Büyükşehir Belediye modeli ve Türkiye'de uygulanması üzerine düşünceler

Metropolitan bölgelerde hizmet sunan belediyeler arasında işbirliği ve eşgüdümü sağlamak amacıyla ilk kez 1983 yılında uygulamaya konulan Büyükşehir Belediye Modeli aradan geçen zaman içinde amacından büyük ölçüde saptırılmıştır. Bu çalışmanın amacı Büyükş ehir Belediye Modeline neden gereksinim duyulduğunu, modelin nasıl ve hangi nedenlerle amacından saptırıldığını ve 6360 No’lu Kanun ile yapılan son değişikliklerden sonra gelinen durumu irdelemektir.

Thoughts on the Metropolıtan Municıpal adminıstration and its application in Turkey

Metropolitan Municipal Administration, which is basically designed for insuring cooperation and coordination among the municipalities serving in highly urbanized areas, has been introduced to Turkish local government system in 1983. But in the course of time, this model has been deviated from its intended objective. This study aims to clarify why the re is need for such an administration, how and why such a deviation took place and elaborate the last changes introduced by Law No 6360, regarding the functioning of metropolitan municipalities.

___

  • Demographia World Urban Areas (World Agglomerations): 9th Annual Edition, May 2014.
  • Güler, Birgül Ayman, Bütünşehir Belediyesi: TBMM Komisyon Konuşmaları , 12 Kasım 2012, Ankara.
  • On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Kanun No. 6360, Kabul Tarihi: 12.11.2012.
  • Polatoğlu, Aykut, Türk Kamu Yönetimi: Güncel ve Eleştirel Bir Yaklaşım , Lefkoşa: Yakın Doğu Üniversitesi Yayınları, 2009.
  • Polatoğlu, Aykut, “Kamu Yönetiminde Reform Ciddi Bir Etkinliktir Gelişigüzel (Çalakalem) Yapılmaz, YDÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt I, Sayı 1, Nisan 2008.