OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE DR. BESİM ÖMER AKALIN’IN KALEMİNDEN ÜZÜM İLE TEDAVİ

Dr. Besim Ömer, 1893’te Osmanlı harfleriyle kaleme aldığı Üzüm ve Üzüm ile Tedavi adlı kitabında üzümün sayılamayacak kadar çok hastalıklarda nasıl tesirli bir gıda olduğunu belirtir. Üzümün insan vücuduna girdiğinde hangi organlarda nasıl bir etki gösterdiğini örnekleriyle açıklar. Üzümün özellikle şırasında bulunan maddelerin vücutta hangi etkileri gösterdiklerini de izah eder. Üzüm suyu tıpkı maden suyu gibidir tezini başta ortaya atan yazar bu suyun maden suyundan daha etkili olduğunu açıklar. Üzüm; iştahsızlık, ishal ve kabızlık, basur, mesane ve rahim hastalıkları, dizanteri, kalp hastalıkları, hazımsızlık, cilt hastalıkları ve sirace hastalığı tedavisi için kullanıldığında iyileştirici tesir göstermektedir. Dr. Besim Ömer bu hastalıkları üzümün nasıl tedavi ettiğini ve metabolizmada nasıl bir iyileştirici sürecin işlediğini örnekleriyle açıklamaktadır. Üzüm ve özellikle de üzüm suyunun tedavi etkisinin geçmişten günümüze tecrübelerle sabit olduğunu belirtir. Avrupa’da da bu tedavi şekillerinin bilindiğini eklemektedir. Dr. Besim Ömer’in 44 kitabından biri olan Üzüm ile Tedavi kitabı Osmanlıca olarak kaleme alınmış ve bugüne kadar Latin harflerine çevrilmemiştir. Bu da eserin pek bilinmemesine yol açmıştır. Türk tıp tarihinin ilk profesörü olan ve birçok ilke imza atan Türk Tıp Profesörü Dr. Besim Ömer’in bu eserinde öne sürdüğü fikirler günümüzde geçerliliğini korumakta ve modern bilime yol göstermektedir. 

___

  • AKALIN, Dr. Besim Ömer(1309). Üzüm ve Üzüm ile Tedavi, İstanbul Mahmud Bey Matbaası, 3. Tab’ı.
  • AKİS, M. XVI. “Yüzyılda Ayntâb Sancağı’nda Ticaret ve Tüccar Zümreler”, 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, Tarih ve Medeniyetler Tarihi, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayını, I. Cilt, Ankara 2012.
  • GÜLCÜ Mehmet, DEMİRCİ Ahmet Şükrü, GÜNER Kadir Gürbüz (2008). “Siyah Üzüm; Zengin Besin İçeriği ve Sağlık Açısından Önemi”, Türkiye 10. Gıda Kongresi; Erzurum, 21-23 Mayıs.
  • ŞENOCAK, Yrd. Doç. Dr. Ebru (2007). “Türk Halk Kültüründe Ve Mitolojik Bağlamda Üzümün Yeri”, Millî Folklor, Yıl 19, Sayı 76
  • HÜRRİYET (2016). “Üzümün Faydaları Saymakla Bitmez”, Hürriyet, Available from: http://www.hurriyet.com.tr/uzumun-faydalari-saymakla-bitmez-40039236 (Siteye Erişim Tarihi: 03.02.2017)
  • ÜLMAN, Doç. Dr. Yeşim Işıl (2017). “Osmanlıdan Cumhuriyete Geçiş Döneminde bir aydının portresi / The portrait of an elite, during the transformation from the Ottoman Empire to the Turkish Republic: Besim Ömer Akalın (1861-1940)”, Yeni Tıp Tarihi Araştırmaları, Available from: https://www.researchgate.net/publication/269221568_Osmanlidan_Cumhuriyete_Gecis_Doneminde_bir_aydinin_portresi_The_portrait_of_an_elite_during_the_transformation_from_the_Ottoman_Empire_to_the_Turkish_Republic_Besim_Omer_Akalin_1861-1940 (Siteye Erişim Tarihi: 21.06.2017)