PROF. DR. HARUN GÜNGÖR'ÜN TÜRK HALKBİLİMİ ÇALIŞMALARINDAKİ YERİ*

İlk ürünleri insanlık ile yaşıt olan ve 19. yüzyılda milli ruh etrafında birleşen Avrupalı milletler arasındaki çalışmalarda ortaya çıkan "folklor", bir bilim dalının adı olarak Türkiye'de ilk kez 20. yüzyılın başlarında kullanılmıştır. Folklor, ülkemizde ancak son dönemlerde müstakil bir bölüm hüviyeti kazanabilmiştir. Etnoloji, sosyoloji, sosyal ve kültürel antropoloji, edebiyat, psikoloji, lenguistik, ilahiyat, tarih, dinler tarihi, sanat tarihi, coğrafya, tıp, hukuk vb. farklı disiplinlerle dolaylı ya da doğrudan ilişkisi bulunan halkbilimi Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dalı içerisinde incelenemeyecek kadar zengin bir bilim dalıdır. Bu makalede asıl uzmanlık alanı dinler tarihi olmasının yanında aynı zamanda bir halkbilimci olan Prof. Dr. Harun Güngör'ün yaptığı çalışmaları bir bütün hâlinde ele alıp, tasnif ettikten sonra değerlendirmek amaçlanmıştır. Prof. Dr. Harun Güngör, deskriptif metot ile birlikte doğru portre çizebilmek için gözlem tekniğini de kullanmıştır. Bunların yanı sıra mukayeseli metodu da eserlerinde kullanan Güngör'ün en önemli özelliği ise araştırmalarını bilimsel titizlik içerisinde yapmasıdır. O'nun çalışmaları incelendiğinde dikkat çekici başka bir husus ise gereksiz teferruatlardan kaçınmış olmasıdır. "Türk Dünyası"na hizmet etmeyi görev bilen Güngör, Türkistan coğrafyasının farklı şehirlerinde bulunmuş, Türkiye'de olduğu gibi oralarda da ilmi ve kültürel çalışmalar yapmış ve üniversite kürsülerinde verdiği derslerle yüzlerce Türk öğrencisi yetiştirmiştir. Kitapları, makaleleri, bildirileri, derlemeleri, verdiği dersler, yönettiği yüksek lisans/doktora tez çalışmaları ve yetiştirdiği öğrenciler ile Prof. Dr. Harun Güngör'ün halkbilimciler arasında da önemli bir yeri vardır.

PROF. DR. HARUN GÜNGÖR PLACE IN THE STUDY OF TURKISH FOLKLORE

Coeval with mankind, and 19 of the first products century studies of national spirit of European nations united around the emerging "folklore" as the name of a branch of science for the first time in Turkey, 20 century used. However, the new periodof folklore in our country to take onan independent identity of the department. Ethnology, sociology, social and cultural anthropology, literature, psychology, linguistic, theology, history,history of religion,art history, geography, medicine, law, andso on. Directly or indirectly in relation to other disciplines of folklore department of Turkish Language and Literature is a science that is sorichinup unexaminition. İn this context, the following article next to the main area of expertise is the history of religions at the same time folklorist, Prof. Dr. Harun Güngör, his work as a whole, taking in to account to evaluate the classification after. Prof. Dr. Harun Güngör, along with descriptive method of observation technique was also used to draw accurate portrait. Güngör using the comparative method, as well as the most important feature of the Works does research in scientificrig or. Another issue is that the details are examined, taking care of his work is avoided. "The Turkish World" devoted to serve Güngör found in different cities of Turkistan, Turkey as well asin the scientific and cultural studies out the redone the courses and university departments of trained hundreds of Turkish students. Books, articles, conferences, assemblies, lectures, directed by graduate thesis work and his students, Prof. Dr. Harun Güngör appears to bean important place among folklorists.

___

  • ARGUNŞAH Mustafa; Mustafa Ünal (2011), Prof. Dr. Harun Güngör Armağanı, Gstanbul: KesitYayınları.
  • ÇOBANOĞLU, Özkul (2000), "Bilim Felsefesi Bağlamında Halkbilimi ve Halkbilimsel Bilginin Teleolojik Serüveni" Folklor ve Edebiyat, C.VI, S.24, s. 27-42.
  • GÖKÇE, Birsen (1992), Toplumsal Bilimlerde Araştırma, Ankara: Savaş Yayınları.
  • GÜNAY, Ünver; Harun Güngör (1998), Türk Din Tarihi, Kayseri: Laçin Yayınları.
  • GÜNGÖR, Harun; Ünver Günay; Abdulvahap TaGtan; Huzeyfe Sayım (2001), Ziyaret Fenomeni Üzerine Bir Din Bilimi AraGtırması, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Yayınları.
  • GÜNGÖR, Harun (2008), Türk Bodun Bilim Araştırmaları, Gstanbul: Kum Saati Yayınları.
  • GÜNGÖR, Harun (2012), Türk Din Etnolojisi, Gstanbul: IQ Sanat Yayınları.
  • ROUX, J. Paul (2011), Türklerin ve Moğolların Eski Dini, (Çev. Aykut Kazancıgil), Gstanbul:Kabalcı Yayınları.
  • YILDIRIM, Dursun (1998), Türk Bitiği, Ankara: Akçağ Yayınları.