E-Gümrük uygulamasının Türkiye ile Avrupa birliği arasındaki ticarete etkisi 1

Uluslararası ticarete konu eşyanın tabi olduğu birçok işlem ve uygulama ticari hayatın önündebüyük bir engel teşkil etmektedir. Gümrük idarelerinin kontrolündeki uygulamalar pek çok bilgi vebelgeyi gerekli kılmakta, bu bilgi ve belgelerin hazırlanması, sunulması, ilgili işlemlerin sürdürülmesive tamamlanması emek ve zaman maliyetlerini yükseltmektedir. Ticari hayatta etkinlik sağlanmasınayönelik olarak başlatılan e- gümrük uygulaması ile ticaretin kolaylaştırılması, işlem maliyetlerinindüşürülmesi, rekabet gücünün arttırılması hedeflenmektedir. Türkiyede, uluslararası ticaretin en uzunsüren ayağını oluşturan gümrük işlemleri için Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği kapsamındabaşlatılan e- gümrük uygulaması ile geleneksel yöntemler terk edilmiş ve elektronik uygulamalarageçilmiş, dış ticaret hacminin arttırılması ve dış ticarette etkinlik sağlanması hedeflenmiştir. Budoğrultuda çalışmada e- gümrük uygulamasının AB ile yapılan ticarette yapısal bir etkisinin olupolmadığı incelenmiştir.

The implication of e- customs practice over the trade between Turkey and European union

Many transactions and practices that internationally traded goods are subject to pose a majorobstacle to commercial life. Applications in the control of the customs authorities require excessiveinformation and documents; preparation of such information and documents, their submission,carrying out and completion of the related transactions all contrib ute to increasing the cost of laborand time. To ensure activity in trade, the e- customs practice is launched which aims facilitating trade,decreasing transaction costs, increasing competitiveness. With the e- customs practice started withEuropean Union under Customs Union, traditional methods have been left behi nd for customsprocedures - the longest- lasting phase of international trade - , and electronic applications have beenadopted with a view to both increasing the volume of and ensuring activity in foreign trade. In thisstu dy, it is examined whether e- customs pra ctice have a structural effect over the trade with EuropeanUnion.

___

  • Akın, B. (2001) “Yeni Ekonomi”, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Avrupa Parlamentosu (2013) “70/2008/EC Avrupa Parlamentosu Kararı” http://ec.europa.eu/index_en.htm,( 05.11.2013 ) .
  • Avrupa Komisyonu (2012) “Avrupa Komisyonu Elektronik Gümrük Çok Yıllı Stratejik Planı” http://ec.europa.eu/index_en.htm, (05.11.2013) .
  • Bayraç, H.N. (2003) “Yeni Ekonominin Teknolojik Boyutları”, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4( 1 ): 41 - 62.
  • Çetintaş , H.S., Turna, A. (2003) “Bilgisayarlı Gümrük İşlemleri”, Gümrük Dergisi, 43: 115 - 150.
  • Gujarati, D.M., Porter, D.C . (2009) “Basic Econometrics”, New York: McGraw-Hill International Edition.
  • Gümrük Yönetmeliği (2009), Resmi Gazete No: 27369. OECD (2013) “ QuantativeAssesment of theBenefits of TradeFacilitation”, OECD TD/TC/WP(2003)31/FINAL, OECD Publishing.
  • OECD (2005) “TheCostandBenefits of TradeFacilitation”, OECD PolicyBrief, OECD Publishing.
  • OECD (2002) “Measuringthe Information Economy” , OECD Publishing.
  • Rodrigues, M.J. (2004) “Avrupa’nın Yeni Bilgi Ekonomisi”, İstanbul: Dışbank Kitapları.
  • T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (2013) “Projeler - Faaliyetler - Uygulamalar”, http://risk.gtb.gov.tr/projeler - faaliyetler -uygulamalar/projelerfaaliyetleruygulamalar, (10.12.2013).
  • Tekin, M.,Güleş , H.K., Öğüt A. (2003) “Teknoloji Yönetimi”, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.