Şükrüpaşa sokulumu (Dereköy - Kırklareli) ile ilişkili Cu-Mo cevherleşmesinin jeolojik, mineralojik ve jeokimyasal özellikleri

Şükrüpaşa sahasının jeolojisini; metagranitlerden oluşan temel kayaçlar üzerine uyumsuzlukla gelen Mesozoyik yaşlı kireçtaşları, şist-kalkşist ve metakumtaşlarından oluşan örtü-tortul kayaçlar ile bu kayaçları kesen Geç Kretase yaşlı sokulum kayaçları oluşturur. Şükrüpaşa sokulumu, adayayı karakterli Srednogorie-Istranca granitoyid zincirinin bir parçasını oluşturur. İnceleme alanında cevherleşme, sokulum-örtü kayaç dokanaklarında pirometasomatik türde, büyük çoğunlukla granodiyorit ve tonalit bileşiminde olan sokulum kayaçları içinde saçınımlı, ince damar ve ağsal şekilde gelişmiştir. Başlıca cevher minarellerini pirit, kalkopirit, molibdenit ve şelit oluşturur. Bu minerallere birincil magnetit, bornit, pirotin, Bi-mineralleri, sfalerit, galen, enarjit, neodijenit, arsenopirit, ilmenit, ilmenomanyetit, rutil, anatas ve psilomelan; ikincil olarak da kalkosin, kovelin, malakit, azurit, limonit ve götit gibi mineraller eşlik eder. Yatakta ortalama bakır içeriği %0.41, molibden içeriği %0.08 olup, yüksek cevher içeren alanların yayılımı skarnlarla uyumluluk gösterir.

Geology, mineralogy and geochemistry of the Cu-Mo deposit associated with the Şükrüpaşa intrusion, Dereköy, Kırklareli

In the Şükrüpaşa area studied, the rocks are made up of Mesozoic limestones, schist, calc-schist, and metasandstones which unconformably overlay a basement of metagranitic rocks and the intrusive rocks of Cretaceous age. The Şükrüpaşa intrusion forms a part of the Srednogorie -Istranca granitoid chain identified as the island- arc type plutonism. The mineralization in the study area occurs as pirometasomatic type in the contact zone between the intrusive and sedimentary cover rocks, and as disseminated, fine vein, and stuckwork types in the calc-alkaline magmatic rocks, mainly including granodiorite and tonalite. Major ore minerals are pyrite, chalcopryrite, molybdenite, and scheelite. Primary magnetite, bornite, pyrrhotite, Bi-minerals, sphalerite, galena, enargite, neodigenite, arsenopyrite, ilmenite, ilmenomagnetite, rutile, anatase, andpsilomelane and secondary chalcocite, covellite, malachite, azurite, limonite andgoethite accompany to these minerals. The average contents of Cu and Mo are 0.41 percent and 0.08 percent respectively and it was determined that the most important mineralizations are in associated with the contact zone.

___