Açık Dergi Sistemleri (ADS): Açık Kaynak Kodlu Dergi Yönetim ve Yayımlama Sistemi

Akademik dergiler, bilimsel araştırma sonuçlarının kısa sürede yayımlanmasına aracılık etmek suretiyle, bilginin paylaşılmasına, araştırma sonuçlarının kalıcılığının sağlanmasına ve bu yolla bilimin gelişmesine katkı sağlamada önemli rol oynayan bir yayın türüdür. Bilimin rehberliğinde dünyaya açılmak, içinde bulunduğu topluma ulaşabilmek, onların değişen ve gelişen taleplerine öncülük etmek için dergi yayımcıları, araştırmacıların özgün bilimsel makalelerini uluslararası yayımcılık ilkeleri doğrultusunda yayımlamak amacındadır. Dergilerin yayım sürecindeki iş ve işlemlerin, uluslararası alanda kabul görmüş bir dergi yönetim ve yayımlama sistemi aracılığıyla yapılması çok önemlidir. Bilginin paylaşımı için uygun ortamların geliştirilmesi ile akademik ve kamusal araştırmaların kalitesinin artırılması amacıyla Kamu Bilgi Projesi çerçevesinde geliştirilen Açık Dergi Sistemleri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.

Open Journal Systems (OJS): a system of open source software for journal management and publishing

Academic journals help timely publish of scientific research results, share of information, help research results to be permanent and through these contribute the development of science. Journal publishers aim to publish original articles following international publishing principles in order to open to the world, reach the society, leading the changing demands of them. It is important that tasks and procedures are handled by a widely excepted journal publishing system. Open Journal Systems developed under Public Knowledge Project which are started in order to help the creation of appropriate environment and increase the quality of academic and public research developed within this framework is the main topic of this study.

___

  • AİBÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü. (2012). Open Journal Systems. 7 Mayıs 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • ANKOS (2012). ANKOS açık erişim ve kurumsal arşivler. 7 Mayıs 2012 tar- ihinde adresinden erişildi.
  • Cebeci, Z. (20 Kasım 2009). Open Journal Systems: Bir açık kaynak dergi yönetim yazılımı örneği. TÜBİTAK-ULAKBİM III. Editörler Çalıştayı: Yaşam Bilimlerinde Elektronik Yayıncılık ve Dergi İzleme Sistemleri. Ankara. 7 Mayıs 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • Çelik, S. (2012a). Açık hava kütüphanesi. 2 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • Çelik, S. (2012b). OJS kullanan Türkçe dergiler. Açık Hava Kütüphanesi. 2 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • PKP (2012). OJS user numbers. 28 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • PKP (2012a). Downloading Open Journal Systems. 3 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • PKP. (2012b). OJS documentation. 3 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • PKP Forum, (2012a). PKP support: support forums for the Public Knowledge Project. 3 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • PKP Forum. (2012b). PKP support: support forums for the Public Knowledge Project. 3 Ağustos 2012 tarihinde adresinden erişildi.
  • http://journal.dogus.edu.tr
  • http://dergi.cumhuriyet.edu.tr/