İLK VE ORTAOKUL MÜZİK DERSLERİNDE ARDUİNO PLATFORMUNUN NASIL KULLANILACAĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME VE ÖRNEK ESER KODLAMASI

Müzik eğitimi veren kuruluşlarda, öğrencilerin müzik derslerine olan bakış açılarının günümüz teknolojisi sayesinde daha verimli bir hâle getirilmesi gerekmektedir. Özellikle ilk ve ortaokullarda var olan müzik derslerinin zorunlu olduğu düşünüldüğünde görülüyor ki öğrencilerin bir kısmı bu derslere az ilgi göstermektedir. Bunun nedeni ise öğrencilerin yetenek seviyelerinin birbirinden farklı olmasıdır. Yetenek düzeylerinin farklı olmasının sonucunda bazı öğrenciler enstrüman çalma kabiliyetine sahipken kimi öğrenciler ise zihinsel etkinliklerinin yüksekliği ile öne çıkmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında hem müzik kabiliyeti olan hem de zihinsel becerilerini iyi kullanabilen öğrencilerin müzik derslerine olan ilgilerini artırmak gerekmektedir. Arduino Platformu ve kodlama sayesinde farklı yetenek seviyelerinde olan bu öğrencilerin hem müzik derslerine olan ilgileri hem de müzik üretmeleri daha kolay bir hâle gelmektedir. Temel nota eğitimi ardından Arduino Platformu üzerinde farklı kodlamalar yapılarak öğrencilerin müzik üretmesi sağlanabilmektedir. Bu çalışma kapsamında Arduino Platformu, Arduino IDE ve notaların nasıl kodlanacağı hakkında bilgiler verilmektedir. Örnek olarak seçilen eser ise “Nihavend Longa”dır. Eserin notalarına ait frekanslar ve bu frekansların nasıl kodlanacağına dair tüm bilgiler bu çalışma kapsamında ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Aynı zamanda bu araştırmada konuyla ilgili verilerin toplanması amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden tarama (Survey) modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan veriler betimsel analiz yönteminden yararlanılarak yorumlanmış ve bu bağlamda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

EVALUATION OF HOW TO USE ARDUINO PLATFORM IN PRIMARY AND SECONDARY SCHOOL MUSIC LESSONS AND CODING SAMPLE WORKS

In institutions that provide music education, students' perspectives on music lessons should be made more efficient thanks to today's technology. Considering that music lessons in primary and secondary schools are compulsory, it is seen that some of the students show little interest in these lessons. The reason for this is that the skill levels of the students are different from each other. As a result of the different skill levels, some students have the ability to play instruments, while some students stand out with their high mental activities. Considering this situation, it is necessary to increase the interest of students who have musical ability and who can use their mental skills well on music lessons. Thanks to the Arduino Platform and coding, it is easier for these students, who are at different skill levels, to both be interested in music lessons and produce music. After the basic note training, students can produce music by making different coding on the Arduino Platform. Within the scope of this study, information is given about the Arduino Platform, Arduino IDE and how to code notes. The work chosen as an example is “Nihavend Longa”. The frequencies of the notes of the piece and all the information about how to encode these frequencies are explained in detail within the scope of this study. At the same time, survey model that is one of the qualitative research methods was used in this study to collect data on the subject. The data obtained as a result of the research were interpreted by using the descriptive analysis method and various suggestions were made in this context.

___

  • Abakuskitap, (2021). Arduino ile Buzzer'dan Ses Çıkarmak.  Erişim tarihi: 28.05.2021, https://www.abakuskitap.com/blog/icerik/buzzerdan-ses-cikarma
  • Arapgirlioğlu, H. (2003). Müzik Teknolojisi ve Yeni Yüzyılda Müzik Eğitimi, Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumunda sözlü olarak sunulmuş bildiri , İnönü Üniversitesi, Malatya.
  • Cevahir, H., Özdemir, M. (2017). Programlama Öğretiminde Karşılaşılan Zorluklara Yönelik Öğretmen Görüşleri ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Bilgisayar Öğretiminde Teknoloji Sempozyumu., Mayıs, İnönü Üniversitesi, s.322.
  • Ed. Estrella, S., McAllister, P. (1997). Technology Strategies for Music Education, Technology Institute for Music Educators, Wyncote.
  • Koçak, Ç., Kırbaş, İ. (2016). Arduino Tabanlı Prototip Akıllı Ev Sistemi Tasarımı. Adnan Menderes Üniversitesi Akademik Bilişim, Aydın.
  • Özşahin, D. (2021). Hoparlör Nedir Ve Nasıl Çalışır, Erişim tarihi: 15.05.2021, http://dorukozsahin.com/hoparlor-nedir-ve-nasil-calisir/