4342 sayılı mera kanunu uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları

Ülkemiz meraları yıllardan beri süregelen aşırı ve kontrolsüz otlatma sonucu verimliliklerini kaybetmişlerdir. Yakın zamana kadar meralarla ilgili herhangi bir yasal düzenlemenin olmayışı bu bozulma sürecini hızlandırmıştır. 1998 yılında yürürlüğe giren mera kanunu ile doğal kaynaklarımızın korunarak kalite ve verimliliğin artırılması hedeflenmiştir. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, gerek uygulamada ve gerekse çiftçilerin uzun yıllardır var olan alışkanlıklarının değiştirilmesinde bazı sorunlar yaşanmış ve halen yaşanmaktadır. Yasanın temelini oluşturan “meraların tespit, tahdit ve tahsis işlemleri” süratle gerçekleştirilmeli ve ülke genelinde başlatılan mera ıslah çalışmaları hızlandırılmalıdır. Yasanın uygulanmasını kolaylaştıracak bazı yönetmelikler çıkarılmalı, tarımsal yayım faaliyetleri ile çiftçilere 4342 sayılı yasanın ne anlama geldiği anlatılmalı, 4342 sayılı Mera Kanunu’nun uygulanmasında görülen aksaklıklar süratle giderilmelidir.

Problems on range law numbered 4342 application and solutions

Our pastures have lost their productivities as they have been overgrazed for years without control. Damage process of pastures gained speed as there was no legal arrangement. Quality and productivity increase was aimed protecting natural sources with pasture law becoming valid in 1998. After pasture low became valid, some problems have been faced both application and changing of farmers’ customs having for long years. Fixing, limitation, appropriation forming the basic of law should be realized and pasture improvement studies started in whole Turkey should be accelerated. Some regulations facilitating the law should become valid; the law numbered 4342 should be explained to farmers by agricultural edition activities and application problems of the law numbered 4342 should be overcome as soon as possible.

___

Anonim, 1997. Çayır, mera, Yem Bitkileri ve Karma Yem Komisyonu Raporu. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı. Ankara

Anonim, 2005. Çayır Mera Yem Bitkileri Danışma Kurulu Raporları. Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü Kayıtları, Ankara.

Seçkin, N. 2004. 4342 sayılı Mera Kanunu’nun uygulamalarında gelinen nokta ve oluşan sorunların tahlili. Tarım ve Mühendislik. 68: 27-40.

Tekeli, A.S., Baytekin, H., Şılbır, Y., Kendir, H., Deveci, M., Tan, A., Ateş, E. 2005. Meraların Korunma ve Kullanımı. http://www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/011aservettekeli.pdf