ALMANYA’DA YÜKSELEN İSLAMOFOBİ VE DERGİLERDEKİ İSLAM KARŞITI YAYINLAR

Avrupa medyasında sıklıkla yer verilen İslam karşıtı yayınlara, Alman medyasında da rastlamak mümkündür. Avrupa’nın İslam karşıtı yayınlarının geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. Medyanın İslam dinini ve Müslümanları hedef alması ve olumsuz yayınları nedeniyle, İslam’ı bilmeyen toplumlar üzerinde bir önyargı ve korku oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu algı ise, İslam dininin terör ile ilişkilendirilmesi, kadınlar ve Avrupa’da yaşayan Müslümanlar üzerinden oluşturulduğu tespit edilmektedir. Alman medyasının İslam’ı şiddet içerikli bir din, Müslüman kadınları tehlikeli kişiler, artan Müslüman nüfusu dini ve kriminal bir tehdit olduğu yönünde yayınları toplumları etkilemektedir. Bunun sonucunda İslamofobi giderek toplumlar arasında yayılmakta ve Müslümanlar çeşitli saldırılara uğradıkları görülmektedir. Bu çalışmada, Alman medyasında yer alan Der Spiegel, Focus ve Stern dergilerinin İslam’a ve Müslümanlara bakışı ve temsili incelenmiştir. 

THE RISE OF ISLAMOPHOBIA IN GERMANY AND ANTI-ISLAMIC PUBLICATIONS IN JOURNALS

European media usually talk about in Anti-Islamic publications, also  it is possible to see in German media. European media about Anti-Islamic publications has pretty old history. The media take aim at Muslims and their religions, they doing about negative comments for this. Thus the societies who have lack of knowledge about Islam, it consists of a prejudice and fear. This is opinion that see, the Islam associating with terror and in the same this movement to affecting for muslim women who lives in Europe. According to German media contain with violence of Islam religion the Muslim women are dangerous people also the increasing Muslim population are threatening as criminal for the Europe. As a result, Islamophobia is increasingly spreading among societies, and Muslims have been subjected to various attacks. In this study, Der Spiegel, Focus and Stern journals in the German media, Islam and Muslims' view and representation were examined.

___

  • Aktaş, M. (2014). Avrupa’da Yükselen İslamofobi ve Medeniyetler Çatışması Tezi. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, (13), 31-54.
  • Aydın, M. Z. ve Yardım, M. (2007). Belçika’da İslamofobi ve Müslümanlara Yönelik Ayrımcılık. CÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, 3.
  • Bodur, H. E. (2017). Batı’da İslâm Karşıtlığının İcat Edilmiş Dili Olarak İslamofobi (Çatışma Sosyolojik Perspektif). İlahiyat Akademi Dergisi, (6), 72.
  • Erdin, M. (2014). 11 Eylül Saldırıları ve İslamofobi: ABD ve Avrupa’da Görülen İslam Karşıtı Eylem ve Hareketlerin Nedenleri ve Sonuçları. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Genel, M. G. (2014). Avrupa’daki Türk Medya Perspektifinden Batı’nın Bir ‘‘Ötekileştirme’’ Dili Olarak Kullandığı İslâmofobi’ye Bakış. Atatürk İletişim Dergisi, (6), 109.
  • Gölcü, A. ve Çuhadar, M. (2017). Batı Toplumlarında İslamofobi’nin Üretilmesinde Medyanın Rolü. Ombudsman Akademik Dergisi, (7), 75.
  • Günay, N. Z. Avrupa’da İslamofobi Söylemler Üzerinden Nasıl İnşa Ediliyor?. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları, 6-14.
  • Hıdır, Ö. (2017). İslamofobi-Irkçılık-‘‘Kültürel Irkçılık’’ İlişkisi. Ombudsman Akademik Dergisi, (7), 24.
  • Hopyar, Z. ve Kepenek, B. (2017). Avrupa’da Göç ve İslamofobi. Sakarya Üniversitesi Diaspora Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİAM), 130.
  • Kalın, İ. (2003). Batı’daki İslâm Algısının Tarihine Giriş. Divân İlmî Araştırmalar, (15), 3.
  • Tosun, C. (2016). Alman Medyasında Müslüman Kadın Algısı. Dini Araştırmalar, Kadın Özel Sayısı, 257.
  • Uzunçayır, C. (2014). Göçmen Karşıtlığından İslamofobiye Avrupa Aşırı Sağı. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, (2), 139.
  • Yılmaz, H. (2012). İslâm Korkusunun/İslâmofobinin Oluşumunda ‘Cihad’ Algısının Rolü. C. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, (16), 5.
  • http://insamer.com/tr/almanyada-muslumanlar_1439.html (Erişim Tarihi: 07.10.2018)
  • https://www.timeturk.com/alman-halkinin-islam-korkusu/haber-316632 (Erişim Tarihi: 07.10.2018)
  • https://www.yenisafak.comdunyaavrupada-goc-karsitligi-korkutuyor-2577625 (Erişim Tarihi: 07.10.2018)
  • https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43392262 (Erişim Tarihi: 07.10.2018)