SPOR YÖNETİCİLİĞİNDE BİLGİ YÖNETİMİNİN ÖNEMİ

Günümüzde yaşanan hızlı bilimsel ve teknolojik gelişmeler, kurum ya da örgütsel yapılarda bilgiye olan ihtiyacı artırmaktadır. Toplumun sağlık, sosyal, kültürel yapısını etkileyen ve uluslararası arenada öne çıkmasını sağlayan spor hizmetlerinin sürdürülmesinde bilgiyi yöneten ve örgüt kültürü haline getiren spor yöneticileri başarılı hizmetler sunacaklardır. Bu bağlamda spor yöneticileri değişen koşullara uyum sağlayacak biçimde yeniden şekillendirilmesi ve bilgi yönetimindeki gelişmelerin sporcular tarafından kullanılması onlara olumlu katkılar sağlayacaktır. Sporla ilgili kurum ve kuruluşlar, kulüpler kendi organizasyon yapılarındaki uygulamalarda bilgi yönetimi süreçlerini kullanarak güçlü yapılar oluşturup hizmet sunumunda rekabet ortamına katılarak konumlarını güçlendirebileceklerdir. Bilginin yönetilmesi ve örgüt kültürüne dönüşmesi de kurumsal saygınlığı artırırken geleceğin güvenle şekillenmesine katkıda bulunmaktadır. Kaliteli bir bilgi yönetimi, iyi bir planlama ancak yetkin, donanımlı bir bilgi yöneticisi sayesinde gerçekleştirilebilir. Spor yöneticileri, içinde bulunduğumuz değişen ve sürekli gelişen bu bilgi çağında kendilerini bilginin yönetimi alanında sürekli yenilemeli ve bu alanda daha aktif rol almalıdırlar. Teknolojinin de yardımıyla daha fazla kitleye hitap edebilmeli, sporla ilgili yurt içinde ve yurt dışında yaşanan tüm gelişmelerin takibini yapabilmeli ve elde ettiği bilgilerden kendisine ve kuruluşlara maksimum yararı sağlayabilmelidir. Tüm bunları yaparken bilgi yönetimi becerisini kullanarak elde ettiği verileri süzgeçten geçirerek doğru yönlendirmelidir. Bu bağlamda çalışmamızdaki konu; spor yönetimi, bilgi yönetimi, spor yöneticisi için bilginin önemi, spor yöneticiliğinde bilgi yönetimi, sporla ilgili bilgiye erişim başlıkları altında ele alınmıştır

THE SIGNIFICANCE OF INFORMATION MANAGEMENT IN SPORT MANAGEMENT

Rapid scientific and technological developments currently occurring increase the need for information in corporate or organizational structures. Information management and its transformation into organization culture not only increase the corporate prestige but also contribute to the shaping of future. Qualified information management can only be fulfilled by virtue of a good planning and competent, equipped information manager. Sport managers should renew themselves and take active roles in the field of information management in this continually changing and developing information age we experience. Thanks to the technology, they are supposed to appeal to more masses, follow all the domestic and abroad developments regarding sports and provide the maximum benefit of the knowledge they have gained for themselves and organizations. While conducting all these, they should contemplate about the data they have gained using the skill of information management and manipulate it accurately. Within this context, in our study, the subject was dealt with under the titles of significance of information for sport management, information management, sport manager, information management in sport management, access to the information regarding sports.

___

  • ANAMERİÇ, H. (2006). Bilgi sistemleri ve yönetimde bilgi sistemlerinin kullanımı. Bilgi Çağı Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri içinde. Ed. Coşkun Can Aktan ve İstiklal Y. Vural, Konya: Çizgi Kitabevi, 121-173.
  • ATILGAN, D. (2009). Bilgi yönetimi kavramı ve gelişimi, Türk Kütüphaneciliği, 23 (1), 201-212.
  • AWAD, E. ve GHAZİRİ, H. (2004). Knowledge management, New Jersey: Prentice Hall Publishing.
  • BAHŞİŞOĞLU, H. K. (2006). E-kaynaklar kullanımının akademik çalışmalara sağladığı kolaylıklar, 14 Mart 2013tarihinde http://www.ab.org.tr/ab06/bildiri/133.doc adresinden erişildi.
  • BATI, H. (2005). ANKOS kullanım istatistikleri, V. Uluslararası ANKOS toplantısı, Sakarya, 21 Ocak 2013 tarihinde http://www.ankos.gen.tr/files/ANKOS/ISTATISTIK2.PPT adresinden erişildi.
  • BİŞĞİN, H. (2007), Spor federasyonlarında bilgi yönetiminin değerlendirilmesi Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.
  • BUCKMAN, R. (2004). Building a knowledge – driven organization. U.S.A.: McGraw-Hill Companies Pub.
  • BÜYÜKAKIN, II. Ulusal bilgi, ekonomi ve yönetim kongresi bildiriler kitabı içinde. İstanbul: Beta Basım Yayım., 421-432.
  • ÇAPAR, B. (2003). Bilgi yönetimi: nasıl bir insan gücü?, Yay. Hazl. Tahir Büyükakın ve Figen DURDOVA, I. (2012. Rapid development of sport and sport management of the beginning of the third millennium, World Academy of Science, Engineering and Technology, 68, 336-340.
  • HARRİSON, R. ve KESSELS, J. (2004). Human resource development in a knowledge economy , New York: Palgrave Macmillan Pub.
  • İMAMOĞLU, A. F. (1992). Fonksiyonel açıdan spor yönetiminin anlam ve önemi, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8 (1), 24-30.
  • KO, Mei-Ling, LAN, H. (2011). The perceived importance of sport management competencies by academics andp practitioners in the culture/industrial context of Taiwan, Routledge, 37-41.
  • MALHOTRA, Y. (1997). Knowledge management in inquiring organizations. Proceedings of 3rd Americas conference on information systems, Indianapolis, August, 239-295.
  • TONTA, Y. (2001). Bilgiye erişim sorunu. 21. Yüzyıla girerken enformasyon olgusu: Ulusal sempozyum bildirileri içinde, Yay. Hazl. Tülay Fenerci, Oya Gürdal. Ankara: TKD, 198- 206.
  • YAPICI, K. ve ERSOY, A. (2013) . Modern olimpiyat oyunlarında atletizm rekorlarını hazırlayan faktörler. 10 Mayıs 2013 tarihinde http://sbe.dumlupinar.edu.tr/8/373.pdf adresinden erişildi.
  • YILDIZ Kadir. ÖZSOY Selami, (2013). Spor toto süper lig kulüplerinin kurumsal internet sitelerinin iletişim ve pazarlama açısından incelenmesi, Spor Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri Dergisi, 8 (1), 24-34.