Sivil toplum kuruluşlarında kurumsal karne uygulama süreci önerisi

Faaliyetlerini kar amaçlı sürdüren işletmeler için, performans takibi ve yönetimine yönelik olarak geliştirilen Kurumsal Karne (KK) yaklaşımı, zamanla önemi giderek arta n ve kabul gören bir yönetsel araç haline gelmiştir. Literatür incelediğinde, kar amacı gütmeyen Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) KK uygulamasının öneri düzeyinde kaldığını ve uygulama sürecini baştan sona açıklayan rakamsal bir örneğin olmadığını görmekteyiz. Bu çalışmamızda, kar amacı güden işletmelerde yapmış olduğumuz KK uygulamalarından doğan tecrübe ve bilgi birikimimizden cesaret alarak, bir STK da yaptığımız KK uygulamasını ortaya koyarak bu konudaki bir eksikliği gidermede katkı sağlamak istedik. Bu makalemizde okuyucuya öncelikle STK ve KK kavramları ile ilgili olarak genel bilgiler verilmekte ve STK’larda KK uygulaması ile ilgili tartışmalar ortaya konmakta, çalışmanın son kısmında ise bir STK’da yaptığımız KK uygulaması yer almaktadır.

Balanced scorecard implementation process proposal for ngo’s

Balanced Scorecard (BS) approach, which is developed for the purpose of performance monitoring and management, has been becoming an increasingly important and more commonly used managerial tool for profit- oriented organizations. When we come to examine the literature of BS, it can be seen that BS application remains at the level of recommendation for non- governmental organizations (NGO) which are non- profit-oriented. Also, there is not available any numerical examples that explains the process of application from beginning to end. In this study, by taking courage from knowledge and experience that arise from previously carried out BS application of profit- oriented organizations, making a significant contribution for filling the deficiency by performing BS application for NGO is provided. In this article, firstly, general information about concept of BS and NGO will be given and discussions related to application of BS for NGO will be introduced. Lastly, an application of BS that carried out in NGO will take place.

___

  • Arslan, N. T., (2004), “Kar Amaçsız Örgütler ve Stratejik Yönetim”, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28 (2), 155- 172.
  • Ağca, V. ve Tunçer, E., ( 2006 ), “Çok Boyutlu Performans Değerleme Modelleri ve Bir Balanced Scorecard Uygulaması”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt VIII, Sayı 1.
  • Coşkun, A., (2006), “STK’ ların Stratejik Performans Yönetiminde Yeni Bir Yaklaşım: Performans Karnesi”, Sivil Toplum, 4 (15), 103 – 117.
  • Amaratunga, D. ve Baldry, D., (2002), “Moving from Performance Measurement to Performance Management”, Facilities, Vol. 20, ISS: V- VI, 217- 223.
  • Inman, A. R. ve Simmering, M. (2006.) “Performance Measurement”, Encyclopedia of Management, ed. Marilyn M. Helms, 5th ed. Detroit: Gale, 644 - 648.
  • Lewis, D. ve Kanji, N. (2009), Non- Governmental Organizations and Development, (Erişim: http://personal.lse.ac.uk/lewisd/images/NonGovernmental%20Organizati ons%20and%20Development%20vouchers.pdf).
  • Diamond, J., (2005), Establishing a Performance Management Framework for Government, (Erişim Tarihi: 4 Haziran 2008. IMF Çalışma Tebliği, WP/05/50,http:// imf.org/external/pubs/ft/wp/2005/wp0550.pdf. )
  • Dinçer, Ö. (2004), Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası , 7. Basım, İstanbul, Beta Basım.
  • Ensari, H. (2005). 21. Yy. Okulları İçin Etkili Bir Stratejik Yönetim Aracı: Balanced Scorecard, İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Güder, N., (2004), Sivil Toplumcunun El Kitabı, Ankara: Sivil Toplum Geli ştirme Programı.
  • Güner, M. Fatih, (2006), Stratejik Performans Değerlemede Dengeli Sonuç Kartı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Zimmerman, J., (2004), Using a Balanced Scorecard in a Nonprofit Organization , Ph.D. Director of Consulting Services Creative Direct Response, (Eri - şim: http://www.davidkinard.com/marketing%20files/BalancedScorecard%20and% 20non%20profits.pdf).
  • Kaplan, R. S., & Norton, D. P. (1996), Translating Strategy İnto Action: The Balanced Scorecard, Boston: Harvard Business School Press.
  • Kırım, A. (2002), Farklılığınızı Ölçebildiğiniz An… : Kurumsal Başarının Yol Haritası , İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Şahin, L. ve Öztürk, M., Küreselleşme Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşları ve Türkiye’deki Durumu, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, No. 54, 2008.
  • McNamara, C. (2005), Performance Management: Benefits and Concerns , (Eri- şim: http://managementhelp.org/performancemanagement/benefits.htm#anchor964 8359).
  • Niven, P. R. (2003), Balanced Scorecard Step By Step For Govenment and Nonprofit Agencies , New Jersey.
  • Parker, C., (2000), “Performance Measurement”, Work Study, 49, 2, 63 – 66.
  • Yaman, Y. (2005a), Bir STK Kurma ve İşletme, yayına hazırlayan: Lütfi Sunar, İstanbul, Kaknüs Yayınları.