UNUTULMAYA YÜZ TUTAN FOLKLORİK DEĞERLERİN KİŞİLERARASI İLETİŞİME KATKISI: GÜMÜŞHANE ÖRNEĞİ

İletişim, insanların birbirini anlamasında kullandıkları en etkili yollardan birisidir. Böylelikle iletişim, kişileri birbirine yaklaştırır ve aralarında bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Kişilerarasında kurulan iletişimde bağları güçlendiren ve iletişimin devamını sağlayan birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlardan birisi de geçmişten günümüze miras bırakılan ve en özel hazinelerimizden olan folklorik değerlerimizdir. Bir annenin ağlayan çocuğunu uyutmak için mırıldandığı ninnilerden, her biri ayrı bir mesaj yüklü olan türkülere, içinde sevinçleri, üzüntüleri, nükteli sözleri barındıran manilere kadar pek çok folklorik değer, etkili bir kişilerarası iletişimin gerçekleştirilmesi için bir araç olarak kullanılmıştır. Ancak geçmişte insanları bir araya getirme, kaynaştırma, aynı dili konuşma, bir duygu etrafında toplanma gibi kültürel mirasa sahip olan folklorik değerlerimiz, modern yaşam şartlarının insanı tutsak ettiği günümüzde zamana yenik düşerek ne yazık ki unutulmaya yüz tutmuştur. Bu bağlamda kişileri birbirine kaynaştıran folklorik değerlerde ne tür mesajlar verildiği, neler anlatıldığı ve hepsinden önemlisi de kişilerarası iletişime sağladığı katkıları araştırmak amacıyla böyle bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Gümüşhane merkezinde, ilçelerinde ve köylerinde yaşayan 65 yaşının üzerinde olan on iki kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılarak, geçmişte folklorik değerlerin kişilerarası iletişimde ne şekilde kullanıldığı araştırılmıştır. Görüşmeler sırasında söz konusu folklorik değerlerin geçmişte insanlar arasında bir bağ kurmak, onları bilgilendirmek, eğitmek ve eğlendirmek amacıyla kullanıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Görüşmeye katılanların, kişilerarası iletişimde bir araç olarak türkü ve maniyi daha çok kullandığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra görüşmede, folklorik değerlerin duygu ve düşünce aktarımını kolaylaştırarak kaynaştırmada etkili olduğu; fakat modern hayatla birlikte bu değerlerin unutulmaya başladığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca katılımcıların kişilerarası iletişimde kullandıkları yöresel folklorik değerlerin örneklerine de yer verilmiştir.

Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/14 Fall 2015, p. 109-134

Communication is one of the most efficient ways people use to understand each other. In this way, communication closes up people to each other and helps them to associate. There are some elements in communication established between persons which strengthened relations and supplied communication continue. One of these elements is our folkloric values that bequeathed a legacy from past to today and was of our most special treasures. Many folkloric values from lullabies a mother murmured to lull her crying baby to folk songs that each of it carried a different message, and to folk poems including merriments, sadnesses, humorous words had been used as a means for rendering an efficient interpersonal communication. However, our folkloric values which had cultural heritage like lumping people together, togethering them, speaking the same language, massing around an emotion unfortunately had started to be forgotten nowadays that conditions of modern life captured the people. In this context, this kind of study had been realised with the aim to research what kind of messages togethering people were given in folkloric values, what were told and the most importantly contributions they provide to interpersıonal communication. In the study, face to face conversations with twelve persons who were above the age of 65 and lived in the center, districts and villages of Gümüşhane had been made and how folkloric values were used in interpersonal communication in the past had been researched. During the interviews, information that the mentioned folkloric values were used in the past with the aim to establish a connection among people, to inform, educate and entertain them had been reached. It had been obtained that the ones who attained the interview mostly usefolp songs and poems as a means in interpersonal communication. Right along with this, result that folkloric values enriched communication by simplifying emotion and thought conduction, and were efficient in togethering people; but these values were started to be forgotten with the beginning of modern life had been obtained in the interview. Also, samples of regional folkloric values attendees used in interpersonal communicationhad been concluded in the study.

___