Industrial regions of Bursa according To The City’s Drainage Map of 1909

Özellikle ipekli kumaş ve ham ipek üretimi ile dikkat çeken mekânlardan birisi olan Bursa kenti, Osmanlı Devleti tarihsel evrelerinde değerini hiç yitirmeyecektir. Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkışı ve ardından bütün dünyayı etkisi altına alan ve 20. yüzyılda katlanarak artan Avrupa merkezli endüstriyel gelişim, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde politik yaşamla birlikte sosyo-ekonomik ve kültürel ortamı da önemli ölçüde dönüştürecek ve bu dönüşümün izleri Bursa’da da yakalanabilecektir. İpek ipliği üretimine dönük çalışmalar ve fabrikalarla sanayi bölgeleri oluşacaktır. Geçmişte var olan ve buna 20. yüzyıl başlarında eklemlenen fabrikaları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sanayi bölgelerini 1909 yılına ait orijinal Bursa Kanalizasyon Haritasına başvurarak saptamak mümkündür.

1909 Bursa kanalizasyon Haritası’na göre Bursa’daki sanayi bölgeleri

One of the places standing out with especially silk fabric and floss silk production, the city of Bursa will never lose its value in historical phases of the Ottoman Empire. The emerge of Industrial Revolution and after European based industrial growth which influenced the entire world and increased incrementally in $20^ {th}$ century had changed the socio-economical and cultural ambiance in late eras of the Ottoman Empire with the political life and signs of this change had occurred in Bursa as well. There had been formed industrial districts with factories and works towards the production of silk yarn. It is possible to determine the factories that existed in past and also the ones been added in early $20^ {th}$ century and accordingly occurred industrial districts by consulting the original Drainage Map of 1909 of Bursa.

___

  • Annuarie Oriental des commerce de l’ Industrie de l’administration et de la Magistrature (1913), Constantinople.
  • Annuarie Oriental (Salname-i Şarki) 1914 (1914). The Annuaire Oriental Limited.
  • Annuarie Oriental 1921 (1921). Oriental Directory.
  • Dalsar Fahri (1960). Türk Ticaret ve Sanayi Tarihinde Bursa’da İpekçilik, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları.
  • Erder Leila T. (1976). The Making of Industrial Bursa: Econmic Activity and Population in a Turkish City 1835–1975, (Unpublished doctoral thesis), Michigan.
  • Kaygalak Sevilay (2008). Kapitalizmin Taşrası (16. Yüzyıldan 19. Yüzyıla Bursa’da Toplumsal Süreçler ve Mekânsal Değişim, İstanbul: İletişim Yayınları.