ERİLLİK/DİŞİLLİK (HOFSTEDE) BAĞLAMINDA İRAN İLE TÜRKİYE'NİN YÖNETİM KÜLTÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırmada Hofstede'in kültür boyutlarından olan, Erillik/Dişillik boyutunu kullanarak, İran ile Türkiye'nin yönetim kültürlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Araştırma, Türkiye'nin Ankara şehrinde olan Gazi, Hacettepe ve Ankara üniversitelerinde eğitim almakta olan İran ve Türkiye uyruklu öğrencileri arasından tesadüfi yolla ulaşılan 200 öğrenci arasında uygulanmıştır. Anket formlarının geçerli olması için bu üç üniversiteden aynı oranda İran ve Türkiye uyruklu öğrenci ve aynı oranda kadın ve erkek öğrencinin katılmasına çalışılmıştır. Araştırmada veriler anket yöntemini kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS programı yardımıyla analiz edilmiş ve verilerin analizinde Tek Örneklem t-Test analizi, Bağımsız Örneklem t-Testibulgularına göre İran ve Türkiye toplumlarında Hofstede bağlamının "Dişillik" düzeyi hakimdir. Ayrıca İran ve Türk toplumlarında "Erillik/Dişillik" düzeyi ile "Yönetim Kültürlerinin" ilişkisi vardır. Son olarak bu araştırmada İran ile Türkiye'nin "Erillik/Dişillik" düzeylerinin ve "Yönetim Kültürlerinin" farklı olmadığı sonucuna varılmıştır.

COMPARING OF IRAN AND TURKEY'S MANAGEMENT CULTURE DEPENDING ON FEMANIN/MASCULINE DIMENSION OF HOFSTEDE

In this paper, Iran and Turkey's Management Culture has been compared, using masculine and femenine size, and existed Hofstede culture size. The research has been done on 200 students with Iranian and Turkish natinality and who are studying in universities of Ankara city included Gazi, Hacettepe and Ankara universities. To make the survey admissible, we selected same ratio of Iranian and Turkish students and same ratio of male and female students. In this research, we used questionnair method. We analysis collected data using SPSS program. In given analysis One sample t-Test analysis, Independent Sample t-Test and Correlation Analysis have been used. According to findings in the research, in Iranian and Turkish societies at Hofstede dependance "Femininity" level in dominante. Besides, In Iranian and Turkish society level of "Femininity / Masculinity" and "Management Culture" has relation. Finally in this research, it has been discovered that in Iran and Turkey's level of "Femininity / Masculinity" and "Management Culture" are not different.

___

ALTAY, H. (2004). Güç Mesafesi, Erillik-Dişillik ve Belirsizlikten Kaçınma Özellikleri İle Başarı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma., Süleyman Demirel Üniversitesi, İİBF Dergisi, C. 9, S. 1, 301- 321.

ATİLLA, G. (2007). Erillik/Dişillik Boyutunun Empatik Beceri İle İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı.

BATAL, S. (2012). Türkiye'de Yönetim Kültürünün Dönüşümü ve Yeni Kamu Yönetimi Anlayışının Temel Dinamikleri., Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 4:1, s. 223-234.

CİNİ, M. ve CERAT (1995). Administrative Culture in the European Commission: The Case of Competition and Environment, European Community Studies Association (ECSA), Fourth Biennial İnternational Conference, May 11-14, Charleston, South Carolina, USA.

ERGENELİ, A. (2002). Kültürlerarası İş Değerleri Etkileşimi, Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. 20, S. 1.

ÇARIKÇI, İ.H. ve ATİLLA, G. (2009). Erillik/Dişillik Boyutunun Empatik Beceri İle İlişkisi, Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, C. 1, S. 2, 52-63.

HENDERSON, K. M. (2004). Characterizing American public administration: The concept of administrative culture, International Journal of Public Sector Management, 17:(3), 234 - 250.

HEUSALA, A.L. (2005). The Transitions of Local Administration Culture in Russia, Kikimora Publications, Saarijarvi.

HOFSTEDE, G. (1983). National Cultures in Four Dimensions: A Research-based Theory of Cultural Differences among Nations, İnternational Studies of Men & Organization Journal, 13:1-2, 46-74.

HOFSTEDE, G. (1984). Culture's Consequences, International Differences in Work- Related Values, Cross-Cultural Research and Methodology Series, Vol. 5, 64-88

KABASAKAL, H. (1994). Türkiye'de Üst Düzey Kadın Yöneticilerin Profili, The Gender Gap in Higher Education, London: Kogan Page Lmt.

ÖĞÜT, A. ve KOCABACAK, A. (2007). Küreselleşme Sürecinde Türk İş Kültüründe Yaşanan Dönüşümün Boyutları, V. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 11-13 Haziran, s. 145-170.

ÖZGÜR, T. (2007). Kültürel Farklılıklar ve Yönetimi, Yüksek Lisans Projesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı.

SARGUT, S. (2001). Kültürlerarası Farklılaşma ve Yönetim., İmge Kitabevi, 2.Baskı, Ankara.

SCHEDLER, K. ve PROELLER, I. (2007). Public Management As a Cultural Phenomenon: Revitalizing Societal Culture in International Public Management Research., International Public Management Review, 8:1, 186- 194.

SIĞRI, Ü. ve TIĞLI, M. (2006). Hofstede'nin "Belirsizlikten Kaçınma" Kültürel Boyutunun Yönetsel-Örgütsel Süreçlere ve Pazarlama Açısından Tüketici Davranışlarına Etkisi., Marmara Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 21:1, 327- 342.

ŞAHİN, A. (2010). Örgüt Kültürü-Yönetim İlişkisi ve Yönetsel Etkinlik., Maliye Dergisi, 159:21-35.

ŞİŞMAN, M. (2002). Örgütler ve Kültürler., Ankara, Pegem A Yayıncılık.

TEMEL EĞİNLİ, A. ve YEYGEL ÇAKIR, S. (2011)., Toplum Kültürünün Kurum Kültürüne Yansıması., Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, C. 3, S. 2, s. 37- 50.

TOSUN, K. (1990). Yönetim ve İşletme Politikası., İÜ İşletme Fakültesi Yayınları, Yayın No: 232, İstanbul.

WOOD, T. ve PAULA, D. (2008). Pop-Management Literature: Popular Business Press and Management Culture in Brazil., Canadian Journal of Administrative Sciences, 25:185-200.

YAKUT, H. (2012). Örgütsel Davranışta Kültürler Arası Etik Çalışmaları Üzerine Bir Eleştiri., Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1:15, s. 115-125.