KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNDE İFLAS ERTELEME SÜRECİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Kooperatifler kar amacı gütmeyen, sosyal amaçları ön planda tutan örgütlerdir. Bundan dolayı ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarında önemli yerleri vardır. Ülkemizde de en çok örneği görülen kooperatif türü konut yapı kooperatifleridir. Konut yapı kooperatifleri faaliyetlerini yürütürken, sermaye şirketlerinde olduğu gibi, borçlarını ödeyemez duruma düşebilirler ve iflas erteleme talebinde bulunabilirler. İflas ertelemeye başvurabilmenin bazı şartları vardır ve bu şartlar konut yapı kooperatifleri için de geçerlidir. Bu şartlardan birisi borca batık olmak, diğeri de iyileşme umudunun varlığıdır. Bu şartları sağlama konusunda konut yapı kooperatiflerinde, kooperatifin kendine özgü özellikleri nedeniyle, bazı sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada bu sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konmuştur.

SUSPENSION OF BANKRUPTCY PROCESS IN RESIDENTIAL BUILDING COOPERATIVES AND PROBLEMS ENCOUNTERED

Cooperatives are organizations which do not seek profit and prioritize social objectives. For this reason, they have special position in countries’ economic and social structures. The type of cooperative, which is seen primarily in also our country, is residential building cooperative. While residential building cooperatives carry out their activities, like equity companies, they can fall into a situation where they fail to pay their debts and they can claim for suspension of bankruptcy. There exist some conditions in order to apply for suspension of bankruptcy and these conditions prevail for also residential building cooperatives. One of the conditions is to be deep in debt and the other is the existence of hope for recovery. Because of the distinctive features of cooperatives, some problems are confronted in residential building cooperatives in fulfilling these conditions. In this study, these problems and solution proposals are revealed.

___

  • Adıgüzel, B. (2013). Konut Yapı Kooperatiflerinde İflas Erteleme Süreci ve Borca Batıklık Sorunu., Erciyes Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Dergisi, 8 (1): 55-85. Alpaslan, H.İ. ve Çatıkkaş, Ö. (2014). Borca Batıklık Kavramı ve Finansal Kiralama Yoluyla Edinilen Duran Varlıkların Borca Batıklık Bilançosunda Değerlemesi., Vergi Sorunları Dergisi, 304: 95-101. Erdil Şahin, Ü. (2006). Konut Yapı Kooperatiflerinde Maliyetlerin Hesaplanması ve Muhasebeleştirilmesi. Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Eroğlu, N. (2014). İflasın Ertelenmesi Talebi Üzerine Alınabilecek Tedbirler ve Erteleme Kararının Sonuçları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye. Kazdal, E. (2013). Yapı Kooperatiflerinin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri., Akademik Bakış Dergisi, 36: 1-15. Kızılaslan, H. ve Menek, M. (2009). Kooperatiflerin Hukuki Statüsü ve Vergiler Karşısındaki Durumu., Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2 (2): 47-55. Özkan, A. ve Kaya, H.P. (2013). İflas Erteleme Sürecinde Ödenmemiş Sermaye Borçları., Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 6 (2): 194-203. Sumer, H. (2013). İflasın Ertelenmesi Sürecinin Yönetimi, Yaklaşım Dergisi, 244: 229-234. Türk, A. (2004). Sermaye Ortaklıklarının ve Kooperatiflerin Borca Batıklık Nedeniyle İflası ve İflasın Ertelenmesi Konusunda İcra ve İflas Kanunu’nda Yapılan Son Değişikliklerin Değerlendirilmesi ve Öneriler, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 6 (1): 295-334. Yüksel, K. (2006). İflasın Ertelenmesi Kararının Sonuçları, Bankacılar Dergisi, 59: 110-115. 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu.