TOKAY, YAŞAR (2019). TANIKLARIYLA HAREZM-KIPÇAK TÜRKÇESİNDE ATASÖZLERİ VE DEYİMLER, ANKARA: GRAFİKER YAYINLARI, 708 S. ISBN: 978-605-2233-43-6

Türkçenin ilk yazılı dönemlerinden itibaren tanıklanabilen deyim ve atasözleri dildeki işlekliği ve anlama ilişkin değişimi yansıtmasının yanı sıra dilin yaşına dair bilgiler de sunmaktadır. Eski Türkçe döneminden başlamak üzere tespit edilebilen bu yapılar, ifadenin gücünü arttıran, anlatımı etkili hale getiren kullanımlardır. Bir toplumun dilini, kültürünü, yaşantısını, zihniyetini yansıtan deyimler ve atasözlerinin tespiti, beraberinde pek çok yorumun yapılabilmesini de mümkün kılabilecektir. Orta Türkçe ile Çağatay Türkçesi arasında geçiş dönemi olarak düşünülen Harezm-Kıpçak Türkçesi dönemi, pek çok eserin yazıldığı zengin edebi mahsullerin verildiği bir dönemdir. Bu dönem üzerinde deyimler ve atasözlerinin tespiti noktasında çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmüştür. Bu alandaki büyük bir boşluğu doldurabileceği düşünülen Dr. Yaşar Tokay tarafından “Tanıklarıyla Harezm-Kıpçak Türkçesinde Atasözleri ve Deyimler” ismiyle ilim âlemine sunulan eldeki eser, bu çalışmayla tanıtılmaya çalışılacaktır.

Tokay, yaşar (2019). tanıklarıyla harezm-kıpçak türkçesinde atasözleri ve deyimler. ankara: grafiker publication, ISBN: 978-605-2233-43-6, 708 p.

Idioms and proverbs, which can be witnessed since the first periods of Turkic, not only reflect the change and intensity of meaning in the language, but also provide in information about the age of the language. These structures, which were used starting from the ancient Turkic period, have been the uses that increase the power of expression effective. Identifiying idioms and proverbs that reflect the language, culture, life and mentality of a society will also make it possible to make many interpretations. Khorezmian-Kipchak Turkic period which is considered as a transition period between Midle Turkic and Chagatai Turkic, is a period in which rich literaryworks were written during this period. It was seen that studies were very limited in determining idioms and proverbs. It is thought that Dr. Yaşar Tokay can fill a huge gap in this field. The present work presented to the scientific world with the name of “Proverbs and Idioms in Khorezmian-Kipchak Turkic with Its Witnesses” by Yaşar Tokay will be tried to be introduced with study.

___

  • Şen, S. (2017). Eski Türkçenin Deyim Varlığı. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Tokay, Y. (2019). Tanıklarıyla Harezm-Kıpçak Türkçesinde Atasözleri ve Deyimler. Ankara: Grafiker Yayınları.