Mali ve ticari kâr/zarar etki analizi çerçevesinde kdv kaynaklı alacakların finansal gösteriminin değerlendirilmesi

Finansal raporların kaliteli olabilmesi, önemli ölçüde, kullanıcıların ihtiyacına uygun bilgisunabilmesine b ağlıdır. Vade yapısı, tahsil kabiliyeti ve finansal başarıdaki rolü gibi birçok nedenfinansal durum tablosu kalemi olan a lacakların finansal gösterimini önemli hale getirmektedir.Çalışmanın amacı; mali ve ticari kâr/zarar etki analizi çerçevesinde KDV ka ynaklı alacaklarınfinansal gösterimini değerlendirmek ve bazı önerilerde bulunmaktır. Çalışma konusu; vergi mevzuatı,muhasebe standartları ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği gibi yasal düzenlemeler gözönüne alınarak somut bir vaka üzerinden incelenmiştir.

The evaluation of financial reporting of value added tax based receivables within the framework of effect analysis on taxable and accounting profit

BSTRACTThe quality of financial reports, to a great extent, depends on the information they provide forthe needs of the users. Various reasons such as their maturity structure, turnover and role in thefinancial success makes the financial reporting of receivables which is a statement of financialposition item important. The objective of this study is to evaluate the financial reporting of valueadded tax based receivables within the framework of effect analysis on taxable and accounting profitand loss and to make some suggestions regarding this issue. The study deals with this issue through acase study considering legal documents such as, tax regulations, accounting standards andAccounting System Application General Announcement.

___

  • Akdoğan, N. ve Sevilengül, O. (2007) “Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması”, Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Kieso, D. E., Weygandt, J. J., ve Warfield T. D. (2008) “Intermediate Accounting”, Jufferson City: John Wiley & Sons Inc.
  • Mackenzie, B., Coetsee, D., Njikizana, T., Chamboko, R., Colyvas, B. ve Hanekom, B. (2012) “Interpretation and Application of International Financial Reporting Standards”, Ontario: John Wiley & Sons. Inc.
  • Örten, R., Kaval, H. ve Karapınar, A. (2014) “Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumları”, Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Özerhan, Y. ve Yanık S. (2012) “IFRS /IAS Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları”, Ankara: TÜRMOB Yayınları.
  • Spiceland, D., ,Sepe J., Neslon M., ve Tomassini L. (2009) “Intermediate Accounting”, New York: McGraw Hill Companies Inc.
  • TFRS-9, “Finansal Araçlar (Versiyon 2011)”, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (19.07.2014).
  • TMS-18, “Hasılat”, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (19.07.2014).
  • TMS-39, “Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme”, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (19.07.2014).