Isparta-Sütçüler yöresi boylu ardıç (Juniperus excelsa Bieb.) meşcerelerinde artım ve büyüme

Bu çalışmada, Isparta-Sütçüler yöresindeki bilinçli ve düzenli bakım görmemiş, normal kapalı, saf, eşit yaşlı Boylu Ardıç meşcerelerinin farklı yaş ve yetişme ortamlarındaki artım ve büyümeleri araştırılmıştır. Çalışmada, Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı, Merkez (5), Tota (1) ve Sipahiler (2) işletme şefliği ormanlarından alman toplam 8 adet örnek alan verisi kullanılmıştır. Ölçümlerden, örnek alanın alındığı meşcereye ait hektardaki hacim ve hacim elemanları belirlenmiştir. Örnek alanlarda, çap dağılımı, çap- çap artımı ve çap-boy ilişkileri de incelenmiştir. Çap- çap artımı ilişkisi zayıf ve çap- boy ilişkilerine ait istatistiklerin önem düzeyi orta kuvvetliktedir. Çünkü, Boylu Ardıç meşcereleri uzun yıllar aşın kesim, otlatma baskısı ve silvikültürel problemler nedeniyle, çoğunlukla tepe ve gövde formları kötü bireylerden oluşan, ileri yaşlı ve bozuk kuruluştaki meşcereler durumuna gelmiştir.

Increment and growth in crimean juniper (Juniperus excelsa Bieb.) stands of Isparta-Sütçüler region

In this study, increment and growth of Crimean juniper in undisturbed, normal, pure, even-aged and naturally grown stands depend on age and site quality were investigated in Isparta-Sütçüler region of Turkey. Crimean juniper growths were available from 8 sample plots. Plots were taken in Center (5), Tota (1) and Sipahiler (2) forests. Stand measurements from this sample plots included volumes and volume elements. Diameter distribution, diameter-diameter increment and diameter- height of stand relations of Crimean juniper were examined in sample plots. The relationships are low between diameter-diameter increment. The relationships of diameter-height were found moderately significant level in sample plots. Because of, the stand structure of a large portion of the Crimean juniper have now been deteriorated, majority of single tree crown and stem form bad, by such negative factors as prolonged mismanagement in the history, overuse, grazing intensity, silvicultural problems.

___

Anonim, 1987. Türkiye Orman Varlığı. O.A.E., Muh. Yayınlar Serisi, No: 48, Ankara, 10s.

Aykın, R., 1978. Ardıç Çift Girişli Kabuklu Gövde Hacim Tablosu. O.A.E., Sayı: 1, Ankara.

Carus, S., 1995. Aynı yaşlı Doğu Kayını (Fagıts orientalis Lipsky.) meşcerelerinde çap artımının meşcere yaş ve göğüs yüzeyine göre değişimi. İ.Ü. Orm. Fak. Dergisi, Seri B, Sayı 3-4: 95-110.

Carus, S., 1996. Aynı yaşlı Doğu Kayını {Fagus orientalis Lipsky.) meşcerelerinde çap dağılımının bonitet ve yaşa göre değişimi. İ.Ü. Orm. Fak. Dergisi, Seri A, Sayı 2:171-181.

Eler, Ü., 1988. Türkiye'de Boylu Ardıç {Juniperus excelsa L.) Ormanlarında Hasılat Araştırmaları. O.A.E. Teknik Bülten No: 192, Ankara, 70 s.

Eler, Ü., 2000. Ardıç ormanlarımız. SDÜ Orm. Fak. Dergisi, Seri A, Sayı 1: 87-96.

Eler, Ü. ve Keskin, S., 1990. Korumaya alman tahribat görmüş genç Boylu Ardıç {Juniperus excelsa Bieb.) ve Kokulu Ardıçların {Juniperus foetidissima Willd.) gelişme durumu. O.A.E. Dergisi, Cilt 36, Sayı 2, No: 72, s. 5-18.

Eliçin,G., 1977. Türkiye doğal ardıç {Juniperus L.) taksonlarının yayılışları ile önemli morfolojik ve anatomik özellikleri üzerine araştırmalar. İ.Ü. Yayın No: 2327, Orm. Fak. Yayın No: 232, İstanbul, 109s.

Erinç, S., 1965. Yağış Müessiriyeti Üzerine Bir Deneme ve Yeni Bir İndis. İ.Ü. Coğrafya Enst. Yayınları No: 41, İstanbul.

Evcimen, B.S., 1963. Türkiye Sedir Ormanlarının Ekonomik Önemi, Hasılatı ve Amenajman Esasları. OGM Yaym No: 355/16, 199s,

Fırat, F., 1972. Orman Hasılat Bilgisi. İ.Ü. Yaym No: 1642/166, İstanbul, 359s.

Kalıpsız, A., 1963. Türkiye' de Karaçam Meşcerelerinin Tabii Bünyesi ve Verim Kudreti Üzerine Araştırmalar. OGM Yaym No: 349/8, Ankara, 141 s.

Kalıpsız, A., 1968. Meşcere Hacim Artımının Tayininde Kullanılan Meyer Metotları Ve Kritiği. İ.Ü. Yayın No: 1355/129, İstanbul, 71s.

Konukçu, M., 1999. Ormancılığımız. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara, 133s.

Saatçioğlu,F., 1969. Silvikültürün Biyolojik Esasları ve Prensipleri. İ.Ü. Yayın No: 1429, Orm. Fak. Yayın No:138, İstanbul, 323s.