEL

Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Yeterlikleri, Kaygıları Ve Akademik Güdülenme Düzeyler (ss.38-54)

Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU, Araş.gör. Orhan KUMRAL, Araş.gör. Ahmet KANMA

Öğretmenlerin Dereceli Puanlama Anahtarlarına İlişkin Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması (ss. 76-88)

Yrd.doç.dr. Ömer KUTLU, Araş.gör. Özen YILDIRIM, Araş.gör. Safiye BİLİCAN

Öğretmen Adaylarının İletişim ve Problem Çözme Becerileri İle Okuma İlgi ve Alışkanlıkları Arasındaki İlişki (pp.167-185)

Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Nilgün YENİCE, Öğr. Gör. Dr. Nuri KARASAKALOĞLU

2005 Öğretim Programını Değerlendirme Envanterinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması (ss.186-210)

Serkan DEMİR, Doç. Dr. Seval FER

lköğretim 6, 7 ve 8. Sınıf Fen ve Teknoloji Sorularının Ölçme Araçlarına ve Bloom’un Bilişsel Alan Taksonomisine Göre Analizi (ss.150-165)

Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÜNDÜZ

Ergenlik Döneminde Stres ve Başa Çıkma (ss.20-37)

Dr. Ali ERYILMAZ

İngilizce Öğretmenlik Sertifika Gruplarında Yürütülen Ölçme ve Değerlendirme Dersinin Etkililiğinin Değerlendirilmesi (ss. 111-125)

Yrd. Doç. Dr. Ömer KUTLU, Öğr. Gör. Dr. Deniz GÜLLEROĞLU

PISA 2006 Sonuçlarına Göre Türkiye’de Fen Okuryazarlığında Düşük ve Yüksek Performans Gösteren Okullar Arasındaki Farklar (ss.55-75)

Arş. Gör. Dr. Eren CEYLAN