MUNİS FAİK OZANSOY'UN ŞİİRİNDE SEMBOL VE İMGE

Hisar dergisinin başyazarı ve önemli isimlerinden biri olan Munis Faik Ozansoy, şiir yazmaya 1930'lu yıllarda Galatasaray Lisesi'nde öğrenciyken başlar. Babası şair Faik Ali Ozansoy ve amcası Süleyman Nazif dolayısıyla edebî bir çevrede yetişmiş olan Munis Faik'in şair kimliğinin oluşumunda bu köklü kaynağın önemli bir yeri vardır. Şiir yolculuğunda, bir yandan Yahya Kemal ve Ahmet Haşim estetiğine bağlanan şair, bir yandan da vezne ve kafiyeye bağlı kalarak gelenekle olan bağını korur. İlk şiir kitabı Büyük Mabedin Eşiğinde ve daha sonra yayımladığı Hayal Ettiğim Gibi'de izlenimci bir anlayışla doğadaki unsurların muhayyilesinde oluşturduğu izlenimleri yansıtan Ozansoy, daha sonra kaleme aldığı şiirlerinde de, dünyayı adeta bir tablo çizer gibi betimlemeyi sürdürür. Bu nedenle şiirlerinde akşamın gölgeli görüntüsü, ışığın eşyayı belirsizleştiren yarı aydınlığı önemli bir yer tutmaktadır. Gerçeğin yerine hayali, rüyayı koyan şair, kullandığı görsel imgelerle bir masal evreni oluşturur. Bu masalsı ve hayali âlemin oluşmasını sağlayan imge ve semboller, şairin dünyayı algılama, duyumsama biçimiyle yakından ilgilidir. Bu nedenle bu çalışmada, şairin sığındığı hayal evrenini dolduran imge ve sembollerin, şiire nasıl yansıdığı ve hangi kaynaktan hareketle üretildiği incelenmeye çalışılmıştır. Ozansoy'un şiirinde yer alan imge ve sembol dünyası çözümlenirken; semboller, özel sembolizm ve kişisel sembolizm alt başlığı altında değerlendirilmiş, imge incelenmesinde de H.Wells'in Poetic İmagery adlı çalışmasında yer alan imge tasnifi esas alınmıştır. Ayrıca konuyla ilgili diğer kaynaklardan da yararlanılmıştır.

Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic

Munis Faik Ozansoy is editor and one of the most important name of Hisar magazine. He begins to write poetry when he was a student in Galatasaray highschool in 1930s years. Because of his father poet Faik Ali Ozansoy and his uncle Süleyman Nazif, he grown in a literary environment. Also this well-established source has an important role in formation of the identity of his poet. In his poetry ride, we can say that on the one hand he connected to the aesthetics of Yahya Kemal and

___

AKSAN, Doğan (1999). Şiir Dili ve Türk Şiir Dili, Ankara: Engin Yayınevi.

BATÎSLAM, H. Dilek (2002). "Divan giirinin Mitolojik KuGları: Hümâ, Anka ve Simurg", Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, S:7, s.185-208.

BATUK, Cengiz (2006). "Âdem ve Havva"nın Kitabı: Eski Ahit Apokrifasında Âdem ve Havva"nın Hayatı", Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, C:V, S: 10, ss. 51-96.

CAMPBELL, Joseph (2003). Batı Mitolojisi, Çev.: Kudret Emiroğlu, Ankara: Gmge Kitabevi.

CEBECGOĞLU, Ethem (2009). Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Sözlüğü, Gstanbul: Ağaç Yayınları.

CHITTICK, William (2008). Varolmanın Boyutları, Çev.: Turan Koç, Gstanbul: Gnsan Yayınları.

ÇORUHLU, YaGar (1995). Türk Sanatında Hayvan Sembolizmi, Gstanbul: Seyran Kitap. DGB, (2006). Kur'an-ı Kerim Meali, Ankara: Diyanet GGleri BaGkanlığı Yayınları.

ELGOT T.S. (1983). Edebiyat Üzerine Düşünceler, Çev.: Sevim Kantarcıoğlu, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

ELLUL, Jacgues (1988). Sözün Düşüşü, Çev.: Hüsamettin Aslan, Gstanbul: Paradigma Yayınları.

EMGROĞLU, Öztürk (2007). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Hisar Topluluğu, Ankara: Akçağ Yayınları.

EMGROĞLU, Öztürk (2009). "Kaynağını Gelenekten Alan Hisarcılar", Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literatureand History of Turkish or Turkic, Volume 4 /1-II, pp.1309-1331

KAPLAN, Ramazan (1999). "giir, gair ve Söze Dair", Esin Sanat, S:1, s.5-9.

KAPLAN, Mehmet (2006). Şiir Tahlilleri I (Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Kadar), Gstanbul: Dergâh Yayınları.

KARAKURT, Deniz (2011). Türk Söylence Sözlüğü, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/do/TurkSoyleceSozlugu.pdf [ET. 01.07.2013]

KORKMAZ, Ramazan (2002). İkaros'un Yeni Yüzü, Ankara: Akçağ Yayınları

KORKMAZ, Ramazan (2007). "Servet-i Fünûn Edebiyatı", (Ed. Ramazan Korkmaz ), Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları.

OZANSOY, Munis Faik (1938). Büyük Mabedin Eşiğinde, Gstanbul: Marmara NeGriyatı.

OZANSOY, Munis Faik (1948). Hayal Ettiğim Gibi, Ankara: Ar Basımevi.

OZANSOY, Munis Faik (1959). Bir Daha, Gstanbul: Doğan KardeG Yayınları.

OZANSOY, Munis Faik (1959). Yakarış, Gstanbul: Doğan KardeG Yayınları.

OZANSOY, Munis Faik (1965). Zaman Saati, Ankara: Hisar Yayınları.

OZANSOY, Munis Faik (1968). Yakınma, Ankara: Hisar Yayınları.

OZANSOY, Munis Faik (1971). Kaybolan Dünya, Ankara: Bilgi Basımevi.

STEVENS, Anthony (1999), Jung, Çev.: Ayda Çayır, Gstanbul: Kaknüs Yayınları.

WELLEK, Réne-WARREN, Austin (1993). Edebiyat Teorisi, Gzmir: Akademi Kitabevi.

WELLS, Henry W. (1961). Poetic Imagery, New York: Russell & Russell