İnternet Galaksisi’nde Yolculuk Devam Ediyor: İnternet Galaksisi’nde Türkiye

İnternet Galaksisi’nde Türkiye başlıklı kitap, Türkiye'nin dijitalleşme sürecini çeşitli yönleriyle birlikte değerlendiriyor. Eserde yer alan bölümlerde, Türkiye’de İnternetin tarihinden güncel uygulamalara dijitalleşmeye ilişkin çeşitli başlıklar, yazarlar tarafından incelenmekte ve tartışılmaktadır. Yayının temel amacı, Türkiye'nin dijitalleşme yörüngesini ve farklı yönlerini incelemek ve bu konuda kapsamlı bir bakış açısı sunmaktır. Kitap, Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojilerinin tarihsel gelişimi ve önemli olayları başta olmak üzere bir dizi konuyu kapsamaktadır. İnternetin küresel düzeydeki görünümü ve yaşanan gelişmeler ele alınırken İnternet Galaksisi’nde Türkiye coğrafyasında yaşanan değişimleri; siyasetten, hukuka, ekonomiye, çalışma ilişkilerine ve iletişime geniş bir yelpazede incelenmektedir. Kitapta yer alan bölümler, okuyucuya, Türkiye'nin dijitalleşme yörüngesinin farklı yönlerini anlama ve değerlendirme şansı vermektedir. Bu açıdan da literatüre önemli katkılar sunmaktadır. Kitapta yer alan her bir bölüm; görece özerk değerlendirilme özelliğine sahip olmakla birlikte, ortaklaşa hazırlanan derleme bir çalışmanın taşıması gereken, karşılıklı destek ve tamamlayıcılık niteliklerini de de bünyesinde taşımaktadır. Kitap, bütünlüklü biçimde, Türkiye'de yaşanan dijitalleşme sürecini anlamayı amaçlamakta ve bu süreçte yaşanan zorlukların yanında fırsatları ve dönüşümleri de incelemektedir. Bu eserin, Türkiye'deki dijitalleşme olgusunun etkilerini anlamak ve bu olgunun farklı yönlerini değerlendirmek isteyen okuyucular ve araştırmacılar için önemli bir referans kaynağı olacağı söylenebilir. Bu kitap çalışmasının temelini, çeşitli kaynaklardan toplanan veriler ve yapılan araştırmalar ışığında, Türkiye'de dijitalleşme sürecinin e kapsamlı bir şekilde incelenmesi oluşturmaktadır. Literatür açısından büyük bir önem arz eden bu çalışmada, Türkiye’nin ağ haritasını, bu derece detaylı ve çok boyutlu ele alarak okuyucu ile buluşturması noktasında emeği geçen ve de bu değerli çalışmayı Türkiye Akademisine kazandıran başta kitabın editörleri; Tuğba Asrak Hasdemir ve Tülay Atay olmak üzere, her bölümü birbirinden kıymetli olan kitabın yazarları, İlknur Patan Şahin, Mahmut Fevzi Cengiz, Ayşenur Dal, Uğur Evcim, Zeynep Gültekin Akçay, Eylem Temizer, Seçil Toros, Mehtap Uyar, Mehmet Yumrutaş ve Çağdaş Ceyhan’a kitabın okuyucuları adına teşekkürlerimizi sunarız.

___

  • Asrak Hasdemir, T., & Atay, T. (2022). Dijitalleşmenin izlerini sürmeye çağrı. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 7-16). Siyasal Kitabevi. Asrak Hasdemir, T., & Atay, T. (Editörler.). (2022). İnternet galaksisi’nde Türkiye. Siyasal Kitabevi.
  • Asrak Hasdemir, T., & Uyar, M. (2022). Dijital medya ortamında çocuklar ve sayısal uçurum üzerine: Türkiye'den incelemeler İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Bazarova, N. N., & Masur, P. K. (2020). Towards an integration of individualistic, networked, and institutional approaches to online disclosure and privacy in a networked ecology. Current Opinion in Psychology, 36(52), 118-123.
  • Castells, M. (2005). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür cilt 1. Ağ toplumunun yükselişi (E. Kılıç, Çev.). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Castells, M. (2020). İnternet galaksisi internet, iş dünyası ve toplum üzerine düşünceler (T. Asrak Hasdemir, Yay. Haz.). (E. Öztürk vd., Çev.). Phoenix Yayınevi.
  • Cengiz, M. F. (2022). Türkiye’de internet mevzuatı ve internet yasakları üzerine bir değerlendirme. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Ceyhan, Çağdaş. (2022). Motosikletleriyle çalışan kuryeler: Dijital emeğin öteki yüzleri. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Çulhaoğlu, M. (2001). Devlet, sivil toplum ve demokratikleşme. İçinde M. Çulhaoğlu & K. Okuyan (Editörler), Sivil toplum: Devletin büyümesi, (ss.19-65). YGS Yayınları.
  • Dal, A. (2022). Çevirimçi siyasi ifadenin hayali izleyicileri ve davetsiz misafirleri: Türkiye’deki internet kullanıcılarının mahremiyet bağlamında niceliksel analizi. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Evcim, U. (2022). Sivil toplum kuruluşları, kamusal alan ve sosyal medya. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi. Fındık, D. (2013). ICT adoption, software investment and firm efficiency in Turkey. Middle East Technical University.
  • Gültekin Akçay, Z. (2022). Dijitalleşmenin dayanılmaz hafifliği: Televizyon yayıncılığının değişen dünyası. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Huang, C. D., Goo, J., Nam, K., & Yoo, C. W. (2017). Smart tourism technologies in travel planning: The role of exploration and exploitation. Information & Management, 54(6), 757-770.
  • Keskin, M. (2022). Küreselden yerele internet coğrafyası: Türkiye örneğinde bir değerlendirme. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Patan Şahin, İ. (2022). Türkiye’deki bilgi ve iletişimi teknolojilerinin tarihsel gelişimi ve dönüm noktaları. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 21-53). Siyasal Kitabevi.
  • Talas, M. (2011). Sivil toplum kuruluşları ve Türkiye perspektifi. Türklük Bilimi Araştırmaları, (29), 387-401.
  • Temizer, E. (2022). Dijitalleşmenin ve covid-19 pandemisinin Türkiye ekonomisindeki yansımaları: E-ticaret alanında yaşananlar. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Toros, S. (2022). Türkiye’de dijital reklamcılık: Eğilimler ve beklentiler. İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.
  • Yumrutaş, M. (2022). Türkiye’de sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesi ve e-sağlık uygulamaları İçinde T. Asrak Hasdemir & T. Atay (Editörler), İnternet galaksisi’nde Türkiye. (ss. 55-96). Siyasal Kitabevi.