HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUK SEVME DURUMLARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ÖZET Amaç: Çeşitli çalışmalar hemşirelerin çocuk sevme düzeyinin hastaya verdiği bakımı etkilediğin göstermiştir. Hemşirelik öğrencilerinin çocuk sevme üzerine yapılan çalışmaların kısıtlı olduğu görülmüştür. Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin çocuk sevme durumlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada sosyodemografik veri formu ve Barnett Çocuk Sevme Ölçeği kullanıldı. Salgın nedeniyle veriler online toplandı. Bulgular: Araştırmaya toplam 243 katılımcı katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 21.1±3.4 yıl hesaplandı. Örneklem grubunun ortalama çocuk sevme puanı 81.3±12.2 olarak bulundu. Barnett Çocuk Sevme Ölçeğinin cronbach’s α katsayısı 0.914 hesaplandı. Kadınların çocuk sevme puanı erkeklerden yüksekti (p=0.003). Çocuklarla oyun oynamaktan kaçınan katılımcıların çocuk sevme puanı düşük bulundu (p=0.001). Çocuk sağlığı ve hastalıkları üzerine ders almanın çocuk sevme puanını etkilemediği bulundu (p=0.251). Çocuklarla kurulan iletişimin çocuk sevme puanı üzerinde etkili olduğu bulundu (p=0.001). Sonuç: Çeşitli sosyodemografik değişkenlerin çocuk sevme puanını etkilemektedir. Çocuklarla kurulan sağlıklı iletişimin önemli olduğu, çocuklar ile ilgili edinilen bilimsel bilginin onlara olan sevgiyi arttırdığı kanaatindeyiz. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Hemşire, Sevme.
Anahtar Kelimeler:

Çocuk, Hemşire, Sevme.

Keywords:

Çocuk, Hemşire, Sevme.,

___

  • Referans1 1. Bektaş M, Ayar D. Selekoğlu Y, Kudubeş A, Altan S. Hemşirelik öğrencilerinin çocuk sevme durumlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi. The Journal of Pediatric Research 2015; 2(1):37-41.
  • Referans2 2. Karagözoğlu Ş. Bilimsel bir disiplin olarak hemşirelik. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2005; 9(1):6-14.
  • Referans3 3. Yüzer S, Alıcı D, Yiğit R. Pediatri hemşirelerinin rolleri ve fonksiyonları ölçeğinin uygulanmasının geliştirilmesi: Güvenilirliği ve geçerliliği. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2008; 11(4):19-29.
  • Referans4 4. Kostak AM. Hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin çocuk sevme durumları, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersinin çocuk sevme durumlarına etkisi ve etkileyen faktörler, Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi 2013; 2(2):50-56.
  • Referans5 5. Büyük E, Rızalar S, Seferoğlu E, Oğuzhan H. Çocuk ve erişkin kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuk sevme ve çocuk yetiştirme tutumlarının incelenmesi, The Journal of Pediatric Research 2014; 1(3):130-7.
YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Yozgat Bozok Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELERİNİN, HEMŞİRELİK BAKIMINDAKİ ETİK TUTUMLARININ, MALPRAKTİSE EĞİLİMLERİNİN VE ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ

Ebru CİRBAN EKREM, Melike KAHVECİ, Oya KAVLAK

ERGENLERDE SUİSİD VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMI

Yağmur SEZER EFE, Harun ÖZBEY, Emine ERDEM

GÖRME KAYBI OLAN YETİŞKİN BİREYLERİN SAĞLIK OKURYAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ayışığım AYYILDIZ, Funda BÜYÜKYILMAZ

MADDE BAĞIMLILIĞI ÖNLEME PROGRAMININ ERGENLERİN ÖZ YETERLİK ALGISINA ETKİSİ

Serpil YILMAZ, Mualla YILMAZ, Asena SORVER, Şeydanur ŞAHİN KARAGÖZ, Veysel ABALI

LOGOTERAPİ VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİLOGOTERAPİ VE PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNİN BENZERLİKLERİ: FELSEFİ BİR BAKIŞ AÇISIYLA GÖZDEN GEÇİRME

Merve UĞURYOL, Esra ENGİN

COVİD-19 SALGINI SIRASINDA HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN KLİNİK UYGULAMAYA İLİŞKİN KAYGI DÜZEYLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER: ÇOK MERKEZLİ WEB TABANLI BİR ÇALIŞMA

Seher DÖNER, Yağmur SEZER EFE

AŞI REDDİ

Öznur HAYAT OKTEM, Fatma Nisan KARAOĞLU, Arzu KUL UÇTU

GENÇLERDE SİBER FLÖRT İSTİSMARININ YALNIZLIKLA İLİŞKİSİ

Özlem KAPLAN, Ali KAPLAN, Salime MUCUK

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUK SEVME DURUMLARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Hanife ÜLGEN, Serkan KÖKSOY

HEMŞİRELERİN ENTERAL/PARENTERAL BESLENMEYE YÖNELİK İNANÇ VE TUTUMLARI

Yasemin ATEŞEYAN, Melek YEŞİL BAYÜLGEN, Neslihan ÖZCANARSLAN, Pelin ZIVDIR, Özlem ÇETİN