Bursa yöresi rendzina büyük toprak grubu topraklarının bazı özellikleri ve besin maddesi içerikleri

Bu araştırma, Bursa İli Rendzina Büyük Toprak Grubu topraklarının bazı özellikleri ve besin maddesi içeriklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla araştırma alanını temsil edecek şekilde 26 adet toprak örneği alınmış ve bu örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre toprak örnekleri genellikle kil tekstürlü, nötr ve hafif alkalin pH’da, değişik miktarlarda kireç içerdikleri ve herhangi bir tuzluluk sorunlarının olmadığı belirlenmiştir. Toprakların toplam N, yarayışlı P ve DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Zn besin maddesi içeriklerinin orta düzeyde, değişebilir K ve DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Fe içerikleri yönünden yeterli, değişebilir Ca ve Mg ile DTPA+TEA ile ekstrakte edilen Mn ve Cu açısından oldukça yüksek olduğu, ancak toprakların % 92.3’ünün ise organik madde içeriğinin oldukça yetersiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma topraklarının genellikle kil tekstürlü ve organik madde içeriklerinin yetersiz düzeyde olması nedeniyle söz konusu topraklarda yetiştiriciliği yapılan bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlamak için toprak işlemelerinin uygun nem içeriklerinde yapılması ve toprağa organik madde katılması sağlanmalıdır.

Some properties and nutrient element contents of the soils in Bursa province rendzina great soil group

This research was carried out to determine some properties and nutrient element contents of the soils in Bursa province Rendzina Great Soil Group. For this purpose, 26 soil samples representing the research area were taken and some physical and chemical properties were determined. The research resulted in that the soil samples were mostly clay textured, had neutral or slightly alkaline pH and contained varying amounts of lime and showed no signs of salinity problem. The soils’ total N, available P and DTPA+TEA extractable Zn contents were at moderate level, exchangeable K and DTPA+TEA extractable Fe were sufficient, exchangeable Ca, Mg, DTPA+TEA extractable Mn and Cu contents were relatively high, whereas 92.3% of the soils had insufficient organic matter contents. Due to fact that the soils in the research area are generally clay textured and their organic matter contents are insufficient, soil cultivations should be applied at appropriate soil moisture contents and organic matter should be supplied to the soils to enhance growth of plants cultured in the soils in question.

___

  • Anonim, 1983. Bursa İli Verimlilik Envanteri ve Gübre İhtiyaç Raporu. Topraksu Genel Müdürlüğü Yayınları. TOVEP Yayın No: 06, Genel Yayın No : 734, Ankara.
  • Anonim, 1995. Bursa İli Arazi Varlığı. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, İl Rapor No : 16, Ankara.
  • Bitgi, S. ve Y. Işık, 2001. Konya, Karaman, Isparta, Burdur İlleri Topraklarının Bazı Özellikleri ve Bitkiye Yarayışlı Mikroelement Durumu. Trakya Toprak ve Su Kaynakları Sempozyumu, 24-27 Mayıs 2001, Kırklarelli.
  • Bouyoucos, G., 1962. Hidrometer method improved for making particle size analysis of soil. Agronomy Journal, 54: 464-465.
  • Çimrin, K. M. ve S. Boysan, 2006. Van yöresi tarım topraklarının besin elementi durumları ve bunların bazı toprak özellikleri ile ilişkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 16:105-111.
  • Erdinç, U. ve S. Soyergin, 2008. Yalova Yöresinde Yetiştirilen Kivilerin Beslenme Durumlarının Toprak ve Yaprak Analizleriyle Belirlenmesi. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi :532-541, 8-10 Ekim 2008, Konya.
  • Eyüpoğlu, F., N. Kurucu, S. Talaz, 1996. Türkiye topraklarının bitkiye yarayışlı bazı mikroelementler bakımından genel durumu. Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • Follet, R.F. and W.L. Lindsay, 1970. Profile distribution of Zn, Fe, Mn and Cu in colarado soils. Colorado Exp. Station Tech. Bull. 110.
  • Güzel, N. 1989. Süs Bitkilerinin Gübrelenmesi. Ç.Ü. Zir. Fak. Ders Kitabı. No:113, Adana.
  • Hızalan, E. ve H. Ünal, 1966. Topraklarda Önemli Kimyasal Analizler. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No : 278, Ankara.
  • Jackson, M. L. 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall Inc. Eng. Cliffs. N. I., USA.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. II. Bitki Analizleri, A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 453, Uygulama Klavuzu :155, sf : 646, Ankara.
  • Kacar, B. 1994. Toprak Analizleri. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri III. A.Ü. Zir.Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No: 3, sf: 705, Ankara.
  • Katkat, V., A. Özgümüş, ve M. Kaplan, 1989. Buğday bitkisinde yaprak gübrelemesinin ürün miktarı ve azot kapsamı üzerine etkileri. U.Ü.Zir. Fak. Derg. 6: 21-27.
  • Katkat, V., A. Özgümüş, H. Başar, ve B. Altınel, 1994. Bursa Yöresi şeftali ağaçlarının demir, çinko, bakır ve mangan ile beslenme durumları. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 18: 447-456.
  • Kellog, C.E. 1952. Our Garden Soils. The Macmillan Company, New York.
  • Korukcu, A.ve İ. Arıcı, 1986. Bursa Yöresinin kültürteknik sorunlarının çözümüne ilişkin yapılan çalışmalar ve sonuçları. II. Ulusal Kültürteknik Kongresi Bildirileri, 29.4 -2.5.1986, Adana.
  • Lindsay, W. L. and W. A. Norwell, 1978. Development of a DTPA soil test for Zn, Fe, Mn and Cd. Soil Sci. Soc. Amer. Proc. 42: 421-428.
  • Loue, A. 1968. Diagnostic Petiolarie de Prospection. Etudes sur la Nutrition et le Fertilisation Potasiques de la Vigne Socie’te Commerciale des Potasses d’alsaee Services Agronomiques, 31-41.
  • Olsen, S. R., C.V. Cole, F.S. Watanable, and L.A. Dean, 1954. Estimation of available phosphorus in soils by extraction with sodium bicarbonate. U. S. Dept. of Agric. Cir. 939, Washington D. C.
  • Olsen, S.R. and L.A.Dean, 1965. Phosphorus. Editor C.A. Black. Methods of Soil Analysis. Part 2. American Society of Agronomy. Inc. Publisher Madison, Wilconsin, U.S.A. 1035-1049.
  • Pınar, H., R. Arslan, M. Bircan ve A. Ata, 2008. Mersin İlindeki Elma, Kayısı, Erik, Kiraz ve Şeftali Bahçelerinin Bazı Toprak Özellikleri Bakımından Verimlilik Durumları. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi. : 542-547, 8-10 Ekim 2008, Konya.
  • Pizer, N.H. 1967. Some Advisory Aspect. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bull. No.14 : 184.
  • Pratt, P. F. 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Ed. C. A. Black. Amer. Soc. Agr. Inc. Pub. Agron. Series No: 9, Madison,Wisconsin, USA.
  • Tümsavaş, Z. 2001. Bursa İli Kırmızı Kahverengi Akdeniz büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumunun belirlenmesi. Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., 15: 69- 83.
  • Tümsavaş, Z. 2002. Bursa İli Koluviyal büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumunun belirlenmesi. Anadolu, J. of AARI., 12: 131-144.
  • Tümsavaş, Z. 2003. Bursa İli Vertisol büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleriyle belirlenmesi. Ulud.Üniv. Zir. Fak. Derg., 17: 9-21
  • Tümsavaş, Z. ve İ. Çelik, 2005. Bursa İli Kireçsiz Kahverengi topraklarının bazı özellikleri ve besin elementleri içerikleri. Ç. Ü. Z. F. Dergisi, 20: 69-83.
  • Tüzüner, A. 1990. Toprak ve Su Analiz Laboratuvarı El Kitabı. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, sf: 375 Ankara.
  • Ünal, H. ve H.S. Başkaya, 1981. Toprak Kimyası. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları. No: 759, Ders Kitabı:218, Ankara.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kahverengi orman büyük toprak grubu topraklarının verimlilik durumlarının belirlenmesi

ZEYNAL TÜMSAVAŞ, ERTUĞRUL AKSOY

Bursa yöresi rendzina büyük toprak grubu topraklarının bazı özellikleri ve besin maddesi içerikleri

ZEYNAL TÜMSAVAŞ, ERTUĞRUL AKSOY

Farklı olgunlaşma dönemlerinde hasat edilen fasulye (Phaseolus vulgaris L.) tohumlarının bazı özelliklerinin belirlenmesi

ABDULLAH KARASU, Mehmet ÖZ

Farklı soya fasulyesi (Glycine max L. Merr.) hatlarının Bursa ekolojik koşullarında bazı verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

Mehmet SİNCİK, H. Selçuk ORAL, A. Tanju GÖKSOY, Z. Metin TURAN

Adapazarı İli ve çevresi şekerpancarı eliliş alanlarında Heterodera schactii Schmidt,1871 (Tylenchida: Heteroderidae)'in yayılışı üzerine araştırmalar

Ayşe Nur TAN, Emel ÖKTEN

Derin tabanlı bir yumurta tavuğu kümesinde iç ortam çevre koşullarının yeterliliğinin belirlenmesi üzerine bir araştırma

İLKER KILIÇ, Ercan ŞİMŞEK

Kültür mantarında zararlı nematodlar ve savaşım yöntemleri

Ayşe Nur TAN, Emel ÖKTEN

Renovation requirement for dairy cattlel barns and two renovation models for existing dairy barns in Bursa

ERKAN YASLIOĞLU, ERCAN ŞİMŞEK, İSMET ARICI

'Gemlik' çeşidi zeytin bahçelerinde zeytin sineği [Bactocera oleae (Gmelin)]'nin mücadelesine esas olacak biyo-ekolojik özelliklerin saptanması

NABİ ALPER KUMRAL, Bahattin KOVANCI, Bülent AKBUDAK

Dünya gıda krizi: Nedenleri ve etkileri

Serkan GÜRLÜK, ÖZLEM TURAN