Yalvaç, Pisidia antiocheia antik kenti ve çevresini peyzaj özellikleri ve turizm açısından değerlendirilmesi

Pisidia Antiocheia kenti, antik dönem yerleşmeleri açısından önemli olan Anadolu kültüründe gelişmiş yerleşmelerden biridir. Bu makalede Pisidia Antiocheia‘sının yer aldığı Isparta-Yalvaç ve yakın çevresinin doğal ve kültürel özellikleri saptanmış, tarihi süreç içindeki gelişimi irdelenerek kentin sosyal, dini ve kültürel birikimi ortaya konmuştur. Anadolu’da Antiocheia adıyla kurulan antik kentler arasında Pisidia Antiocheia’sının taşıdığı önem vurgulanmış ve tanıtılmıştır. Yalvaç İlçesi ve Pisidia Antiocheia antik kenti bir bütün halinde ele alınarak peyzaj özellikleri ve turizm potansiyeli açısından değerlendirilmiştir. Hıristiyanlığın doğduğu ve dünyaya yayıldığı yörenin inanç turizmi kapsamında potansiyeli tartışılmış, kentin süreç içinde önemini koruyabilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için peyzaj planlama ve turizm önerileri geliştirilmiştir.

Evaluation of Yalvaç Pisidia antiocheia antique city and its environs from the aspict of landscape features and tourism

The city of Pisidia Antiocheia is one of the improved settlements in Anatolian culture that is important from the point of antique settlements. In this article, natural and historical features of Isparta – Yalvac and its near surrounding area including Pisidia Antiocheia is pointed as well as its development throughout the history regarding religious, social and cultural aspects. The importance of Pisidia Antiocheia is emphasized and presented among the antique cities that were established in Anatolia under the name of Antiocheia. Yalvac and antique city of Pisidia Antiocheia is taken as a whole and studied with respect to landscape features and tourism potential. The potential of the region, where Christianity is born and spread across the world, is discussed according to its potential for religious tourism and some recommendations are given within the frame of tourism and landscape architecture for the city to maintain and continue its importance in the future.

___

Anonim. 1997. Isparta Turizm Envanteri. Isparta Valiliği İl Turizm Müdürlüğünce Hazırlanmış ve Bastırılmıştır, Isparta, 48 s.

Anonim. 1999. 1989-1999. Yalvaç Belediyesi Faaliyet Raporu, Yalvaç, 2, 4, s.

Keleş, N. 2001. Isparta-Yalvaç, Pisidia Antiocheia Antik Kenti ve Yakın Çevresinin Peyzaj Mimarlığı Ve Turizm Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara, 8, 144, 148s.

Taşlıalan, M. 1988. Pisidia Antiocheia’sı Mimari ve Heykeltıraşlık Eserleri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, 20, 23, 52 s.

Taşlıalan, M. 1997. Yalvaç Pisidia Antiocheia. Göltaş Kültür Dizisi-3, Ankara, 12, 13 s.

Taşlıalan, M. 1999. I. Uluslararası Pisidia Antiocheia Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 2-4 Temmuz 1997, Yalvaç, 5 s.