Türkiye’deki Metaverse Makalelerinin İçerik Analizi

Metaverse, yaklaşık otuz yıl önceki ilk kavramsallaştırmasından bu yana günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. İnsanların fiziksel gerçekliğin ötesinde dijital bir ortamda etkileşime girdiği sanal bir alanı ifade etmektedir. Ayrıca kripto para birimi, oyunlaştırma ve NFT gibi bir dizi yeni terim ve kavramla da ilişkilidir. Terimin geniş kullanımı nedeniyle Metaverse, bilgisayar biliminden kişiler arası iletişim çalışmalarına, sosyolojiden pazarlamaya kadar birçok disiplinin ilgisini çekmiştir. Mevcut çalışma, akademisyenlerin ve farklı akademik alanlardan araştırmacıların bu kavramla nasıl ilgilendiklerini incelemektedir. Metaverse ile ilgili toplam 91 akademik makale içerik analizine tabi tutulmuştur. Makaleler, Türkiye'de yayınlanan akademik dergiler için bir çevrimiçi barındırma hizmeti ve editoryal iş akışı yönetim sistemi olan DergiPark'tan alınmıştır. MAXQDA kullanılarak makaleler yıl, dil, dergi, anahtar kelimeler, bilimsel alan, akademik disiplin, metodoloji, örnekleme ve Metaverse ile ilgili kavramlar açısından incelenmiştir. Sonuçlar, Türkiye'deki Metaverse araştırmalarının çoğunun nitel yöntemler kullanılarak sosyal bilimler kapsamında yürütüldüğünü ve makalelerin çoğunluğunun Türkçe yazıldığını göstermiştir. Özellikle Metaverse kavramı, din, moda, pazarlama, turizm, ekonomi, sağlık ve spor dahil olmak üzere birçok farklı alandan araştırmacının ilgisini çekmektedir.

A Content Analysis of the Metaverse Articles in Turkey*

Since its first conceptualization nearly three decades ago, the Metaverse has become a part of daily life. It refers to a virtual space where people interact in a digital environment beyond physical reality. It is also related to a range of new terms and concepts, such as cryptocurrency, gamification, and NFT. Because of the wide usage of the term, the Metaverse has attracted the attention of many disciplines, from computer science to interpersonal communication studies, and from sociology to marketing. Accordingly, the current study examines how academics and researchers from different academic fields are interested in this term. A total of 91 academic papers regarding the Metaverse were subjected to content analysis. These were sampled from DergiPark, an online hosting service and editorial workflow management system for academic journals published in Turkey. Using MAXQDA, the articles were examined in terms of year, language, journal, keywords, scientific field, academic discipline, methodology, sampling, and Metaverse-related concepts. The results showed that most Metaverse research in Turkey has been conducted within social sciences using qualitative methods while the majority of articles were written in Turkish. Notably, the concept of the Metaverse has attracted the attention of researchers from many different fields, including religion, fashion, marketing, tourism, economy, health, and sports.

___

  • Torun, N. K. & Şengül A., (2022). Kripto para birimlerinin twitter verileri ile metin madenciliği kapsamında incelenmesi. Uluslararası Yönetim Bilişim Sistemleri ve Bilgisayar Bilimleri Dergisi, 6(1), 54-65.
  • Torun, N. K. & Torun, T. (2022). Metaverse ve din kavramlarının sosyal medya madenciliği yolu ile incelenmesi. Alanya Akademik Bakış, 6(2), 2511-2526.
  • Turan, T. & Kavut, İ. E. (2022). An investigation of the surrealist art movement’s contribution to fictional spaces and the concept of the metaverse in the context of the norm. Journal of Architectural Sciences and Applications, 7(1), 346-363.