İnanç Turizmi Bağlamında Nasreddin Hoca ve Akşehir

Ülkemizde, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler için inanç turizmi bağlamında çok önemli ziyaret merkezleri bulunmaktadır. Konya ili, inanç turizmi açısından birçok mekan barındıran bir yerleşim merkezidir. Konya’nın Akşehir ilçesinde 13. yy’da yaşamış olan Nasreddin Hoca, bu yöre için bir halk önderi haline gelmiştir. Bu çalışma, Akşehir yöresi ve Nasreddin Hoca’nın inanç turizmi açısından değerlendirilmesi amacı ile planlanmıştır. Konya ilinde, kültür ve inanç turizmi kapsamında uluslararası olarak Hz. Mevlâna'nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri, Nasreddin Hoca Şenliği, Beyşehir Turizm Şenliği, Hz. Hadimi'yi Anma ve Bağ bozumu Şenlikleri, Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri gibi çeşitli kurum ve kuruluşların düzenledikleri etkinlikler yer almaktadır. Konya’nın Akşehir ilçesinde yaşamış olan Nasreddin hoca, hazırcevaplığı ve güldürüleri ile bir halk kahramanı haline gelmiştir. Türbesi Akşehir’de bulunan Nasrettin Hoca, kendi kültürünü, yaşamış olduğu bölgeye de yaymış ve bu kültürü halk kültürü ile kaynaştırmıştır. Nasrettin hoca, yaşadığı döneme ve asırlar sonrası dönemlere de adını duyuran, toplumsal bir hiciv ustasıdır. Hoca, Akşehir insanından esinlenerek, tüm insanlığa mesajlar gönderen bir kahramandır. Her sene, Temmuz ayının ilk haftasında Konya’nın Akşehir ilçesinde, Uluslararası Nasreddin Hoca şenlikleri düzenlenmektedir. Hoca, yaşadığı dönemde Selçuklu Devletinin yıkılışına tanık olmuş, Moğol tehlikesini yaşamış olduğu için, dine yönelim göstermiştir. Dini kimliği ile halkın inandığı biri olan Nasreddin Hoca, Akşehir’de yaşayan Seyyit Mahmud Hayrani’nin öğrencisi olmuştur. Akşehir gölüne çaldığı maya ile, üzerine ters olarak bindiği eşeği ile, dilden dile aktarılan fıkraları ile Nasreddin Hoca Akşehir’e aittir.

Nasreddin Hodja and Aksehir in the Context of Faith Tourism

There are very important visiting centers in our country in the context of faith tourism for Muslims, Christians and Jews. Konya province is a settlement center with many places in terms of faith tourism. Nasreddin Hodja, who lived in the 13th century in Akşehir district of Konya, has become a people's leader for this region. This study was planned to evaluate Akşehir region and Nasreddin Hodja in terms of faith tourism. In the province of Konya, Hz. Mevlana's Vuslat Anniversary Commemoration Ceremonies, Nasreddin Hodja Festival, Beyşehir Tourism Festival, Hz. There are activities organized by various institutions and organizations such as Memorial of Hadimi and Vintage Festivals and Ahilik Culture Week. Nasreddin, who lived in the Akşehir district of Konya, has become a folk hero with his repentance and laughs. Nasrettin Hodja, whose mausoleum is located in Akşehir, has spread its culture to the region where it lived and fused this culture with folk culture. Nasrettin Hodja is a social satire master who made a name for the period he lived in and after centuries. Hodja is a hero inspired by the people of Akşehir, sending messages to all humanity. Every year, in the first week of July, International Nasreddin Hodja festivals are organized in Akşehir district of Konya. Hodja witnessed the collapse of the Seljuk State during his lifetime, and he had turned to religion because he had experienced the Mongolian threat. Nasreddin Hodja, who is believed by the people with his religious identity, was a student of Seyyit Mahmud Hayrani living in Akşehir. Nasreddin Hodja belongs to Akşehir with the yeast he stole in Akşehir lake, the donkey he stepped on opposite, and his jokes transferred from language to language.

___

  • Azar, B. (2017). Farkındalık Ekseninde Bir Kültür Aktarıcı: Nasrettin Hoca. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 5(11), 182-190. https://doi.org/10.33692/avrasyad.509652
  • Bayar, A.(2018). Akşehir Tarihi. Akşehir: Akşehir Belediyesi.
  • Çalışkan, İ. (2010). Osmanlı Toplumunda Kur’an Kültürü ve Tefsir Çalışmaları (13-18. Yüzyıllar) Sempozyumu (İstanbul, 02-06 Ağustos 2010). Marife, 241-246.
  • Ereş, B. (1992). Akşehir yöresi: halk kültürü araştırması. TC, Başbakanlık, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü.
  • Göktaş, L. S. (2016). Şanlıurfa ve Konya illerinin inanç turizmi potansiyelleri ve halkın inanç turizmine bakışı açısından iki ilin karşılaştırılması (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü). https://doi.org/10.31463/aicusbed.523594
  • Kozan, A. (2012). Türkiye Selçukluları Döneminde Akşehir’de Bir Sufi: Seyyid Mahmud Hayrani ve Zaviyesi. Vakıflar Dergisi, 43-64.
  • Kozan, A. (2014). XIV. yüzyıl Akşehir’inde bir sufi: Hacı İbrahim Sultan ve manzumesi. Köstüklü, N. (2008). Millî Mücadele’de Akşehir. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 24(71), 299- 318.
  • Okuyucu, A., & Somuncu, M. (2013, May). Türkiye’de inanç turizmi: bugünkü durum, sorunlar ve gelecek. In International Conference on Religious Tourism and Tolerance (pp. 9-12).
  • Özçelik, M. (2005). Nasreddin Hoca. Eskişehir: Kültür Yayınları.
  • Şahiner, T. (2012). İnanç turizmi potansiyeli ve halkın inanç turizmine bakışı açısından Karaman (Master's thesis, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü). https://doi.org/10.11616/basbed.vi.455241
  • Tapur, T. (2009). Konya İlinde Kültür ve İnanç Turizmi. Journal of International Social Research, 2(9).
  • Tekşan, K. (2012). Türkçe Dersi Öğrenme Alanları Açısından Nasrettin Hoca Fıkralarının Kullanılabilirliği/The Usabılıty of The Nasreddın Hodja Storıes In Terms Of Teachıng Areas Of Turkısh Course. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(17). https://doi.org/10.31795/baunsobed.580638
  • Türkmen, S. (2008). Türkçenin söz varlığında Nasreddin Hoca'nın yeri. Karadeniz Araştırmaları, (17), 153-159.