Lehçeler arası ilişkiler ve Oğuz Türkçesinde bir nevâî eseri

Türkçenin ne zaman lehçelere ayrıldığı bilinmemektedir. Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi iki ana yazı dili olarak uzun süre devam etmistir. Doğu Türkçesinin ve bütün olarak Türkçenin de en büyük sahsiyeti Ali Sir Nevâî’dir. Edip, sair, yazar, hayırsever, devlet adamı gibi sıfatlara sahip olan Nevâî’nin eserleri yüzyıllar boyunca bütün Türkler tarafından sevilerek okunmus ve bu eserlerin Batı Türklerince de anlasılabilmesi için sözlükler hazırlanmıstır. Bu yazının konusu olan Mecâlisü’n-Nefâyis ise bütünüyle Batı Türkçesine aktarılmıstır. Bu çalısmada aktarma metin ile Çağatay Türkçesi metin çesitli yönleriyle karsılastırılmıstır. Karsılastırma eserin son bölümü ile sınırlı tutulmustur.

Inter dialectics connections and a nevai work in the Oguz Turkish

When the polish is divided into Turkish unknown. Eastern and Western Turkic Turkic written languages as the two continued for a long time. In the eastern Turkish and all the greatest figures of Turkish Ali Sîr Nevâî. Whether, poet, author, philanthropist, statesman, who has such attributes Nevâî of works loved by the Turks for centuries, all of these works have been read and understood by the Western Turks, be prepared for the dictionary. Are the subject of this article Mecâlisü’n-Nefâyis before the entire western Turkey have been transferred. Chagatai Turkish transfer text and text in this study were compared in several aspects. Comparison with the last part of the work is limited.

___

  • AHANOV, Kaken (2008), Dil Bilimin Esasları, (çev. Murat Ceritoğlu), Türk Dil Kurumu Yay., Ankara.
  • AKA, Đsmail (2002), “Timurlular”, Türkler Ansiklopedisi, C. 8, S. 517, Yeni Türkiye Yay., Ankara.
  • ERASLAN, Kemal (2001), Alî- Sîr Nevâyî Mecâlisü’n- Nefâyis I-II (Giris ve Metin), Türk Dil Kurumu Yay., Ankara.
  • ERASLAN, Kemal (1979), Alî- Sîr Nevâyî Nesâyimü’l- Mahabbe Min Semâyimi’l- Fütüvve, Đstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay., İstanbul.
  • ERASLAN, Kemal (2004), “Nevâyî ve Tenkid”, Alî- Sîr Nevâyî’nin 560. Doğum, 500. Ölüm Yıl Dönümlerini Anma Toplantısı Bildirileri (24- 25 Eylül 2001), S.15, Türk Dil Kurumu Yay., Ankara.
  • GANİYEVA, Suyima (1961), Macolisu’n-Nafois, Đlmiy Tenkildi Tekst, Üzbekistan Fanlar Akademiyası Nesriyatı, Taskent.
  • KAYDAROV E.- ORAZOV M. (1992), Türkitanuvga Kirispe, Kazak Üniversiteti Yay., Almatı.
  • KURNAZ, Cemal (2002), “Tarih Boyunca Anadolu ve Orta Asya Kültür Çevreleri Arasındaki Đliskiler”, Türkler Ansiklopedisi, C. 8, S. 831, Yeni Türkiye Yay., Ankara.
  • LEVEND, Agâh Sırrı (1965), Alî- Sîr Nevayî I. C. (Hayatı, Sanatı ve Kisiliği), Türk Dil Kurumu Yay., Ankara.
  • SERTKAYA, Osman Fikri (2004), “Osmanlı Şairlerinde Ali Şir Nevâyî Tarzı ve Nevâyî’ye Anadolu’da Yazılan Nazireler”, 560. Doğum, 500. Ölüm Yıl Dönümlerini Anma Toplantısı Bildirileri (24- 25 Eylül 2001), S.129, Türk Dil Kurumu Yay., Ankara.
  • TÜRK, Vahit (2004), “Sağ, on, sol Sözleri ve Kavram Alanları”, Türkbilig (Türkoloji Arastırmaları Dergisi), 2004 Bahar Sayısı, S. 125-136, Ankara.