AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENME DERSİNİN GELİŞTİRİLMESİNE DÖNÜK ALAN UZMANI GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Bu çalışma Usta, İşcan ve Yiğit (2019) tarafından yapılmış olan“Açık ve uzaktan öğrenme dersinin geliştirilmesine dönük eğitimfakültesi uzman görüşlerinin belirlenmesi” başlıklı araştırmanınönerileri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, 2018yılında güncellenen öğretmen yetiştirme programlarına getirilen “Açık veUzaktan Öğrenme” dersinin geliştirilmesine dönük alan uzmanlarıngörüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örneklemtürlerinden ölçüt örnekleme yöntemleriyle seçilmiştir. Durum çalışmasıolarak desenlenen bu araştırmaya açık ve uzaktan öğrenme alanındaçalışmalar yürüten on bir akademisyen dâhil edilmiştir. Çalışmada veritoplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yapılan görüşmeler öncedijital ses kaydedici ile kayıt altına alınmış daha sonra yazıyadökülmüştür. Uzmanlar ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilenveriler nitel bir yaklaşımla içerik analizine tabi tutulmuştur.Araştırmanın sonucunda uzmanlar Açık ve Uzaktan Öğrenme dersiningeliştirilmesine yönelik öğretmen yeterlikleri, ders uygulaması vesisteme dönük görüşler bildirmişlerdir. Araştırmanın sonuçlarıincelendiğinde öğretmen yeterliklerine dönük görüşler mesleki becerilerve kişisel sosyal beceriler olarak iki kategoriden oluşmaktadır. Dersinuygulanmasına dönük görüşler ise yöntem, süre, zorunluluk, dersyürütücüsü ve ders içeriği olarak beş kategoriden oluştuğugörülmektedir. Sisteme dönük görüşler ise farkındalık, nedir, nedeğildir?, katkı ve yaygınlaştırma olarak dört kategoriden oluştuğugörülmektedir. Uzmanlarca; Açık ve uzaktan öğrenme dersininakademik katkı sağlayacağı, uzaktan ders verebilen öğretmenlerinyetiştirileceği, uzaktan eğitime karşı olumsuz algıyı kıracağı gibigörüşler en çok belirtilen durumlar olmuştur.

THE DETERMINATION OF FIELD EXPERTS REGARDING THE DEVELOPMENT OF OPEN AND DISTANCE LEARNING COURSE

This research was conducted based on the recommendations for further research in Usta, İşcan and Yiğit’s (2019) study titled “Education faculty expert opinions regarding the development of open and distance learning courses”. The aim of this study is to examine academical field experts's opinions in depth and developing “Open and Distance Learning” course for Education Faculties Teacher Training Programs updated in 2018. The sample of the study is prepared criterion sampling method which is one of the purposive sample types. The current study included eleven academican who are studying about open and distance learning academical field. A semi-structured interview form developed by researchers was used as data collection tool in the study. The negotiations made are recorded with the digital sound recorder and then written to the article. The obtained data were subjected to content analysis with a qualitative approach. At the end of the research, experts reported teacher competencies, course implementation and system views on the development of the "Open and Distance Learning" course. When the results of the study are examined that the opinions about teacher competencies are composed of two categories as professional and personal social skills. The views of the implementation of the course consist of five categories: method, time, requirement, course instructor and course content. The last, the opinions about system are composed of four categories as awareness, what is or not?, contribution and dissemination. Results show that the open and distance learning course will contribute academically, teachers who can give distance courses will be trained and the negative perception against distance education will break opinions mentioned by the experts are the most stated.

___

  • Çepni, S.(2014). Araştırma ve proje çalışmalarına giriş (Geliştirilmiş 7. Baskı). Trabzon: Celepler Matbaacılık.
  • Gall, D.M., Gall, P.J., ve Borg, W.R. (2007). Educational Research: An Introduction. Boston, MA:Pearson.
  • Kandemir, O. (2014). "Türkiye’de Yükseköğretim Düzeyinde Uzaktan Eğitim Uygulamaları: Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Ekonomik Kalkınma", International Periodical Forthe Languages, Literatureand History of Turkish or Turkic Volume 9/5 Spring, ss. 1155-1176.
  • Merriam, Sharan B. Nitel Araştırma: Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber (Qualitative Research: A Guide to Design and Implementation) (3. Basım). (Çeviri Editörü: Prof. Dr. Selahattin Turan). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2015.
  • Öztuna-Kaplan, A. (2006). Fen bilgisi öğretmen adaylarının epistemolojik inanışlarının okul deneyimi ve öğretmenlik uygulamasındaki yansımaları: Durum çalışması. Yayımlanmamış doktora tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Punch, F.K. (2005). Çev: Bayrak, D., Arslan, H.B. ve Akyüz, Z. Sosyal Araştırmalara Giriş Nicel ve Nitel Yaklaşımlar. Sayısal Kitabevi, Ankara.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık Usta, İ., İşcan, A. ve Yiğit, B. (2019). Açık ve uzaktan öğrenme dersinin geliştirilmesine dönük eğitim fakültesi uzman görüşlerinin belirlenmesi. AUAd, 5(1), 37-52.
  • Usta, İ. (2018). Öğretmen yetiştirme lisans programlarındaki değişim ve açık ve uzaktan öğrenme dersine yönelik öneriler. AUAd, 4(4), 58- 68.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (8. Basım). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Turkish Studies - Information Technologies and Applied Sciences-Cover
  • ISSN: 2667-5633
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: ASOS Eğitim Bilişim Danışmanlık Otomasyon Yayıncılık Reklam Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ