Önce Yerel Vardı: Yerelin Evrensele Önceliği ve Üstünlüğü Üzerine

Bu çalışmamızda farklılık, çeşitlilik, zenginlik, öznellik, ayrıntı, özgünlük kavramlarından hareketle yerellik-evrensellik ilişkilerini tartışmaya açtık. Bu çerçevede şu sorulara cevaplar bulmaya çalıştık: Önce yerel mi yoksa evrensel olan mı vardır? İnsanın ürettiklerini evrensel kılan nedir? Evrensel, bizatihi var mıdır yoksa görece bir evrensellik mi (başka bir ifadeyle evrenselleşen mi) bulunmaktadır? Evrensel olanın belirleyicileri nelerdir? Evrensel olan kendi özünden dolayı mı evrensel olur, yoksa onu evrensel kılan başka unsurlar var mıdır? Onu evrensel kılan unsurların mahiyetine dair neler söylenebilir? Yerel mi zenginliktir ve üretimi sağlar, yoksa evrensel olan mı? Evrensel olan mı cazip ve özgündür, yoksa yerel mi?

In The Beginning Was The Local: On The Priority And Superiority Of The Local Over The Universal

In this study, we have started to discuss the relations of locality-universality with the concepts of difference, diversity, wealth, subjectivity, detail and originality. In this context, we tried to find answers to the following questions: Which one exists first: the local or universal? What makes human products universal? Does the universal exist itself or is there a relative universal? In other words, does universalization exist? What are the determinants of the universal? Does the universal become universal due to the self-essence or are there any other factors that make it universal? What can be said about

___

  • Aristoteles, Metafizik, Çev. Ahmet Arslan, Sosyal Yayınları, İstanbul, 1996.
  • Canatan, Kadir, “Sömürgecilik Karşısında Yerellik”, Hece Aylık Edebiyat Dergisi, yıl: 14, sayı: 162/163/164 Haziran, Temmuz, Ağustos (Düşüncede, Edebiyatta, Sanatta Yerlilik), ss. 158-167
  • Cengiz, Yunus, “Felsefeyi Baştan Çıkarma ya da Kavram Pedagojisi”, Gerçeklik, Arzu ve Göçebelik Üzerine, ed. Zülküf Kara, Çizgi Kitabevi, Konya 2018, ss. 75-100.
  • Cevizci, Ahmet, Felsefe Sözlüğü, Paradigma Yayınları, İstanbul, 2010.
  • Çevikbaş, Sebahattin, “Bir Şeyin, Başka Her Şeyden Ayırt Edilebilirliğini Sağlayan İlke: Bireyleşim (Aristoteles, A. Thomas, D. Scotus, Leibniz)”, Felsefe Tartışmaları: A Turkish Journal of Philosophy, Sonbahar-2005, (http://dergipark.gov.tr/download/article-file/31970 Erişim Tarihi: 10.12.2018), ss. 1-20.
  • Deleuze, Gilles, Fark ve Tekrar, Çev. Burcu Yalım, Emre Koyuncu, Norgunk Yayınları, İstanbul 2017.
  • Erol, Murat, “Yerlilik İçin Kavramsal ve Anlamsal Bir Çerçeve”, Hece Aylık Edebiyat Dergisi, yıl: 14, sayı: 162/163/164 Haziran, Temmuz, Ağustos (Düşüncede, Edebiyatta, Sanatta Yerlilik), ss. 33-49.
  • Gleick, James, Kaos, Çev: Fikret Üçcan, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplari, Ankara, 2003.
  • Gündoğan, Ali Osman, “Felsefe ve Yerellik Sorunu”, Uluslararası Felsefe, Eğitim, Sanat ve Bilim Tarihi Sempozyumu Bildirileri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla 2017, ss. 1696-1701.
  • Kıvılcım, Fulya, “Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşme Sürecinin Gelişmekte Olan Ülke Türkiye Açısından Değerlendirilmesi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, Cilt: 5, No: 1, 2013, ss. 219-230.
  • Taşdelen, Vefa, “Felsefe Yapmanın Yerli İmkanları”, Hece Aylık Edebiyat Dergisi, yıl: 14, sayı: 162/163/164 Haziran, Temmuz, Ağustos (Düşüncede, Edebiyatta, Sanatta Yerlilik), ss. 8-16.
  • Ural, Şafak, “Felsefe ve Yerellik”, Türkiye’de Felsefe Sorunlar ve Çözümler, Yayına Hazırlayan: Celal Türer, Türk Felsefe Derneği Yayınları, Ankara, 2018, ss. 41-66.
  • Ural, Şafak, “Felsefede Yerellik: (Mümkün ve Gerekli mi?)”, Uluslararası Felsefe, Eğitim, Sanat ve Bilim Tarihi Sempozyumu Bildirileri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla 2017, ss.1711-1716.
  • http://www.tdk.gov.tr.