SİNİRDİLBİLİMSEL YAKLAŞIM VE DİLBİLGİSİ EDİNİMİ

Bu çalışmada, Kanada'da okul ortamında Fransızcanın yabancı dil/ikinci dil olarak öğretimi/öğreniminde karşılaşılan sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla Germain ve Netten tarafından, nöroloji ve bilişsel sinirbilimler alanındaki çalışmalardan ve özellikle de Paradis'nin Çiftdillilik Kuramından hareketle geliştirilen Sinirdilbilimsel Yaklaşımın dilbilgisi edinimine bakış açısı ele alınmıştır. Sinirbilimler ve sinireğitim çalışmalarının örtük yeti ile belirtik bilgi arasında yaptığı ayrımdan hareketle Paradis örtük yetinin yöntemsel bellekle belirtik bilginin ise bildirimsel bellekle ilgili olduğunu bu iki bellek arasında bir ilişki olmadığını, dolayısıyla, belirtik bilginin örtük yetiye dönüşemeyeceğini ileri sürmüştür. Germain ve Netten, örtük yeti yerine içsel dilbilgisi, belirtik bilgi yerine de dışsal dilbilgisi deyimini kullanmışlardır. Yabancı Dil/İkinci Dilde rahat bir iletişim kurmak isteyen kişi her iki dilbilgisini de edinmelidir. Eksiksiz tümcelerin ve sözlü dilin kullanımı, Uygun Transfer Süreci İlkesine, proje eğitimine, etkileşimli iletişim stratejilerine ve okuma-yazmanın geliştirilmesine dayalı bir eğitime başvurma ve sınıfta gerçek iletişim durumlarının yaratılması içsel dilbilgisi edinimi için gereklidir. Dışsal dilbilgisi, bir dilin istisnaları ve kurallarıyla ilgili dilbilgisi kitaplarında bulunabilen dile ait bilgi anlamına gelmektedir. Çalışmanın sonuç bölümünde, bahse konu yaklaşımın, YD/İD öğretiminde benzer sorunların yaşandığı ülkemizde kullanılıp kullanılamayacağı tartışılmıştır

NEUROLINGUISTIC APPROACH AND GRAMMAR ACQUISITION

In this study, in order to find solutions to the problems faced in teaching French as a foreign language/second language in school environment in Canada, the perspective of the Neurolinguistic Approach, which was developed by Germain and Netten from neurology and the studies in the field of neuro sciences and especially Paradis’Bilingualism Theory, on grammar acquisition was addressed. Based on the distinction between the implicit competence and the explicit knowledge which neurosciences and neuro training studies put forward, Paradis asserted that the implicit competence is associated with the procedural memory and the explicit knowledge with the declarative memory and that there is no connection between these two memories; accordingly the explicit knowledge cannot change into the implicit competence. Germain and Netten used the concept “internal grammar” instead of implicit competence and “external grammar” instead of explicit knowledge. Any person who wants to communicate comfortably in SL/FL ought to acquire the both grammars. Using oral language and full sentences, the Principle of Appropriate Transfer Process, resorting to project education, interactive communication strategies, education based on developing literacy and creating situations of real communication in the classroom are necessary for the acquisition of internal grammar. External grammar means the knowledge of exceptions and rules of a language which is available in grammar books. In the conclusion of the study, it is discussed whether the mentioned approach can be used in our country which has the similar issues in SL/FL teaching

___

  • Baddeley,A.D.(1998).Human memory:Theory and practice (Rev.ed.)Boston:Allyn and Bacon. Baloğlu,M.(2016).Davranışçılık ve klasik koşullama.M.Baloğlu(Çev.Ed.)içinde,Öğrenme psikolojisi (ss.32-47). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic.Ltd. Şti.
  • Celasun,K.(2014).Öğrenme ve sinirbilim.M.Şahin(Çev.Ed.) içinde, Eğitimsel bir bakışla öğrenme teorileri (ss.366-405). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic.Ltd. Şti.
  • Crépieux,G., Massé,O.ve Rousse, J.P.(2013).Interactions1(Méthode de français A.1.1).Paris: CLE International.
  • Crépieux,G., Massé,O. veRousse, J.P.(2013).Interactions1(Guide pédagogique A.1.1).Paris:CLE International.
  • Cummins,J.(2001).The entry and exit fallacy in bilingual education.In C.Baker et N.H.Hornberger (Réd.), An introductory reader to the writings of Jim Cummins (pp.110-138).Clevedon, England:Multilingual Matters.
  • Demir,M.Y.(2014).Bilişsel bilgi işlem teorisi.M.Şahin(Çev.Ed.)içinde,Eğitimsel bir bakışla öğrenme teorileri (ss.130-182). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.
  • Ellis,N.(2011).Language acquisition just Zipf’s right along. Conférence,Université du Québec, Montréal.
  • Ellis,N.(1997).SLA research and language teaching.Oxford,United Kingdom Oxford University Press.
  • Germain,C.,Liang,M. ve Ricordel,I.(2015).Évaluation de l'approche neurolinguistique (ANL) auprès d'apprenants chinois de français en première et en deuxième année d'université, Recherches en didactique des langues et des cultures:Les Cahiers de l'Acedle,12(1).
  • Germain,C. & Netten, J.(2013).Pour une nouvelle approche de l’enseignement de la grammaire en classe de langues-Grammaire et approche neurolinguistique(ANL).Revue japonaise de didactique du français (RJDF),8(1),177-187.
  • Germain,C. & Netten, J.(2011).“Impact de la conception de l’acquisition d’une langue seconde ou étrangère sur la conception de la langue et de son enseignement”. Synergies Chine,6,25-36. [Çevrimiçi:http://ressources-cla.univ-fcomte.fr/gerflint/Chine6germain.pdf].Erişim tarihi:26 Ağustos 2016.
  • Germain,C. & Netten, J.(2005a).Place et rôle de l’oral dans l’enseignement/apprentissage d’une L2, Babylonia, 2, 7-10. [Çevrim içi:http://babylonia.ch/fileadmin/user_upload/documents/2005- 2/germainnetten.pdf], Erişim tarihi:23 Ekim 2016.
  • Germain,C.&Netten,J.(2005b).Approche transdisciplinaire et processus cognitifs dans l’apprentissage d’une L2.Parole,34-36,187-198.
  • Germain,C.&Netten, J.(2004).Étude qualitative du régime pédagogique du français intensif. Revue canadienne des langues vivantes/The Canadian Modern Language Review,60(3),393-408.
  • Germain,C., Netten, J.ve Movassat,P.(2004).L’évaluation de la production orale en français intensif:Critères et résultats. Revue canadienne des langues vivantes,60(3),309-332.
  • Krashen,S.(1981).Second language acquisition and second language learning.Oxford,United Kingdom:Pergamon Press.
  • Lapkin, S.(2008).Imagining core French in the 21st century. Communication présentée à la table ronde intitulée Directions futures pour l’enseignement du FSL au Canada. Institut des langues officielles et du bilinguisme.Université d’Ottawa, Canada.
  • Lightbown, P.M.ve Spada,N.(1994).An innovative program for Primary ESL in Quebec.TESOL Quarterly,28(3),563-579.
  • Lyster, R.(2007).Learning and teaching languages through content:A counterbalanced approach. Amsterdam,Netherlands/Philadelphia,PA :John Benjamins.
  • Lyster,R.&Ranta,L.(1997).Corrective feeedback and learner uptake:Negotiation of form in communicative classrooms. Studies in Second Language Acquisition,19,37-66.
  • Netten, J.,& Germain,C.(2012).Un nouveau paradigme pour l’apprentissage d’une langue seconde ou étrangère:l’approche neurolinguistique.Neuroéducation,1(1).[Çevrimiçi: http://www.neuroeducationquebec.org/revue],Erişim tarihi:9 Eylül 2016.
  • Netten, J.,& Germain, C.(2009).The future of intensive French in Canada. The Canadian Modern Language Review,65(5),757-786.
  • Netten, J., & Germain, C.(2005).Pedagogy and second language learning:Lessons learned from intensive French. Revue canadienne de linguistique appliquée,8(2),183-210.
  • Paradis,M.(2009).Declarative and procedural determinants of second languages. Amsterdam,Netherlands/Philadelphia,PA :John Benjamins.
  • Paradis,M.(2004). A neurolinguistic theory of bilingualism. Amsterdam, Netherlands/Philadelphia, PA: John Benjamins.
  • Paradis,M.(1994).Neurolinguistic aspects of implicit and explicit memory. Implications for bilingualism. In N. Ellis (Réd.), Implicit and explicit learning of second languages (pp.393- 419).London:Academic Press.
  • Perret-Clermont,A.N.(1986).La construction de l’intelligence dans l’interaction sociale (3e éd.).Berne, Suisse:Peter Lang.
  • Segalowitz,N.(2010).Cognitive bases of second language fluency.New York,NY/Oxon,United Kingdom:Routledge/Abington.
  • Vygotsky,L.S.(1985).Pensée et langage.Paris:Editions Sociales.
Turkish Studies (Elektronik)-Cover
  • ISSN: 1308-2140
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Mehmet Dursun Erdem
Sayıdaki Diğer Makaleler

BAĞIMSIZ ÖĞRENMEYİ GERÇEKLEŞTİRME VE TEŞVİK ETME: İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ EĞİTMENLERİ İÇİN BİR ZORLUK MUDUR?

Sibel ERSEL KAYMAKAMOĞLU

GÖRÜLME SIKLIĞI YÜKSEK YETERSİZLİKLERDE YIKICI VE ÖFKELİ DAVRANIŞLARIN AZALTILMASINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ SOSYAL BECERİ PROGRAMI

Gül KAHVECİ, - Nergüz BULUT SERİN

EVLİLİK DEĞERLERİ ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE'YE UYARLAMA ÇALIŞMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Melek KALKAN, SEHER BALCI ÇELİK, Meliha TEKİN ÇATAL

DEDE KORKUT HİKÂYELERİNDE İNANÇ KAVRAMI VE BU KAVRAMA YÜKLENEN ANLAMLAR

ZEKERYA BATUR, Mesut SOYUÇOK

“WESTE WAT JEMEINT IS?” THE ROLE OF SPOKEN GERMAN IN TURKEY IN THE LANGUAGE EDUCATION AT UNIVERSITY

GÜLCAN ÇAKIR

ÖĞRETMENLERİN ÇOKKÜLTÜRLÜ EĞİTİME YÖNELİK KAVRAMSAL BİLGİLERİ, BİLGİ DÜZEYLERİ VE SINIF İÇİ UYGULAMALARI: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME

Soner YILDIRIM, ERDOĞAN TEZCİ

ETİK DIŞI DAVRANIŞ VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ: GELECEĞİN ÖĞRETMENLERİ MESLEKİ ETİK İLKELERE SAHİP Mİ?

Oxana MANOLOVA YALÇIN, F. Sülen ŞAHİN KIRALP

ANAOKULU VE İLKOKUL BİRİNCİ SINIFA DEVAM EDEN 60-71 AYLIK ÇOCUKLARIN ZİHİNSEL-DİL GELİŞİMLERİ AÇISINDAN İLKOKULA HAZIR OLUŞ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Remziye CEYLAN, DİCLE AKAY

TAYLOR-HELMSTADTER ÇİFT KARŞILAŞTIRMALI ESTETİK YARGI ÖLÇEĞİ (THPC) GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI

ESRA ÜNLÜER, RENGİN ZEMBAT

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ BARIŞ KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORLARI

MEHMET KÜRŞAT KOCA, RAMAZAN BULUT