Hatıralar Işığında Ortadoğu'yu Anlatmak

Hatıra kitapları bir devrin siyasî, kültürel ve sosyal şartlarını birinci elden anlatan kitaplardır. Hatıralarını yazan, devrin olaylarını kendi bakış açısına göre anlatır; merkezde kendisi vardır. Bu yüzden hatıralar her zaman tarafsız olmaz. Yine de geçmişin ve bugünün anlaşılmasında vazgeçilmez kaynak eserlerdir. Yaşanan Olayların perde arkası ve tarihi şahsiyetlerin davranışlarını belirleyen psikolojik faktörler, çoğunlukla hatırat ve mektup gibi insanî boyutu olan metinlerden öğrenilir. Bugün Ortadoğu emperyalist ülkelerin politikaları yüzünden kan gölüne döndü. Kavmiyetçilik, bencillik, zulüm, yoksulluk, cehalet ve geri kalmışlık Ortadoğu ülkelerinin çözüm bekleyen sorunları haline geldi. Bu ortamda birlik ve kardeşlik daha da önem kazandı. Yaşanan hadiseleri tam olarak anlamak için farklı kaynakları ve yaşadıkları döneme tanıklık eden şahsiyetlerin hatıralarını okumak gerekir. Bu çalışmada Ortadoğu'yu anlayabilmek için Hasan el-Benna, Seyyid Kutup, Selim Ali selam, Falih Rıfkı Atay ve Emir Şekip Arslan'ın hatıraları incelenip değerlendirilmiştir.

To tell the Middle East in light of remembrances

The memoir books are first person narrative books that tell the political, cultural and social conditions of an era. The writer tell the events from his point of view and he is at the center. Therefore the memoirs are not mostly objectives. However they are essential to understand the past and present. The hidden side of the matters and psychological factors which determine the historical personages are mostly presented in memoirs and letters. Middle East has dragged into bloodbath because of the politics of imperialist countries. Nationalism, selfism, oppression, poverty, ignorance and underdevelopment are the burning problems of Middle East. Solidarity and brotherhood have become more crucial. And reading memoirs is necessary to understand ongoing events. In this work the memoirs of Hasan el-Benna, Seyyid Kutup, Selim Ali Selam, Falih Rıfkı Atay and Emir Şekip Arslan has been reviewed and discussed to understand Middle East.

___

  • Hatıralarım, Hasan el-Benna, Beka Yayıncılık,İstanbul, 2014.
  • Çağa İz Bırakan Önderler: Hasan el-Benna, Dr. Ahmet Emin Dağ, İlke Yayıncılık, İstanbul, 2014.
  • Köyden Bir Çocuk, Seyyid Kutub, İnkılâb Yayınları, Tercüme: Ümit Dericioğlu, İstanbul, 2014.
  • Yahudi ile Savaşımız, Seyyid Kutub, Beka Yayınları, Tercüme: Abdulhamid Dağdeviren , İstanbul, 2014.
  • İttihatçı Bir Arap Aydınının Anıları, Emir Şekib Arslan, Klasik Yayınları, Tercüme:Halit Özkan, 3.baskı,İstanbul, 2009.
  • Beyrut Şehremininin Anıları(1908-1918), Selim Ali Selam, Klasik Yayınları, Tercüme:Halit Özkan, İstanbul, 2005.
  • Şehit Suriye, Emir Şekib Arslan, Yarın Yayınları, Tercüme:Muhammed Recai Gündüz, İstanbul, 2014.
  • Hicaz Yolculuğu-Hac Hatıraları(1910-1940), Emir Şekib Arslan, İnkılâb Yayınları, Tercüme: Adem Yerinde, İstanbul, 2012.
  • Zeytindağı, Falih Rıfkı Atay, MEB Yayınları, Ankara, 2001.
  • Batı'ya Karşı İslâm, Şekip Arslan'ın Mücadelesi, William L. Cleveland, Tercüme: Selahattin Ayaz, Yöneliş Yayınları, İstanbul, 1991.