Orta Asya'nın Türk-İslam şehirleri Armin Vambery'nin Hatıratında Orta Asya'nın Türk-İslam Şehirleri

Armin Vambery'nin seyahatine kadar Orta Asya ve Türkistan Batı için hala bilinmezliğini koruyordu. Batılılar'ın bu gizemli ve korkulu toprakları keşfetme girişimleri tam bir başarısızlıkla sonlanmıştı. Fakat, Armin Vambery XIX. yüzyılın 60'lı yıllarında Orta Asya ve Türkistan'a seyahat ederek bu büyünü bozmaya nail oldu. Bu çalışmada dünyanın en büyük Türkologlarından ve yahut da Batı'nın çok ünlü seyyahlarından biri hesap edilen Armin Vamberni'nin Orta Asya şehirleri ile ilgili bilgilerine yer verilmiştir. Vamberni XIX. yüzyılın 60'lı yıllarında Kafkasya ve İran üzerinde Orta Asya ve Türkistan'a yolculuk yaparak sırasıyla Hive, Kunrat, Buhara, Karşı, Ürgenç, Semerkant, Meymene, Herat gibi şehirlerde bulunmuştur. Üç sene sü- ren seyahatin ardından Macarıstan'a dönen Armin Vambery peş peşe yayınladığı eserlerinde Orta Asya ve Türkistan'ın tarihi, kültürü ve şehirleri ile ilgili çok kıymetli bilgiler yer almıştır.

The Turkish-Islamic cities of Central Asia are in the midst of Armin Vambery Turkish-Islamic Cities in Asia

Middle Asia and Turkistan remained unknown for the West until the journey of Armin Vambery. The attempts of Western people to discover these mystical and frightening land had come to grief. However, in 1960s century Armin Vambery traveled to Middle Asia and Turkistan and managed to break this spell. The informations about the Middle Asia cities of Armin Vamberni who is one of the greatest Turkologist of world and a famous Western traveller, has been presented in this study. In 1960s, Vamberni traveled to Middle Asia and Turkistan through Caucasus and Iran. He had been to Khiva, Kunrat, Bokhara, Karsı, Urgench, Samarkand, Maymana, Herat. After a three year journey, he went back to Hungary and published numerous works about the history, culture and cities of Middle Asia and Turkistan.

___

  • Salih Yılmaz, Armin Vamberni'nin Türküstan Seyahetnamesi'nde geçen Ahmet ile Yusuf des- tanı, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat dergisi, sayı 16, 2003
  • Mim Kemal Öke, Saraydaki Casus/ Gizli Belgelerle Abdülhamid Devri ve İngiliz Ajanı Yahudi:Vambery, 1998
  • Vilayet Kuliyev, Macarıstanı tanıtan alim, 2012
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Arminius_Vámbéry
  • Vámbéry, Travels in Central Asia
  • M.Saray, "Hive Hanlığı", İslam Ansiklopedisi, Diyanet Vakfı Yayınları, İstanbul, 1998, s.167
  • N. Ahmet Özalp, Arminius Vámbéry, Bir Sahte Dervişin Orta Asya Gezisi, Ses yay., İstanbul 1993
  • Cemal Kutay, Sahte Derviş, Aksoy yay., İstanbul 1998