THE TURKISH DEMAND FOR FOOD

Bu çalışmanın temel amacı olarak, farklı gelir gruplarına ait gıda gruplarına göre Türkiye'de başlıca hanehalkı talep parametrelerinin tahmini tespit edilmeye çalışılmıştır. Buna ek olarak, Türkiye için bu çalışmanın önemi olduğu gibi, bugün küreselleşen dünya için de önemli olduğu görülecektir. Bu önemlidir çünkü gıda sıkıntısı, güvensizlik, ve tüketim hem Türkiye ekonomisi hem de küresel ekonomi için zor bir sorun olmaya devam edecektir. Bu çalışmada, fiyat ve harcama esneklikleri Yaklaşık İdeal Talep Sistemi (AIDS) yaklaşımı çerçevesinde, 2002-2011 yıllarına ait Hanehalkı Bütçe Anketleri (HBA) verileri kullanılarak gıda grubu için harcama verilerine uygulanarak hesaplamalar yapılmıştır. Bu çalışmada, Hanehalkı Bütçe Anketleri (HBA) verileri kullanılmıştır. Bölünmüş beş gelir grubu için gıda gruplarına göre, Türkiye için fiyat ve harcama esneklikleri Yaklaşık İdeal Talep Sistemi (AIDS) yaklaşımı kullanılarak tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, bölünmüş beş gelir grubu için gıda grubuna ait fiyat ve harcama esneklikleri hesaplanmıştır. Yaklaşık İdeal Talep Sistemi (AIDS) modeli kullanılarak hesaplanan fiyat esneklikleri, ilgili ekonomik teoriler ile iyi bir uyum içinde olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, gıda grubuna ilişkin fiyat esneklikleri negatif çıkmıştır. Analizimiz sonuçlarına göre, incelenen tüm gelir grupları için gıda grubuna ait esnekliklerin normal bir mal olduğu görülmüştür. En düşük fiyat talep esnekliği ikinci %20 gelir grubunda gözlenirken, en yüksek fiyat talep esnekliği beşinci %20 gelir grubunda gözlenmiştir. Buna paralel olarak, tüketicilerin fiyat değişimlerine daha duyarlı olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda, diyebiliriz ki beşinci %20 gelir grubu gıda fiyat değişimlerine daha duyarlı olmasına rağmen ikinci %20 gelir grubu bu fiyat değişimlerine daha az duyarlıdır

THE TURKISH DEMAND FOR FOOD

The main objective of this study is to identify main household demand parameters in Turkey with respect to different food groups. In addition, as for the importance of this study for Turkey, it reveals the expectation that despite advanced technological developments in the globalized world of today. This is important, because food shortage, insecurity, and consumption will continue to be a challenging problem in Turkey’s economy as well as in the global economy. In this study, price and expenditure elasticities were calculated by applying to the Almost Ideal Demand System (AIDS) approach to expenditure data for the food group acquired by the Household Budget Surveys (HBS) from 2002 to 2011. Household Budget Surveys (HBS) data were used in this study. Price and expenditure elasticities in Turkey under food group for divided five income groups were estimated using the An Almost Ideal Demand System (AIDS) approach. According to the findings obtained price and expenditure elasticities by food group for divided five income groups were calculated. Computed price elasticities using the AIDS model are were found to be in good agreement with economic theories. At that time, price elasticities are negative. Our analyses demonstrated that food group elasticities for all income groups examined in this study were normal goods. While the lowest price demand elasticity was observed in second %20 income group, the highest price demand elasticity was observed in fifth %20 income group. In line with this, it is possible to say that consumers are more responsive to price changes. In this respect, we can say that Although fifth %20 income group is more sensitive to food price changes, second %20 income group is less responsive to this food price changes

___

  • BAYDEMİR, M. 1998. Doğrusala yakın ideal talep sisteminin (LA/AIDS) bir uygulaması: Erzurum ili verileri. Atatürk Üniversitesi.
  • BLANCİFORTİ, L.A. and Green, R.D. 1983. An almost ideal demand system incorporating habits: an analysis of expenditures on food and aggregate commodity groups. Rev. of Econ. and Stat. 65:511-15.
  • BLANCİFORTİ, Laura-A., Green, R.D. and King, G.A. 1986. U.S. consumer behaviour over the postwar period: an almost ideal demand system analysis. Gian. Mon. 40.
  • DEATON, A. and Muellbauer, J. 1980. An almost ideal demand system. The Amer. Econ. Rev. 70:312-326.
  • EKİNCİ, S. 1996. Türkiye’de bazı gıda maddelerinin talep analizi. Ankara: Çukurova Üniversitesi.
  • HUTASUHUT, M., Hui-Shung C., Chang, Griffith, G., O’Donnell, C. and Doran, H. 2001. The demand for beef in indonesia: implications for australian agribusiness. Agri. and Res. Econ. 4:2-12.
  • KOÇ, A. 1995. Türkiye’de kırmızı et arz ve talebinin ekonometrik analizi ve kırmızı et sanayi yapısı ile işleyişinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi.
  • NİŞANCI, M. 2002. Kırsal ve kentsel kesimlerde tüketim ve tasarruf kalıpları genişletilmiş doğrusal harcama sistemi uygulaması. İkt. ve İd. Bil. Der. 16:60-73.
  • POLLAK, R.A. and WALES, T.J. 1987. Pooling international consumption data. The Rev. of Econ. and Stat. 69:90-99.
  • ŞAHINLI, M.A., 2010. Estimation of expenditure and price elasticities with an almost ideal demand system. Eskişehir Osm. Üniv. iibf Der. 5(2):147-159.
  • ŞAHİNLİ, M.A. and Fidan, H. 2012. Estimation of food demand in Turkey: method of an almost ideal demand system. Qual Quant. 46:653-663. TURKSTAT, 2013. http://www.tuik.gov.tr
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem