KRİSHNAMURTİ'NİN EĞİTİM ANLAYIŞI

Eğitim, toplumsal hayatın sürekliliği ve daha iyi bir hayat ideali için üzerinde önemle durulan bir olgudur. Öteden beri, süregelen tartışmaların odak noktasında, “doğru eğitim nedir?”, “nasıl olmalı ve ne şekilde uygulanmalı?” gibi sorulara cevap arayışları her dönemin tartışma konusu olagelmiştir. Jidu Krishnamurti, geleneksel eğitim anlayışı olarak ortaya çıkan ve bireyi mekanikleştiren eğitim sistemini eleştirirken, böylesi bir eğitimin açmazlarını irdelemektedir. Krishnamurti'ye göre, gerçek ve özgür bir eğitim ile birey bilginin sınırlayıcı ve her türlü tahakküme maruz kalan kalıplarından sıyrılabilir. Böylesi bir eğitim sayesinde, birey yaşamla bütünleşmiş ve uyandırılmış bir zekâya kavuşabilir ancak. Bu incelemede, geleneksel (klasik) eğitimin temel yapısı ve açmazlarıyla günümüzde sorun çözmekten çok sorun üreten bir yapıya sahip olduğu görüşü öne sürülmektedir. Çözüm olarak bağımsız, eleştirel ve özgür bir eğitim modeliyle bireyin hem ferdi hem de toplumsal olarak daha sağlıklı ve barışçıl bir dünya kurabileceği düşüncesi temellendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Birey, Bilgi, Toplum

KRİSHNAMURTİ'S UNDERSTANDİNG OF EDUCATİON

Education is a phenomenon that is emphasized for the continuity of social life and the ideal of a better life. All along, the focus of ongoing discussions has been “what is the right education?”, “how it should be and how it should be applied?” The search for answers to such questions has been the subject of discussion in every period. Jidu Krishnamurti, while criticizing the education system, which emerged as a traditional understanding of education and mechanizes the individual, examines the dilemmas of such education.According to Krishnamurti, with a real and free education, the individual can get rid of the limiting and all kinds of domination patterns of knowledge. Only through such education can an individual attain an awakened intelligence integrated with life. In this review, it is suggested that traditional (classical) education, with its basic structure and dilemmas, has a structure that produces problems rather than solving problems today. The solution is based on the idea that an individual can establish a healthier and more peaceful world, both individually and socially, with an independent, critical and free education model.

___

  • Heidegger, M. (2019). Düşünmek Ne Demektir. Çev. İlhan Turan. Dergah Yayınları, İstanbul 2019.
  • Kant, İ. “The Educational Theory of İmmanuel Kant”, Translated and Edited, Edward Franklin Buchner, USA: Lippincott Company USA 1908.
  • Krishnamurti J. “Eğitim ve Yaşamın Anlamı”, Çev. Aslı Açıkgöz, Omega Yayınları 1. Baskı, Ankara 2012.
  • Krishnamurti J. “Özgürlük üzerine”, Çev. Nurgül Demirdöven, Ayna Yayınevi, İstanbul 2005
  • Ulrich Bröckling, Disiplin, Çev. Veysel Atayman, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2001
Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Yusuf ARSLAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

ADAY ÖĞRETMENLERİN COVİD-19 PANDEMİ SÜRECİNDE YÜRÜTÜLEN UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARINA İLİŞKİN TUTUMLARININ İNCELENMESİ: ATATÜRK ÖĞRETMEN AKADEMİSİ ÖRNEĞİ

Merve UYSAL, Ahmet Erman KARAGÖZ

ÖĞRETMENLERİN PROAKTİF KİŞİLİK BOYUTU VE İNTİHARA YÖNELİK DAMGALAMA DÜZEYLERİ İLE İNTİHARA YÖNELİK BİLGİ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ

Bala Nur TORUN, Özlem ÇAKMAK TOLAN

ERKEN DÖNEM UYUM BOZUCU ŞEMALAR VE DUYGULARI İFADE EDEBİLME BECERİSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Kahraman GÜLER, Mine TUNCAY

ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERE KANUN ÇALGISINI ÖĞRETMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK YAKLAŞIMLAR

Nuray DÖNMEZ DEVECİOĞLU

KEMALPAŞA YERELİNDE ÖLÇEKSEL EKLEMLENME VE SİYASAL AĞ OLUŞUMLARI

Ayhan BİLGİN, Demet AKAN

ERGENLERDE DUYGU DÜZENLEME İLE DEPRESİF BELİRTİLER ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ: SİSTEMATİK BİR GÖZDEN GEÇİRME

Yeter CELİK, Yunus Emre AYNA

HORLATMALI DİLLİ KAVAL VE DİLSİZ KAVAL ÇALGILARININ ANATOMİK YAPISI BAĞLAMINDA TÜRK HALK MÜZİĞİ’NDE İCRÂ UYARLAMASI

Aytunç AYDIN, Sercan ÖZKELEŞ

JOHANN SEBASTİAN BACH’IN İYİ TAMPERE EDİLMİŞ KLAVYE, I. KİTAP RE MAJÖR PRELÜD BWV 850’NİN ARMONİK ANALİZİ

Yakup ÖZDALGA

KADIN HAREKETİNDE SOSYAL ÇALIŞMA ÖNCÜLERİNİN YERİ: ALİCE SALOMON ÖRNEĞİ

Beyhan DOĞAN, Havvanur TORAMAN

BİRİNCİ KÜRESELLEŞMEDEN İKİNCİYE MANCHESTER'IN DEĞİŞEN ROLÜ

Ayca SARİALİOGLU HAYALİ, Yontem SONMEZ