KARAY TÜRKLERİNDE ‘ÇOCUK’ İLE İLGİLİ RİTÜELLER

Dünya üzerindeki toplumlarda insan yaşamındaki doğum, evlenme, ölüm gibi geçiş dönemlerine ait inanışlar ve ritüeller farklı şekillerde icra edilse de önemini çağımızda hâlâ devam ettirmektedir. Her millette yeni doğan çocuğun, umudu ve mutluluğu getirdiğine inanıldığı gibi Karaylarda da ulusuna mutluluk, kıvanç ve bereket getirdiğine inanılır, bu nedenle doğumdan itibaren birçok kültürel ve dinî uygulamalar yapılırdı. İki bölüme ayrılan çalışmanın birinci kısmında ‘Doğum, Lohusalık ve Bebekle İlgili Uygulamalar’ başlığı altında doğum ve lohusalıkla ilgili pratiklere dikkat çekildiği gibi ‘beşik, ad verme, sünnet etme, emzirme’ gibi önemli ritüellere de değinilmiştir. İkinci bölümde ise ‘Çocuğun Büyümesi ile İlgili Uygulamalar’ başlığı altında ilk kez ibadethaneye giden çocuğun duası ve öğretime başlayacak çocuk için edilen dua metinleri yer almaktadır. Böylece, Karayların hem Türklük ağacının köklerinden getirdiği kültür hem de inançlarının etkisiyle Musevi inanışı ile yoğurmuş oldukları ritüeller birlikte gösterilecektir. Karay dinî metinlerinden verilecek olan dua örnekleri ile de geçiş dönemindeki bu safhanın Karay Türklerindeki önemine ışık tutulacaktır.

Rituals related to 'child' in Karaite Turks

Although the beliefs and rituals of transitional periods in human life such as birth, marriage and death are performed in different ways in societies around the world, they still maintain their importance in our age. As it is believed that the newborn child brings hope and happiness in every nation, in the Karaites, it is believed to bring happiness, joy and abundance to their nation so many cultural and religious practices were made from birth. In the first part of the study, which is divided into two main parts, under the title of "Practices Related to Birth, Puerperium and Infant", important rituals such as "cradle, naming, circumcision, breastfeeding" are mentioned. In the second part, under the title of "Practices Related to the Growth of the Child", the prayer of the child who goes to the place of worship for the first time and the prayer texts for the child who will start education are included. Thus, the rituals that the Karaite Turks combined with the Jewish belief and combined with the culture and beliefs brought from the roots of the Turkishness tree will be shown together. The importance of this phase in the transition period in Karaite Turks will be shed light with the prayer examples to be given from the Karaite religious texts.

___

  • Altınkaynak, E. (2006). Tozlu Zaman Perdesinde Kırım Karayları. Haarlem: Türkistan ve Azerbaycan Araştırma Merkezi.
  • Arslantaş, N. (2011). İslam Toplumunda Yahudiler. İz Yayıncılık.
  • Firkovicius, M. (1998). Karaj Dinliliarnin Jalbarmach Yergialiari. 1 Bitik, Ochumach Üciun kieniesada, Lithuania.
  • Firkovicius, M. (1999). Karaj Dinliliarnin Jalbarmach Yergialiari. 2 Bitik, Ochumach Üciun Adiet Vahdalarında, Lithuania.
  • Rasonyi, L. (2007). Tarihte Türklük. Örgün Yayınevi.
  • Tevrat(Torah), (2011). Korean Bible Society.