ZORDUN SABİR’İN ANAYURT ROMANINDA SOSYAL YAPI

Çağdaş Uygur edebiyatının önemli temsilcileri arasında yer alan Zordun Sabir, kaleme aldığı eserleri ile gerek dil gerekse üslup açısından büyük başarılara imza atmıştır. Birçok yazın türünde eser vermiş, yurt içinde ve dışında çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Genellikle gerçek olaylardan yola çıkarak yazdığı roman ve hikâyelerinde psikolojik tahlillere yer verirken Uygur toplumunun sosyal yapısını da gözler önüne sermeyi ihmal etmemiştir. Bu çalışmada; Zordun Sabir’in Anayurt adlı romanında konu edilen ve 1940’lı yıllarda gerçekleşen milli mücadele döneminde Rusya ile Çin arasında kalan Uygur toplumunun sosyal yapısının nasıl ortaya koyulduğu incelenecektir. Böylece edebi düzlemde ortaya çıkmış olan sosyal yapıdaki çarpıklıkların nedenleri ve sonuçları daha iyi anlaşılabilecektir.

___

  • BERKI Abdulehet Abdulreşit (2013). “Çağdaş Uygur Edebiyatındaki Tarihi Romanları Tasnif Etmek ve Bunun Önemi”, Şincan Üniversitesi Felsefe Toplum Bilimleri Dergisi, S. 9, s. 72.
  • HASANCAN Abdulvahit (2016). “Çağdaş Uygur Edebiyatında Önemli Bir Yazar: Zordun Sabir”, Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, S. 7, s. 1-7.
  • ÖMER Ehtem (2001), “Uygur Edebiyatidiki Serdar Yazġuçi Zordun Sabir”, Tañritaġ Dergisi, S. 4, s. 19-23. ÖTKÜR Abdürrahim (2006). İz Romanı. Ürümçi: Şincan Halk Yayınevi.
  • SULTAN Azat, KERİMCAN Abdurehim (2002), Uygur Bügünki Zaman Edebiyat Tarihi, Şincan Üniversitesi Neşriyati, s. 184-198.
  • SABIR Zordun (2000). Anayurt. Ürümçi: Şincan Halk Yayınevi.