Asılır tip kulaklı pulluklara ilişkin çeki kuvveti ve çeki gücü gereksinimlerinin bilgisayar destekli tasarımlarla belirlenmesi

Bitkisel üretimde verim ve kalitenin artması, yetiştirilen ürünün çeşidine bağlı olduğu kadar, ürünün yetiştirildiği ortamdaki bazı koşulların da bitkilerin isteklerine olan uygunluğa bağlıdır. Bu koşullardan en önemlisi, bitkisel üretimde uygun tohum yatağı hazırlığıdır. İyi bir tohum yatağı ha-zırlığı ise, toprakta bitkinin istediği koşulları sağlayabilecek alet ve ekip-manların kullanılmasına bağlıdır. Kulaklı pulluklar bu özelliklen nedeniyle, anız bozmadan itibaren tohum yatağı hazırlığında kullanılan en önemli ve en etkili tarım makinalarıdır. Kulaklı pullukların çalışmadaki performansını belirleyen parametrelerin başında ise değişik toprak koşullarında ve değişik çalışma hızında gerekli çeki kuvveti ve bu kuvvete bağlı olarak saptanan güç gereksinimi gelmektedir. Bu çalışmada, tohum yatağı hazırlığında kullanılan ve traktörün üç nokta askı sistemine bağlı olarak çalışan asılır tip bir kulaklı pulluk için gereksinim duyulan çeki kuvveti ve bu kuvvetin neden olduğu çeki gücü gereksinimine ilişkin bir model üzerinde çalışılmıştır. Geliştirilen matematik modele ilişkin denklem, bilgisayar ortamında çözümlenerek sonuçları bu konuda çalışacak araştırıcıların hizmetine sunulmuştur.

A computer aided design for determining draught force and power of three point hitched moldboard plows

The quality and capacity of the plant production depends on plant species as well as the suitable environmental conditions where plants are grown. The most important factor is the suitable seedbed preparation in plant production. The suitable seedbed preparation is made by necessary farm equipment and their optimum use. The moldboard plows are very useful farm machines that are widely used for seed preparation and soil tillage to provide suitable soil condition. Performance of the moldboard plows are determined in a different soil type and soil condition as the force and the power requirements. In this study, a mathematical model about force and power requirements for a three point hitched moldboard plow was developed in a working condition at afield. The model was solved by a computer and the solutions were presented to researchers who wish to plan to research in this subject.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3165
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1982
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi