KADIN HAREKETİNDE SOSYAL ÇALIŞMA ÖNCÜLERİNİN YERİ: ALİCE SALOMON ÖRNEĞİ

Kadınların eşit haklar ve özgürlükler için başlattığı mücadele, Feminizm olarak adlandırılan kadın hareketi aslında birçok sancılı süreçlerden geçmiş bir sosyal eylemdir. Bu harekette kadın ve erkek dünyası birbirinden farklı, birbirine eşit ya da birbiri ile yarışmaması gereken gibi özelliklerle tartışıla gelmiştir. Sosyal çalışma disiplini de insanlar arasında ayrım gözetmeksizin sosyal adaletin savunuculuğunu yapan bir meslektir. Bu çalışma ile insanların sosyal yaşamında radikal değişimler yaratan iki olgunun kesişme noktaları bu mesleğin öncülerinden biri olan Alice Salomon’un hayatı üzerinden ele alınmıştır. Sosyal çalışma disiplini gibi, kuruluşunda kadınların daha aktif bir rol üstlendiği bir mesleğin, kadınların haklarının savunuculuğunda ne kadar etkisi olduğu gösterilmiştir. Bunun ortaya konulması için ise sosyal çalışma öncülerinden kabul edilen Alice Salomon’un yaşamı üzerinden bir durum tespiti yapılmıştır. Çünkü Alice Salomon hem sosyal çalışma mesleği ve disiplininde hem de kadın hareketleri içerisinde döneminin çizgisi dışına çıkmış önemli nadir isimler arasındadır. Sosyal çalışmanın Almanya’da bir meslek ve disiplin olarak kabul görmesini sağlamak ve dönemin kadınları arasındaki sosyal farkları kapatmak Alice’in önemli işleri arasındadır. Alice kadınları yine kadınlar için harekete geçirmiş ve sosyal çalışma mesleğini de kadınların aktif olarak görev alması gereken bir disiplin olarak yönlendirmiştir. Alice, yaşamı boyunca sosyal adaletin savunuculuğunu yapmış, eşitsizliklerin giderilmesi için çalışmıştır. Buna rağmen yaşadığı dönemin ırkçı tehditleri altında kaldığı için çalışmalarının değeri kendisinden sonra ancak anlaşılabilmiştir. Hayatının en verimli zamanını, yalnızlık ve sefalet içerisinde geçirmesine rağmen en kıymetli eserlerini de yine bu dönemde ortaya koymuştur. 

THE PLACE OF SOCIAL WORK PIONEERS IN THE WOMEN'S MOVEMENT: THE CASE OF ALICE SALOMON

The struggle that women started for equal rights and freedoms, the women's movement called Feminism, is actually a social action that has gone through many painful processes. In this movement, the world of men and women has been discussed with features such as different from each other, equal to each other or that they should not compete with each other. Social work discipline is also a profession that advocates social justice without discrimination between people. In this study, the intersection points of two phenomena that create radical changes in people's social life are discussed through the life of Alice Salomon, one of the pioneers of this profession. It has been shown that a profession, such as the social work discipline, in which women take a more active role in its establishment, has an impact on the advocacy of women's rights. In order to reveal this, a situation analysis was made on the life of Alice Salomon, who is accepted as one of the pioneers of social work. Because Alice Salomon is among the rare names that went beyond the line of her period both in the profession and discipline of social work and in the women's movements.Making social work accepted as a profession and a discipline in Germany and closing the social differences between the women of her period are among the important works of Alice. Alice mobilized women for women and directed the social work profession as a discipline that women should take an active role in. Throughout her life, Alice has been an advocate for social justice and has worked for the elimination of inequalities. Despite this, the value of his work could only be understood after him, as he was under the racist threats of his time. Although she spent the most productive time of her life in loneliness and misery, she also revealed her most precious works in this period.

___

  • Referans1 Barney, D. D., ve Dalton, L. E. (2006). Social Work Under Nazism. Journal of Progressive Human Services, 17(2), 43-62. doi:10.1300/J059v17n02_04
  • Referans2 Feustel, A. (2006). The significance of international relations and cooperation in the works of Alice Salomon. Translated by Swantje Siepmann, http://www. uni-kassel. de/frau-bib/publikationen/ariadne_alt_inhalt_49_text_feustel_en. htm (accessed February 22, 2009), 24-29.
  • Referans3 Kniephoff-Knebel, A., ve Seibel, F. W. (2008). Establishing international cooperation in social work education: The first decade of the International Committee of Schools for Social Work (ICSSW). International Social Work, 51(6), 790-812.
  • Referans4 Kraimer, K., ve Altmeyer, L. (2016). The relationship between social work and social pedagogy–similarities in theory and profession from a German perspective. Sociální pedagogika, Social Education, 4(1), 25-37.
  • Referans5 Knüppel, H. (2004) Bibliographische Annäherungen an die Gründerinnen und Gründer der professionellen Sozialarbeit, Hochschulbibliothek, Fachhochschule Potsdam
  • Referans6 Kuhlmann, C. (2008). Alice Salomon (Germany), President 1928/29-1946. Social Work ve Society, 6(1), 128-141.
  • Referans7 Salihoğlu, H. (1988). Almanya'da ondokuzuncu yüzyıldaki kadın hakları tartışmalarına bir bakış. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 5(2).
  • Referans8 Salomon, A., ve Lees, A. (2004). Character is destiny: The autobiography of Alice Salomon (A. Lees Ed.). Germany: University of Michigan Press.
  • Referans9 Seyyar, A., ve Köleoğlu, Y. (2021). Sosyal Politikalar Tarihi Açısından Alice Salomon'un Dünya Görüşü. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 10(26), 132-156.
  • Referans10 Singh, R. (2019). Pioneering in Professional Social Work Contribution of Mary E Richmond.
  • Referans11 Staub-Bernasconi, S. (2017). The problem with ‘social problems’ as domain of social work: a critical approach to the Melbourne ‘global definition of social work’ of 2014 and constructivist theories of social problems. European Journal of Social Work, 20(6), 958-971. doi:10.1080/13691457.2016.1278522
  • Referans12 Waaldijk, B. (2012). Social Worker Alice Salomon as pioneer of critical Social Sciences. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 21(4), 89-94.