Öğretmen Adaylarının İletişim ve Problem Çözme Becerileri İle Okuma İlgi ve Alışkanlıkları Arasındaki İlişki (pp.167-185)

Günümüz toplumları; bilgiye kolay erişebilen, onu kullanıp üretimine katkı sağlayabilen, analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme gücü ile iletişim ve eleştirel düşünme becerilerine sahip olan, araştıran, sorgulayan, yaratıcı, evrensel değerleri özümsemiş, kendisini sürekli geliştiren bireylere gereksinim duymaktadır. Bu bağlamda eğitim sistemlerinden, bu özellikleri taşıyan insan gücünü yetiştirmesi beklenmektedir. Özellikle sınıf öğretmenleri, bahsedilen niteliklerin öğrencilere kazandırılabilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle; eldeki araştırmada sınıf öğretmeni adaylarının iletişim ve problem çözme becerileri ile okuma ilgi ve alışkanlıkları incelenmiştir. Araştırma, ADÜ ve DEÜ Eğitim Fakültelerinde öğrenim gören toplam 184 sınıf öğretmeni adayı üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS 12 programı kullanılmış, ayrıca problemler doğrultusunda ANOVA, LSD testleri uygulanmış, korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; sınıf öğretmeni adaylarının iletişim becerilerinin yeterli, okuma ilgilerinin orta, problem çözme becerilerinin de yeterli düzeyde bulunduğu görülmektedir. Öğrenmeöğretme sürecini yönlendiren öğretmen adaylarının okuma ilgi ve alışkanlığının kazandırılması için hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmen eğitiminde birtakım önlemler alınmalıdır

The Relationship Between Communication and Problem Solving Skills and Reading Interest and Habits of Candidate Teachers’ (pp.167-185)

___

Akçamete, G., (1989). Üniversite Öğrencilerinin Okumalarının Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 22 (2), 735-736.

Andrews, S. V., (1992). Becoming Serious Writers/Readers: Providing Encouragement and Contexts for Learning”. Paper presented at the Annual Indiana Teachers Applying Whole Langoage Conference. (Terre Haute, IN, Feb 22, 1992). ERIC ED345230.

Balcı, V., (2003). Ankara’daki Üniversite Öğrencilerinin Boş Zaman Etkinliklerine Katılımlarının Araştırılması. Milli Eğitim Dergisi, Sayı 158, Bahar 2003.

Basmacı, S. K., (1998). Üniversite Öğrencilerinin Problem Çözme Becerilerini Algılamalarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Bolat, S., (1990). Yüksek Öğretimde Öğretim Elemanı-Öğrenci İletişimi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

Cüceloğlu, D., (1987). İnsan İnsana. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Çam, S., (1996). İletişim Becerileri Eğitimi Programı Eğitiminin Öğretmen Adaylarının Ego Durumlarına ve Problem Çözme Becerisi Algılarına Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara

Çetinkanat, C., (1998). Öğretmen adayları ve Müfettişlerin Bakış Açısından Öğretmen

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmenlerin Dereceli Puanlama Anahtarlarına İlişkin Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması (ss. 76-88)

Yrd.doç.dr. Ömer KUTLU, Araş.gör. Özen YILDIRIM, Araş.gör. Safiye BİLİCAN

PISA 2006 Sonuçlarına Göre Türkiye’de Fen Okuryazarlığında Düşük ve Yüksek Performans Gösteren Okullar Arasındaki Farklar (ss.55-75)

Arş. Gör. Dr. Eren CEYLAN

2005 Öğretim Programını Değerlendirme Envanterinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması (ss.186-210)

Serkan DEMİR, Doç. Dr. Seval FER

Öğretmen Adaylarının İletişim ve Problem Çözme Becerileri İle Okuma İlgi ve Alışkanlıkları Arasındaki İlişki (pp.167-185)

Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Nilgün YENİCE, Öğr. Gör. Dr. Nuri KARASAKALOĞLU

Sınıf Öğretmenlerinin Öğrenme Etkinliklerini Düzenleme ve Gerçekleştirme Çabalarında Zorlanma Düzeyleri (ss. 89-110)

Yrd. Doç. Dr. Abdullah ADIGÜZEL

Öğretmen Adaylarının İlköğretim Matematik Öğretiminde Teknoloji Kullanımına İlişkin Algıları (ss. 1-19)

Yrd. Doç. Dr. Cumali ÖKSÜZ, Yrd. Doç. Dr. Şerife AK

Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Yeterlikleri, Kaygıları Ve Akademik Güdülenme Düzeyler (ss.38-54)

Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU, Araş.gör. Orhan KUMRAL, Araş.gör. Ahmet KANMA

İngilizce Öğretmenlik Sertifika Gruplarında Yürütülen Ölçme ve Değerlendirme Dersinin Etkililiğinin Değerlendirilmesi (ss. 111-125)

Yrd. Doç. Dr. Ömer KUTLU, Öğr. Gör. Dr. Deniz GÜLLEROĞLU

lköğretim 6, 7 ve 8. Sınıf Fen ve Teknoloji Sorularının Ölçme Araçlarına ve Bloom’un Bilişsel Alan Taksonomisine Göre Analizi (ss.150-165)

Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÜNDÜZ

Ergenlik Döneminde Stres ve Başa Çıkma (ss.20-37)

Dr. Ali ERYILMAZ