Batı Akdeniz Bölgesinde yer alan orman ürünleri sanayi işletmelerinin ihracat problemleri

Ülkeler sahip oldukları ekonomik kaynaklarını kullanabildikleri ve Dünya piyasaları ile entegre olabildikleri düzeyde gelişme hızını arttırabilir ve ekonomik kalkmma ve büyümeyi yakalayabilir. Hızla gelişen rekabet ortamı içerisinde işletmelerin istenilen konumu yakalayabilmeleri için ekonomik faaliyetlerini etkileyen faktörleri kapsamlı analize tabi tutmalıdırlar. Böylelikle gerek iç ve gerekse dış piyasalarda işletmeler daha etkin konuma taşınabilirler. Bu çalışmada Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Burdur, İsparta) imalat sanayi ve istihdamının önemli bir kesimini elinde bulunduran orman ürünleri sanayi işletmelerinin mevcut durumları ve ihracat problemlerinin incelenmesi amacıyla seçilen 150 adet işletmeye anket uygulanmıştır. Bürokratik engeller, finansman ve eğitimli çalışan eksikliği ihracat alanında yaşanan en önemli sorunlar olarak belirlenmiştir.

Export problems of forest product industry companies located in the Western Mediterranean Region of Turkey

Countries can increase the development speed when they are able to use their economical resources and catch the growing with the world markets. Factors, affecting economic activity, should be analyzed for companies in order to get hold of the desired position within the developing competition rapidly. Therefore, these companies should be brought the desired active position both domestic and foreign markets. In this study, 150 polls were sent to forest industry companies, having an important part in the manufacture and employment, located in the Western Mediterranean Region (Antalya, Burdur, İsparta province) of Turkey for investigation the present condition and exports problems. Important problems were determined as the bureaucratic obstacle, lack of the finance and skilled workman.

___

Akyüz, K.C., 1995. Trabzon İlindeki Küçük ve Orta Ölçekli Orman Ürünleri Sanayi İşletmelerinim Sosyo-Ekonomik Tahlili. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Akyüz, K.C., 2000. Doğu Karadeniz Bölgesinde Yer Alan Küçük ve Orta Ölçekli Orman Ürünleri Sanayi İşletmelerinin Yapısal Analizi. KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Trabzon.

Akyüz, K.C., Akyüz, İ., Serin, H., ve Cindik, H., 2003. Türkiye'nin dış ticaretinde orman ürünleri sanayiinin konumu. Pazarlama Dünyası Dergisi, Mart-Nisan.

Cindik, H., Serin, H., Akyüz, K. C, ve Akyüz, İ., 2002. doğu karadeniz ve doğu akdeniz bölgesi kobi niteliğindeki orman ürünleri sanayi işletmelerinin sosyo-ekonomik yönden incelenmesi (Trabzon ve İçel örneği). II. Ulusal Ormancılık Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt 3, 15-18 Mayıs 2002, Artvin.

Serin, H., Akyüz, İ., Cindik, H., Akyüz, K. C, 2000. İçel ili küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinin yapısı, sorunları ve çözüm önerileri. Gazi Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 2(1): 34-36.

KOSGEB, 1997a. İmalat sanayi işletmeler profili. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı, Göstergeler Dizisi: 1, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı. Ankara

KOSGEB, 1997b. . Akdeniz Bölgesinde küçük ve orta ölçekli sanayi işletmeler profili. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı, Göstergeler Dizisi: 5, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı. Ankara

Kurtoğlu, A., Koç, H., ve Aksu, B., 1997a. Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği sonrası Türkiye mobilya sanayinin rekabet düzeyi. I. Ulusal Mobilya Kongresi, Bildiriler Kitabı, Kasım 1997, Ankara, s:21-32.

Kurtoğlu, A., Koç, H., ve Aksu, B., 1997b. Türkiye mobilya endüstrisinin dış ticaret analizi, I. Ulusal Mobilya Kongresi, Bildiriler Kitabı, Kasım 1997, Ankara, s: 45-58.